ŞEKERLİ MEŞRUBAT VERGİLERİ TÜKETİMİ AZALTIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

ARK: Abur cubur gıdalara vergi getirilmeli, hakiki gıdalar vergisiz satılmalı.

Kaynak: https://twitter.com/drahmetrasim/status/1383148977768562688?s=20

***

2018’ de şekerle tatlandırılmış içeceklere litre başına fiyatın yaklaşık yüzde 11’i kadar vergi getiren Güney Afrika’ nın bu uygulamasının etkinliği bilimsel araştırmalarla ile değerlendirildi.

Güney Afrika, önce vergi getirerek, ikinci olarak da hacimden ziyade şeker muhtevası için vergi koyarak kıtaya liderlik etmişti.

Şekerle tatlandırılmış içeceklerin şeker seviyelerinde farklılıklar olduğu düşünüldüğünde, bunların şeker muhtevalarına göre vergilendirilmesi, bu ürünlerin zararının kaynağını hedeflemenin daha kesin bir yolu olarak görünüyor.

Ayrıca içecek üreticilerine, ürünlerinin şeker içeriğini azaltmaları için bir teşvik sağlar; bu strateji, Güney Afrika’nın 2018 vergi politikasının temelini oluşturdu.

İki araştırma

Lancet’ de yayınlanan çalışmada, sağlığın teşviki ve geliştirilmesi vergisinin, hem hacim hem de şeker miktarları açısından vergilendirilebilir içecek alımlarında büyük indirimlerle aynı zamana denk geldiği ama vergiye tabi olmayan içecekler için önemli bir değişiklik olmadığı belirlendi (1).

Daha önce yapılan bir araştırmada da kentsel alanlardaki hanelerin satın aldıkları şekerli içecek hacmini yarı yarıya, şeker alımını yaklaşık üçte bir oranında azalttığı ortaya konmuştu (2).

Children's drink choices influenced by personalized labels, study

Şekerin sağlık riskleri

Araştırmalar, özellikle sıvı formdaki fazla şekerin obezitenin başlıca sebebi ve tip 2 diyabet, hipertansiyon, kalp hastalığı, birçok yaygın kanser ve diş çürüğü gibi hastalıklar için bir risk faktörü olduğunu gösteriyor.

Bu tehlikenin farkında olan Dünya Sağlık Teşkilatı (WHO), insanların ilave şekerden toplam kalorinin yüzde 10’undan fazlasını ve tercihen de yüzde 5’inden azını tüketmelerini tavsiye ediyor.

Gazlı şekerli içecekler, bu sayılara ulaşmayı zorlaştırmada önemli bir rol oynuyor çünkü 250 ml’lik bir soğuk içecek, günlük tavsiye edilen sınırın yarısından fazlası yani 26 g’dan fazla şeker ihtiva ediyor.  

Şekerle tatlandırılmış içeceklerin ve diğer aşırı işlenmiş gıdaların hızla artan alımıyla birlikte, diyetle ilgili bulaşıcı olmayan hastalıklar da artmaktadır.

Şekerli içeceklere vergi getiren 50’ den fazla hükumet var

Dünya çapında 50’den fazla hükumet, şekerli içeceklerin tüketimini azaltmak için vergi getirdi.

Mesela, 2014’te Meksika, ilave şekerli içeceklere litre başına bir peso vergi koydu. Araştırmalar, verginin ilk yılında vergi öncesi eğilimlere göre satın alınan hacimde yüzde 6, verginin ilk iki yılında ise yüzde 7.6 oranında azalmaya sebep olduğunu gösterdi.

Gelelim neticeye

Sağlık uzmanları vergi oranının yüzde 20’ ye çıkarılmasını istemekle beraber henüz buna ulaşan bir ülke yok ama düşük vergi oranlarının bile işe yaradığı anlaşılıyor.

Bu vergilerin, birçok hastalığa zemin hazırlayan abur cubur gıdalara karşı toplumu uyarıcı bir işlevi olduğu, toplumun bilinçlenmesine katkıda bulunacağı da şüphesizdir.

Darısı başımıza diyelim.

Kaynaklar:

1https://www.thelancet.com/journals/lanplh/article/PIIS2542-5196(20)30304-1/fulltext

2. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0277953619304599

***

EK 1 (5.9.2021): USA’ da şekerin paketli gıdalarda yüzde 20, içeceklerde yüzde 40 oranında azaltılması bugünkü erişkin nüfusun ömrü boyunca kalp krizi, felç ve kalp durması gibi 2.48 milyon kalp-damar hastalığını, 490 bin ölümü ve 750 diyabet vakasını önleyebilir. Kaynak: https://newsbeezer.com/singapore/study-shows-reducing-sugar-could-prevent-nearly-500000-deaths-2021-09-01/

***

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Yakup06
    @Yakup0695717894
    ·
    17 Nis
    @drahmetrasim
    adlı kişiye yanıt olarak
    Bunu yapmak işlerine gelmez hocam, baksanıza aşı için milleti ikna timleri oluşturuyorlar.
    Ahmet
    @Ahmet006789
    ·
    17 Nis
    @drahmetrasim
    ve
    @aDilipak
    adlı kullanıcılara yanıt olarak
    Kim yapacak bunu bu ülkede sayın hocam?
    Mustafa
    @Mustafa82768875
    ·
    16 Nis
    @drahmetrasim
    adlı kişiye yanıt olarak
    Rasim hocam bu milleti özbenlikleri unutturulmuş, beslenmeden tutun da, eğitimi, örf ve ananeleri belli bi prensip yok belki bi sistem yok alaturka rast gele rüzgar ne tarafa eserse o tarafa esiyor hepsi a dan z y akıl birliği ile çözülmesi gerekir vatanını milletini seven kişlr
    Okurum
    @Okurum6
    ·
    4s
    @drahmetrasim
    ve
    @aDilipak
    adlı kullanıcılara yanıt olarak
    Ama bunu yapmazlarki
    Zeynel
    @Zeynel19386602
    ·
    16 Nis
    @drahmetrasim
    adlı kişiye yanıt olarak
    Sigaradaki vergi usulü aynen abur cubur gıdalarda da uygulanmalıdır.
    Ange_
    @oange4268
    ·
    16s
    @drahmetrasim
    adlı kişiye yanıt olarak
    @RTErdogan
    yalçıN tunÇ
    @zurnalistt
    ·
    17 Nis
    @drahmetrasim
    adlı kişiye yanıt olarak
    Hocam ben kantin işletmecisiyim. sizi dinliyorum çok doğru söylüyorsunuz. Geleceğimiz çocuklarımız için okul kantin’lerinde yemek üretimine izin verilsin. Ben işletmeci olarak hazır gıda vermek istemiyorum çocuklarımıza ancak yönetmelikleri yasakları aşamıyoruz.
    yalçıN tunÇ
    @zurnalistt
    ·
    17 Nis
    Çocuklarımız için üretilecek gıdalar sübvanse edilirse ve ailelerde çocukları denetler ise bence sağlıklı gıdayı uygun fiyatlarda çocuklarımızın hizmetine sunabiliriz.

Siz de yorumunuzu paylaşın: