MASKE İŞE YARAMIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

İtalya’da Kovid-19 ile Mücadele Gücü’nün başındaki isim Pier Luigi Bartoletti, B 117 virüsü olarak bilinen ve virüsün İngiltere varyantı olan bu mutasyonlu virüse karşı cerrahi maskelerin herhangi bir işe yaramadığını ileri sürmüş.

Mutasyon ile virüsün boyu bosu değişmez, virüsün maskeden geçmesi etkilenmez. 

Bartoletti, maskelerin virüsten korumadığını söylemek istiyor olmalı.

***

Milliyet’ in haberi:

İTALYA’DAN MUTASYONLU VİRÜS AÇIKLAMASI: MASKE İŞE YARAMIYOR

Dünyada birbiri ardına ortaya çıkan koranavirüs mutasyonları, salgın endişesini daha da artıyor. İtalya’da Kovid-19 ile Mücadele Gücü’nün başındaki isim Pier Luigi Bartoletti’den mutasyonlu virüs açıklaması geldi. Bartoletti, B 117 virüsü olarak bilinen ve virüsün İngiltere varyantı olan bu mutasyonlu virüse karşı cerrahi maskelerin herhangi bir işe yaramadığını ileri sürdü.

“GENÇLERİ SON DERECE ETKİLİYOR”

Şu an kullanılan tıbbi maskenin yeni mutasyonlu virüse karşı bir işe yaramadığını iddia eden Bartoletti, “FFP2 veya FFP3 tipi maskelerin yeni virüs tipine karşı işe yarayabilir. Kapalı yerlerde maskeleri aşabiliyor. Daha öldürücü değil ama kesinlikle daha bulaşıcı. Gençleri de son derece etkiliyor. Kolay adapte olup hızlı hastalık yapıyor. Bu nedenle mutasyonlu varyanta karşı dikkatli olmalıyız. Tüm dünyada tedbirlerin daha da arttırılması gerekiyor.” ifadelerine yer verdi.

Kaynak: https://www.milliyet.com.tr/dunya/italyadan-mutasyonlu-virus-aciklamasi-maske-ise-yaramiyor-6420455

***

EK 2 (14.6.2021) 

Resim

***

EK 3 (3.7.2021)
Resim

Kaynak: https://twitter.com/drahmetrasim/status/1411280799203303434?s=20

***

EK 1 (4.8.2021): Corona virüsü salgınının başladığı günden beri farklı yöntemler uygulayan İsveç’te son 14 gün içerisinde Covid-19’dan ölenlerin sayısı 1’in altına düştü. Resmi verilere göre Türkiye’de son 7 gün içerisinde ortalama ölüm sayısı 75 seviyesindeyken İsveç, son bir haftada günlük ortalama sayının 1 olduğunu açıkladı. Salgının başladığı günden beri corona virüsü yasaklarını diğer ülkelere göre daha gevşek sürdüren İsveç, geçen ayın başında son sıkı yasağı da kaldırmıştı. 1 Temmuz’da İsveç’te toplu taşıma araçlarında maske kullanımı yasağı kaldırılırken, İsveçli yetkililer Delta varyantının etkisinin zayıf olacağını duyurdu. İki haftalık süreçte ise İsveç’teki ölümlerin sayısı 1’in altındayken, İngiltere’de bu sayı 74, ABD’de ise 329 olduğunu hatırlatan uluslararası kamuoyu buna rağmen İsveç’in nüfusa oranla İskandinavya’daki diğer ülkelerden daha fazla ölüm yaşadığının altını çizdi.

İsveç’in corona virüsü stratejisini tasarlayan ve büyük tartışma yaratan Anders Tegnell ise Aftonbladet gazetesine konuştu. Tegnell, “Delta varyantı bir süredir ülkede dominant virüs ve bir süredir bu şekilde. Delta varyantının ne kadar bulaşıcı olduğunu söylemek zor. Hastalığı birkaç yıl izlemeliyiz. Delta varyantının bulaşıcılığı eşit değil. Bazı örneklerde bir hasta  yüzlerce insana hastalığı yayabiliyor ve bazen de bir hasta kimseye bulaştıramıyor” dedi.

Kaynak: https://www.sozcu.com.tr/2021/saglik/maske-yasagini-kaldiran-ulkede-gunluk-olum-yarisi-1-bile-degil-6572459/

***

EK 2 (22.12.2021): Maske etkisizliği ve zararları üzerine 150’den fazla karşılaştırmalı çalışma ve makale var. Kaynak: https://brownstone.org/articles/more-than-150-comparative-studies-and-articles-on-mask-ineffectiveness-and-harms/

***

EK 3 (30.4.2022): WP: Maske zorunluluğu fazla bir fark yaratmadı.

Kaynakhttps://www.bloomberg.com/opinion/articles/2022-02-11/did-mask-mandates-work-the-data-is-in-and-the-answer-is-no

***

EK 4 (6.5.2022): ÖZCAN YÜCEL “35 Avrupa ülkesini kapsayan çok büyük bir çalışmada maske zorunluluğunun Covid yayılımı ve ölümü önlemede etkisinin olmadığını ve hatta zararlı olduğunu gösteren bir çalışma.”

Kaynak: https://twitter.com/drozcanyucel/status/1522421759882018817?s=20&t=PLYp32WnxxzYjpqfDuaGfA

Yüksek seviyede maske uyumuna sahip ülkeler, düşük maske kullanımına sahip ülkelerden daha iyi performans göstermedi.

Makale adı: Correlation Between Mask Compliance and COVID-19 Outcomes in Europe

Kaynak: https://www.cureus.com/articles/93826-correlation-between-mask-compliance-and-covid-19-outcomes-in-europe

***

EK 5 (7.5.2022): Maskenin işe yaradığına dar delil yok. 

A pre-COVID systemic review of interventions to combat the spread of respiratory viral diseases by the highly regarded Cochrane Library found that medical/surgical mask wearing makes little or no difference to the outcome of influenza or influenza-like illnesses compared to not wearing a mask.

A recent review of the literature reported two randomized controlled clinical trials of the effectiveness of masking in COVID-19. One failed to demonstrate a statistically significant benefit. The second found small, marginally statistically significant reductions in viral transmission for surgical masks but not for cloth masks. Thirteen of 14 tests assessing mask-wearing in non-COVID respiratory infections failed to find a statistically significant benefit for masks.

Kaynak: https://www.yahoo.com/news/point-no-evidence-masks-184706676.html

***

EK 6 (29.5.2022): Okulda maske zorunluluğunun faydasının olmadığını ve hatta daha zararlı olduğunu gösteren bir çalışma daha.

Revisiting Pediatric COVID-19 Cases in Counties With and Without School Mask Requirements—United States, July 1—October 20 2021

Replicating the CDC study shows similar results; however, incorporating a larger sample and longer period showed no significant relationship between mask mandates and case rates. These results persisted when using regression methods to control for differences across districts. Interpretation: School districts that choose to mandate masks are likely to be systematically different from those that do not in multiple, often unobserved, ways. We failed to establish a relationship between school masking and pediatric cases using the same methods but a larger, more nationally diverse population over a longer interval. Our study demonstrates that observational studies of interventions with small to moderate effect sizes are prone to bias caused by selection and omitted variables. Randomized studies can more reliably inform public health policy.

Kaynak: https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=4118566

***

EK 7 (6.6.2022): “Kansas’ta yapılan bu çalışma, maske zorunluluğu olan yerlerde Kovid ölüm oranlarının daha yüksek olduğunu öne sürüyor. Enfekte olduktan sonra, maske takıyorsanız, bu çalışma, Covid’den ölme şansınızın daha yüksek olduğunu söylüyor. Ve bunun muhtemelen, içinde çok fazla virüs bulunan bu tür yoğun damlacıkları yeniden solumakla ilgisi olabileceğini belirtiyor”

K: https://journals.lww.com/md-journal/fulltext/2022/02180/the_foegen_effect__a_mechanism_by_which_facemasks.60.aspx

Makale adı: The Foegen effect A mechanism by which facemasks contribute to the COVID-19 case fatality rate

Kaynak: https://twitter.com/MehmetE_Krkmz/status/1533663438882455552?s=20&t=e9okiPJuQ63taPKihW85Xw

***

EK 8 (11.4.2023): FAUCİ: Evet, ben bir hata yaptım.

Kaynak: https://beckernews.com/yeah-i-was-wrong-dr-anthony-fauci-says-he-was-misled-on-masks-49903/

***

Siz de yorumunuzu paylaşın: