BESİN DESTEKLERİ KADINLARI KOVİD’ DEN KORUYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

BMJ Nutrition Prevention & Health’ de yayınlanan araştırmada, düzenli olarak besin destekleri almanın PCR veya antikor tayini ile ölçülen SARS-CoV-2 pozitifliğine olan etkisi incelendi.

Değerlendirme, COVID-19 Symptom Study uygulamasını kullanan toplam 445 850 kişi üzerinde yapıldı.

Bunların 372 720’i Birleşik Krallık’ ta, 45 757’ si USA’ da ve 27.373’ ü de İsveç’ te yaşıyordu.

Birleşik Krallık’ takilere ait analizlerde probiyotikler, omega-3 yağ asidi, multivitamin veya D vitamini destekleri kullanan kadınlarda SARS-CoV-2 için pozitif test riskinin daha düşük olduğu belirlendi. Sırasıyla yüzde 14, 12, 13 ve 9 olan risk azalmaları mütevazı olmakla beraber önemliydi.

Erkekler için net bir fayda ya da C vitamini, sarımsak ya da çinkonun herhangi bir etkisi bulunmadı.

USA’ da yaşayanların değerlendirmesinde ise son üç ay içinde probiyotikler, omega-3 yağ asitleri, multivitaminler ve D vitamini almanın COVID-19 için test pozitifliğini sırasıyla yüzde 18, yüzde 21, yüzde 12 ve yüzde 24 oranında azalttığı hesaplandı.

Besin destekleri erkeklerde neden etkisiz?

Erkekler ve kadınlar arasında bulunan farkın kesin sebebi bilinmemekle beraber bunda kadınların daha fazla evde kalmaları, kısıtlamalara daha fazla riayet etmeleri ve çalışmada kadın sayısının erkeklerden daha fazla olmasının rolü olabileceği düşünülüyor.

Bu, gözleme dayalı bir çalışma olduğu için sebep-sonuç münasebetinden bahsetmek mümkün değildir; bu veriler sadece bir birlikteliği ortaya koymaktadır.

Araştırmada katılımcıların kendi ifadelerine dayanan bilgilerin kullanılması başta olmak üzere bazı kusurları olduğunu da hatırlatmak gerekir.

Besin desteklerinin olumlu etkisi temizlik, mesafe, maske kullanımı, hareketlilik, uyku gibi sağlıklı yaşama davranışları ile de alâkalı olabilir.

Besin destekleri pazarı fırlayıp gitti

Besin destekleri pazarı İngiltere’ de, Mart 2020′ deki ilk kapanmanın başlangıcında, C vitamini satışlarında yüzde 110 ve multivitamin satışlarında yüzde 93 artışla yüzde 19,5 oranında arttı.

USA’ da ise çinko destekleri satışı Mart 2020’ de 7 günlük bir dönemde yüzde 415 yükseldi.

Gelelim neticeye

BİR: Bu araştırmaya göre besin desteklerinin KOVİD’ den koruduğu söylenemez.

Herhangi bir tedavi tavsiyesinde bulunmadan önce bu gözlemsel bulguları doğrulamak için randomize kontrollü çalışmalar gereklidir.

İKİ: Besin destekleri üzerinden yapılan değerlendirmeleri hiçbir zaman doğru bulmam.

Doğrusu, tüm vitamin, mineral ve besin ögelerini yiyecek ve içeceklerden almaktır.

ÜÇ: Sağlıklı olmak bir bütündür. Sadece bir vitamin veya mineralin eksikliğini gidererek sağlıklı olmak çok ama çok özel istisnalar dışında bana akıl ve mantık dışı geliyor.

Are You Taking Too Many Vitamins?

Kaynaklar:

https://www.everydayhealth.com/coronavirus/some-vitamins-and-supplements-could-reduce-risk-of-covid-19-in-women-study-suggests/

https://nutrition.bmj.com/content/early/2021/04/20/bmjnph-2021-000250

***

EK 1 (8.9.2022): Kışın morina karaciğeri yağı takviyesi, plaseboya kıyasla SARS-CoV-2 enfeksiyonu, ciddi Kovid-19 veya diğer akut solunum yolu enfeksiyonları ensidansını azaltmadı.

Kaynak: https://www.bmj.com/content/378/bmj-2022-071245

Makale: Prevention of covid-19 and other acute respiratory infections with cod liver oil supplementation, a low dose vitamin D supplement: quadruple blinded, randomised placebo controlled trial

***

EK 2 (30.6.2023): Study finds Australian garlic kills Covid and flu with ‘99.9 per cent efficacy’

A world-first study reportedly shows certain Australian garlic varieties kill Covid and the flu with “99.9 per cent efficacy” – but not everyone agrees with the findings.

Kaynaklar:

https://www.afr.com/life-and-luxury/health-and-wellness/doherty-finds-garlic-kills-covid-20230530-p5dcgn

https://www.news.com.au/technology/science/human-body/study-finds-australian-garlic-kills-covid-and-flu-with-999-per-cent-efficacy/news-story/6e9dddf0aecf08e8d54f0c62242e6618

***

Siz de yorumunuzu paylaşın: