UĞUR ŞAHİN VE ÖZLEM TÜRECİ’YE LİYÂKAT NİŞANI!

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Gurur duydum: BioNTech’in kurucuları Uğur Şahin ve Özlem Türeci, Almanya’da liyakat nişanı ile şereflendirildi.

Merak ettim: Neden diğer Kovid aşılarından hiçbiri aşıyı geliştiren bilim insanlarının ismiyle anılmıyor.

***

Hürriyet’ in haberi: 

Tüm dünyaya yayılan koronavirüs salgınında ilk aşıyı duyuran ve geliştiren Prof. Dr. Uğur Şahin ve eşi Dr. Özlem Türeci’ya, Almanya’da Federal Cumhuriyeti Liyakat Nişanı verildi.

BioNTech’in kurucu ortağı ve CEO’su Şahin ve eşi Türeci, Bellevue Sarayı’nda düzenlenen, Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ve Almanya Başbakanı Angela Merkel’in de katılımıyla liyakat nişanı takdim edildi.

“GELİŞTİRDİĞİNİZ AŞI İNSANLIĞA HİZMETTİR”

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, törende yaptığı konuşmada, “Geliştirdiğiniz aşı insanlığa bir hizmettir. Şu anda bu yüzden burada bulunuyoruz. Bu aşı sadece hayat kurtarmıyor, aynı zamanda insanlığın sosyal yaşantısının devamını da kurtarıyor” ifadelerini kullandı. “Sizlerin hikayesi insanlık için en iyi ilham kaynağıdır.” diyen Steinmeier, Almanya’nın salgını kontrol altına alacağını söyledi.

“GELECEKTEKİ SALGINLAR DAHA YIKICI OLABİLİR”

Törende Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walyer Steinmeier’den sonra konuşma yapan Prof. Dr. Uğur Şahin, gelecekte insanlığın karşılaşacağı salgınların daha yıkıcı etkisi olabileceğini altını çizdi.

Şahin, hazır olmanın önemine vurgu yaparak, “İlaç üreticilerinin ve hükümetlerin amacı, aşı geliştirildikten sonraki üç ay içinde tüm dünyayı aşılayacak üretim kapasitesine sahip olmak gerekir.” diye konuştu. Şahin, mevcut aşı kampanyalarında dünyada birçok ülkeye hala aşı ulaşmadığını belirterek, kamu-özel ortaklığının gerekliliğini vurguladı.

Kaynak: https://www.hurriyet.com.tr/dunya/son-dakika-turk-bilim-insanlari-ugur-sahin-ve-ozlem-tureciye-buyuk-odul-41766949

***

Anadolu Ajansı‘ nın “Almanya Sağlık Bakanı, Avrupa’da henüz üçüncü dalgayı durduracak kadar aşı olmadığını söyledi” başlıklı haberi:

Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn, Berlin’de düzenlediği basın toplantısında yeni Kovid-19 vakası sayılarının arttığını ve mutasyon türlerinin oranının yükseldiğini söyledi. Salgının üçüncü dalgasının içinde olunduğunun altını çizen Spahn, “Önümüzde çok zorlu haftalar var.” uyarısında bulundu. Spahn, salgından çıkmak için aşı uygulamasının önemine değinerek, “Gerçek bir durum değerlendirmesi yaptığımızda, Avrupa’da henüz üçüncü dalgayı tek başına aşılama ile durdurmaya yetecek kadar aşı bulunmuyor.” ifadesini kullandı. AB’nin siparişlerinin güvenilir şekilde ulaşması durumda bile risk gruplarının tamamen aşılanmasının birkaç hafta süreceğini aktaran Spahn, bu grupların da aşılanmasıyla tedbirlerin gevşetilmeye başlanabileceğini kaydetti.

Avrupa İlaç Ajansının (EMA) dün AstraZenca aşısının güvenilir ve faydalarının risklerinden fazla olduğu yönünde karar aldığını anımsatarak, Almanya’da bugünden itibaren bu aşı ile aşılamaya devam edileceğini söyledi. Toplantıya katılan Robert Roch Enstitüsü (RKI) Başkan Yardımcısı Lars Schaade de yeni Kovid-19 vakalarının özellikle 15-49 yaş arasındakilerde hızla arttığını belirtti. Schaade, yoğun bakımdaki hasta sayısın 2 haftadan beri düşmediği bilgisini paylaşarak, Kovid-19 kaynaklı ölümlerin de hala yüksek seviyede seyrettiğini kaydetti. RKi tarafından yapılan açıklamaya göre, Almanya’da son 24 saatte 17 bin 482 kişiye daha Kovid-19 tanısı konuldu. Böylelikle ülkede toplam vaka sayısı 2 milyon 629 bin 750’ye yükseldi. Ülkede son 24 saatte Kovid-19 kaynaklı 226 kişi yaşamını yitirirken, toplam can kaybı 74 bin 358’e çıktı.

Almanya’da dün 90 olan haftalık 100 bin kişide görülen yeni vaka sayısı bugün 95,6’ya yükseldi. 19 Şubat’ta son 7 günde 100 bin kişide görülen yeni vaka sayısı 56,8 olarak tespit edilmişti. Başbakan Angela Merkel ve eyalet başbakanları 4 Mart’ta düzenledikleri toplantıda, haftalık 100 bin kişide görülen yeni vaka sayısının üç gün üst üste 100’ün üzerine çıkması durumunda yeniden 7 Mart öncesinde geçerli olan sert tedbirlere dönüleceği kararını almıştı. Almanya’da haftalık yeni vaka sayıları ocak ve şubatta hızla düşmüş, şubat sonu ve mart ayında tekrar yükselmeye başlamıştı. Bu artışın, Kovid-19’un mutasyona uğramış ve hızla yayılan türlerinden kaynaklandığı ifade ediliyor.

Kaynak: https://www.aa.com.tr/tr/dunya/almanya-saglik-bakani-avrupada-henuz-ucuncu-dalgayi-durduracak-kadar-asi-olmadigini-soyledi/2181728

***

EK 1 (20.3.2021): Dr. Bülent Polat’ ın tivit dizisi:

“Gelecek, henüz belirgin olmadan fırsatların farkına varabilenlere aittir.” Bu cümle çok doğru. Onun dışındaki her şey bir gerçek-ötesi (Post-truth) sahne gösterisi gibi. COVID için RNA aşısını ilk bulanlar oldukları için bu nişanları alıyorlar. Oysa ilk bulan onlar değil. Moderna firması bilim insanları daha önce bu aşıyı geliştiriyorlar.

10 Ocak’ta virüs yapısı belli olur olmaz hemen 15 Ocak’ta Moderna firması RNA aşısını geliştirdiklerini ve çalışmaya başladıklarını duyuruyor. 16 Mart’da Faz1/2 çalışmasını başlatıyorlar. Uğur Şahin’in Biontech firması ise 1,5 ay sonra, 2 Mayıs’da ancak başlıyor.

14 Temmuz’da Moderna Faz1/2 başarılı sonuçlarını yayınlıyor, Biontech ise 12 Ağustos’da. FDA ikisini de eş zamanlı onaylıyor. Soru: Bu aşının her aşamasında Moderna daha ileride ve öncelikli iken neden onlardan kimsenin ismi anılmayıp Uğur Şahin-Özlem Türeci ön plana çıkarılıyor?

Uğur Şahin’in aşı fiyatını belirleme süreci de Alman medyasında konu olmuştu. Dünya can derdindeyken aşı fiyatını doz başına 54 Euro belirlemiş, indirim ısrarlarına “abi valla kurtarmaz, bana gelişi belli” şeklindeki at pazarlığıyla direnmiş, en sonunda 19,50 dolardan bırakmıştı.

Patent ve teknolojinin paylaşılarak üretimin dünyaya yaygınlaştırılması konusunda garip dirençlerine tanık oluyoruz. Ekonomik kazancın insanlığa hizmetin çok önüne geçtiği sürecin modelleri olarak görüyorum.

Kaynak: https://twitter.com/drbulentpolat/status/1373014316555853824?s=20

***

EK 2 (4.4.2021): BBC’ de mülakat:

Muhabir: Benim de anlamadığım en büyük soru şu: Aşı virüs bulaşan insanlardaki belirtileri mi yok ediyor yoksa virüsün yayılmasını mı engelliyor?

Uğur Şahin: Bu tür soruları resmi olarak yanıtlayamıyoruz. Birkaç ay içinde bu soruyu dolaylı olarak yanıtlayabiliriz.

Kaynak: https://twitter.com/DenizKaya197707/status/1377880173815734272?s=20

***

EK 3 (13.7.2021): GÖKÇE BAŞBUĞ: “Dünyanın ihtiyacı yeni bir aşı değil, mevcut aşıya ulaşmak. Afrika’nın %2’si aşılandı. Patenti kaldırıp yoksul ülkelere aşıyı ulaştırmak varken, bir tüccar gibi zengin ülkelere yeni aşı satmaya çalışmak yakışmıyor bilim insanlarına.” Kaynak: https://twitter.com/BasbugGokce/status/1414820968439062531?s=20

***

EK 4 (9.12.2021): Şahin: Gelecek yaz normale dönebileceğimize inanıyorum. Kaynak: https://www.sozcu.com.tr/2021/yazarlar/deniz-zeyrek/sahin-gelecek-yaz-normale-donebilecegimize-inaniyorum-6802422/

***

EK 5 (27.6.2022): HALUK VAHABOĞLU “Uğur Şahin oldukça eğitimli önemli bir bilim adamı; Özlem Hanım’da. Bu insanların bir mod-mRNA geliştirmiş olmaları neden problem olsun. Burada problem özgüveni olmayan, kopyala-yapıştırcı “ulusal” bilim kurulu. Bizi kitle katliamından koruması gereken filim kurulu idi”

“Özgüveni olmayan, kopyala-yapıştırcı bu kurulun lav edildiğini görüyoruz. Tekrar toplanmaması dileği ile

Problemin kaynağı Uğur Şahin değildir bizim zavallı kurulumuzdur, aldığı aşıya bile sahip çıkamayan zavallı kurul”

“Bu kurul maalesef dünya tarihinde bir ilke imza atarak memleketin ekonomisini de mahvetmiştir.

Salgın düşerken 17 günlük (on yedi gün ne yahu mantığı ne) kapanma ile ülkenin ekonomisini mahveden bu kifayetsizlere ne diyeyim

Salgın düşerken kapanma?”

Kaynak: https://twitter.com/HalukVAHABOLU/status/1541511382251749377?s=20&t=A1rhHfwm57s36WtWtkM_sg

***

Siz de yorumunuzu paylaşın: