İKİNCİ MASKEYE HAZIRLANIN

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Biliyorsunuz, bilim insanları bir süredir “çift maskenin” koruyuculuğunun çok daha yüksek olduğunu ballandıra ballandıra anlatıp duruyorlardı.

Bilim insanı olmayanlar” da bunu haklı olarak iki maskeyi üst üste takmak şeklinde anlıyorlardı.

Doğrusu ben de öyle sanıyordum ama meselenin aslını “Çin, ABD’li diplomatlara Kovid 19 testini anal yoldan uygulamış” başlıklı haberi okuyunca kavradım.

Haberi okuyunca siz de hakikati göreceksiniz. 

Durum çok ciddi!

Dünyanın ikinci maskeye şimdiden hazırlanması gerekiyor.  

***

İndependent Türkçe‘ nin “Çin, ABD’li diplomatlara Kovid 19 testini anal yoldan uygulamış” başlıklı haberi:

Çin hükümetinin ABD’li diplomatlara anal yoldan korona virüsü testi uyguladığı, ABD Dışişleri’nin itirazıyla bu uygulamadan vazgeçme sözü verdiği açıklandı. ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Pekin’in ‘bu testlerin diplomatik personele yanlışlıkla yapıldığını söylediği’ belirtildi. 

ABD: Protesto ettik

ABD’li diplomatlara da anal test yapıldığı bilgisi, ilk olarak Washington Post gazetesi tarafından gündeme getirilmişti. ABD Dışişleri’nden bir yetkili de yaptığı açıklamada haberin doğru olduğunu fakat uygulamadan artık vazgeçildiğini belirtti.

Yetkili uygulamaya izin vermediklerini ancak bazı diplomatların maruz kalması nedeniyle Çin Dışişleri Bakanlığı’na protestoda bulunduklarını kaydetti.

Çin iddiaları reddetti

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian ise “Bildiğim kadarıyla Çin hiçbir zaman Çin’de bulunan ABD’li diplomatlardan anal koronavirüs testi istemedi” diye konuştu.

Çin’de bazı şehirlerde salgınla mücadele etmek için anal sürüntü ile koronavirüs testi yapılmıştı.

Kaynak: https://www.indyturk.com/node/321596/d%C3%BCnya/%C3%A7in-abdli-diplomatlara-kovid-19-testini-anal-yoldan-uygulam%C4%B1%C5%9F

***

EK 1 (19.3.2021): Enfeksiyon  Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, Türkiye’de İngiltere mutasyonunun etkili olduğunu belirterek, “Eğer İngiltere mutasyonu hakim hale geçerse salgın daha hızlı bir boyut kazanacaktır” dedi. İki veya üç maske takmanın büyük bir faydası olmadığının altını çizen Ertuğrul, “İki veya üç maske takmanın aslına bakarsanız çok büyük bir faydası yok. Ne zaman gerekli, o zaman iki maske yerine N95 ya da PFF2-3 maskelerini öneriyoruz. Diyelim çok kalabalık bir alandasınız ve sosyal mesafenizi koruyamayacağınızı hissetmeye başladınız. Örneğin bir toplu taşıma aracında, bir minibüsün içerisindesiniz veya çok kalabalık bir ortamın içerisinde yan yana bulunuyor insanlar ve sosyal mesafe ortamı bulunamıyor ve insanlar öksürüyor, çevreye yayılan virüsleri almamak için iki maske ya da farklı yöntemler önerilebiliyor. Ama biz burada bir tıp çalışanı olarak hastaların yanına girdiğimizde N95 veya PFF 2 maskeleri kullanıyoruz. Bunlar da yeterli. Fakat normal koşullarda tek maske hala yeterlidir” şeklinde konuştu. Kaynak: https://www.ntv.com.tr/saglik/ingiltere-mutasyonuna-karsi-uyaran-prof-dr-ertugrul-iki-uc-maske-takmanin-faydasi-yok,B_ho_PlypkWfg0vwKBrNCw

***

EK 2 (14.6.2021) 

Resim

***

EK 3 (3.7.2021)
Resim

Kaynak: https://twitter.com/drahmetrasim/status/1411280799203303434?s=20

***

EK 4 (4.7.2021): WHO: 2 aşı yapılanlar maske takmaya devam edecek CDC: 2 aşı yapılanların maske takmasına gerek yok. Kaynak: https://www.medscape.com/viewarticle/954094?src=soc_tw_210704_mscpedt_news_mdscp_maskwearing&faf=1

***

EK 5 (4.8.2021): Corona virüsü salgınının başladığı günden beri farklı yöntemler uygulayan İsveç’te son 14 gün içerisinde Covid-19’dan ölenlerin sayısı 1’in altına düştü. Resmi verilere göre Türkiye’de son 7 gün içerisinde ortalama ölüm sayısı 75 seviyesindeyken İsveç, son bir haftada günlük ortalama sayının 1 olduğunu açıkladı. Salgının başladığı günden beri corona virüsü yasaklarını diğer ülkelere göre daha gevşek sürdüren İsveç, geçen ayın başında son sıkı yasağı da kaldırmıştı. 1 Temmuz’da İsveç’te toplu taşıma araçlarında maske kullanımı yasağı kaldırılırken, İsveçli yetkililer Delta varyantının etkisinin zayıf olacağını duyurdu. İki haftalık süreçte ise İsveç’teki ölümlerin sayısı 1’in altındayken, İngiltere’de bu sayı 74, ABD’de ise 329 olduğunu hatırlatan uluslararası kamuoyu buna rağmen İsveç’in nüfusa oranla İskandinavya’daki diğer ülkelerden daha fazla ölüm yaşadığının altını çizdi.

İsveç’in corona virüsü stratejisini tasarlayan ve büyük tartışma yaratan Anders Tegnell ise Aftonbladet gazetesine konuştu. Tegnell, “Delta varyantı bir süredir ülkede dominant virüs ve bir süredir bu şekilde. Delta varyantının ne kadar bulaşıcı olduğunu söylemek zor. Hastalığı birkaç yıl izlemeliyiz. Delta varyantının bulaşıcılığı eşit değil. Bazı örneklerde bir hasta  yüzlerce insana hastalığı yayabiliyor ve bazen de bir hasta kimseye bulaştıramıyor” dedi.

Kaynak: https://www.sozcu.com.tr/2021/saglik/maske-yasagini-kaldiran-ulkede-gunluk-olum-yarisi-1-bile-degil-6572459/

***

EK 6 (30.11.2021): 47 çalışmada maskelerin Kovid’ de etkisiz olduğu ve 32’sinde de sağlığı olumsuz etkilediği tespit edildi. Kaynak: https://www.lifesitenews.com/news/47-studies-confirm-inefectiveness-of-masks-for-covid-and-32-more-confirm-their-negative-health-effects/

***

EK 7 (22.12.2021): Maske etkisizliği ve zararları üzerine 150’den fazla karşılaştırmalı çalışma ve makale var. Kaynak: https://brownstone.org/articles/more-than-150-comparative-studies-and-articles-on-mask-ineffectiveness-and-harms/

***

EK 8 (13.3.2022): Ocak 2021’den bu yana, Güney Kore’de maske uyumu sürekli olarak yüksek kaldı – %90’ın üzerinde, ancak vakalar Ekim’den bu yana ~%20.000 arttı Uzmanlar, maske kullanımının gerçekten önemli olduğunu iddia etmekten daha ne kadar kurtulacaklar?

Resim

Kaynak: https://twitter.com/ianmSC/status/1503073313605660673?s=20&t=vXCg74HUO3ReplfYblam7Q

***

EK 9 (29.5.2022): Okulda maske zorunluluğunun faydasının olmadığını ve hatta daha zararlı olduğunu gösteren bir çalışma daha.

Revisiting Pediatric COVID-19 Cases in Counties With and Without School Mask Requirements—United States, July 1—October 20 2021

Replicating the CDC study shows similar results; however, incorporating a larger sample and longer period showed no significant relationship between mask mandates and case rates. These results persisted when using regression methods to control for differences across districts. Interpretation: School districts that choose to mandate masks are likely to be systematically different from those that do not in multiple, often unobserved, ways. We failed to establish a relationship between school masking and pediatric cases using the same methods but a larger, more nationally diverse population over a longer interval. Our study demonstrates that observational studies of interventions with small to moderate effect sizes are prone to bias caused by selection and omitted variables. Randomized studies can more reliably inform public health policy.

Kaynak: https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=4118566

***

EK 10 (30.5.2022): MARTY MAKARI “CDC’ nin okul maske takmayı haklı çıkarmak için kullandığı verilerin mükemmel yeniden analizi, Daha büyük bir popülasyon ve daha uzun bir çalışma periyodu kullanan bu yeni zarif çalışma, okul maskelemesinin pediatrik vaka oranları ile İLİŞKİLİ OLMADIĞINI buldu.”

“Bu çalışma, CDC’nin okul maskesi dogmalarını desteklemek için nasıl “çilek topladığını” gösteriyor. Makale, CDC’ nin MMWR dergisinin bu yeniden analizi yayınlamayı, büyük ihtimalle, CDC’nin verileri “salam dilimlediğini” ve bilimin siyasi propaganda olarak kullanıldığını ortaya çıkardığı için reddettiğini belirtiyor.”

Kaynak: https://twitter.com/MartyMakary/status/1530759829404401665?s=20

***

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. Refik dedi ki:

    Yani rektal maske demek sitiyorsunuz 🙂

  2. Ahmet tekim dedi ki:

    Kısaca işler kötü kolla g..ü diyorsun.

Siz de yorumunuzu paylaşın: