GELECEK, HENÜZ BELİRGİN OLMADAN FIRSATLARIN FARKINA VARANLARINDIR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Dr. Bülent Polat‘ ın tivit dizisi:

Gelecek, henüz belirgin olmadan fırsatların farkına varabilenlere aittir.”

Bu cümle çok doğru. Onun dışındaki her şey bir gerçek-ötesi (Post-truth) sahne gösterisi gibi. COVID için RNA aşısını ilk bulanlar oldukları için bu nişanları alıyorlar. Oysa ilk bulan onlar değil. Moderna firması bilim insanları daha önce bu aşıyı geliştiriyorlar.

10 Ocak’ta virüs yapısı belli olur olmaz hemen 15 Ocak’ta Moderna firması RNA aşısını geliştirdiklerini ve çalışmaya başladıklarını duyuruyor. 16 Mart’da Faz1/2 çalışmasını başlatıyorlar. Uğur Şahin’in Biontech firması ise 1,5 ay sonra, 2 Mayıs’da ancak başlıyor.

14 Temmuz’da Moderna Faz1/2 başarılı sonuçlarını yayınlıyor, Biontech ise 12 Ağustos’da. FDA ikisini de eş zamanlı onaylıyor. Soru: Bu aşının her aşamasında Moderna daha ileride ve öncelikli iken neden onlardan kimsenin ismi anılmayıp Uğur Şahin-Özlem Türeci ön plana çıkarılıyor?

Uğur Şahin’in aşı fiyatını belirleme süreci de Alman medyasında konu olmuştu. Dünya can derdindeyken aşı fiyatını doz başına 54 Euro belirlemiş, indirim ısrarlarına “abi valla kurtarmaz, bana gelişi belli” şeklindeki at pazarlığıyla direnmiş, en sonunda 19,50 dolardan bırakmıştı.

Patent ve teknolojinin paylaşılarak üretimin dünyaya yaygınlaştırılması konusunda garip dirençlerine tanık oluyoruz. Ekonomik kazancın insanlığa hizmetin çok önüne geçtiği sürecin modelleri olarak görüyorum.

Kaynak: https://twitter.com/drbulentpolat/status/1373014316555853824?s=20

***

EK 1 (20.3.2021): Bir doz aşıyı AB’ye 54 euro’dan satmak isteyen BioNTech, ‘corona fırsatçısı’ olmakla suçlanıyor. BioNTech’in başındaki Uğur Şahin, ödül aldığı Bild gazetesine konuşarak, “O fiyat, ilk başlardaki ayarlamaydı. Düzelttik” dedi. Avrupa Birliği ve Almanya’da WikiLeaks belgelerinin sızması gibi “Aşı-Leaks” belgeleri dökülüyor. Pfizer/BioNTech, “corona fırsatçıları ve sağlık üzerinden milyarlar kazanmak isteyen tefeciler” diye suçlanıyor. Olay büyüdü ve uluslararası alana da taşınıyor. Kaynakhttps://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/biontech-bir-doza-54-euro-istediklerini-kabul-etti-ilk-verilen-fiyatti-6271410/

***

EK 2 (20.3.2021):  Gökhan Hotamışlıgil: Congratulations from the bottom of our hearts. Victory of Universal Science. Yürekten tebrikler. Evrensel bilimin ve liyakatin zaferi. Kaynakhttps://twitter.com/ghotamis/status/1372894618048724992?s=20

Bu temenniye ben de katılıyorum ama bana bunu “ticari bilimin zaferi” (Victory of Commercial Science) olarak nitelemek daha doğru geliyor.

***

EK 3 (10.5.2021): Eleştirilerin odağındaki BioNTech: Fiyatları kâr amacı gütmeyecek şekilde düşürmeye hazırız. Şirket patent haklarından feragat etmenin salgını bitirmede etkili olacağı fikrine hâlâ katılmıyor. Kaynak: https://www.indyturk.com/node/356856/sa%C4%9Flik/ele%C5%9Ftirilerin-oda%C4%9F%C4%B1ndaki-biontech-fiyatlar%C4%B1-k%C3%A2r-amac%C4%B1-g%C3%BCtmeyecek-%C5%9Fekilde

Yazı için 3 yorum yapılmış:

  1. Alişan Yıldıran dedi ki:

    RNA teknolojisi yarınının ilaç ve gen tedavilerinin, siborgların habercisi.

    Bugünkü tababet almanyadan çıkdı, Rockefeller tarafından ticarileşdirildi.

    Türk kökenli alman çifte bu ödül almanyayı tekrar iddialı hale getirdiği için verildi.

  2. CANAN KARATAY dedi ki:

    III Dünya savaşı genler üzerinden başlamıştır.

    İleri teknolojiymiş…Hiç bir ileri teknoloji GRİP VİRÜSLERİDEKİ, doğal (inert)olan mutasyon teknolojisinin önüne geçemez.

    Ödüllerle halkın gözü boyanıyor, algı mühendisliğidir.

  3. Evren dedi ki:

    Tabi kimse aşı bedava olsun demiyor ama bir de insan sağlığı pandemi durumu var. Bu kadar kar hırsı hiç de etik değil. Dünya sizin olsa ne yazar.

Siz de yorumunuzu paylaşın: