KOVİD VE GRİBİ NEREDEYSE SIFIRLAYAN YENİ ZELANDA’ DA RSV SALGINI BAŞLADI

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Yeni Zelanda’ da hastanelerin ölüm riski yaratan RSV ile hastalanan çocuklarla dolup taştığı bildirildi.

Bu ülkede son beş haftada 1000 kadar RSV vakası görüldü. Oysa 29 haftalık bütün kış sezonunda ortalama vaka sayısı 1743 idi.

Doktorlar, çocukların karantina, mesafe ve dezenfektan kullanımı sebebiyle enfeksiyon etkenlerine maruz kalmadıkları için ve bağışıklık sistemlerinin gelişmediğini ve zorda kaldığını söylüyorlar.

Yeni Zelanda’da geçen kış, karantinalar grip vakalarında %99,9’luk ve RSV’de %98’lik bir azalmaya yol açtı ve bu ülkede genellikle kış aylarındaki aşırı ölüm artışı neredeyse ortadan kalktı.

RSV; erişkinler soğuk algınlığına benzer hafif bir tabloya sebep olurken küçük çocuklarda ağır tablo ve ölümler görülebiliyor (2).

Epidemiyolog ve halk sağlığı profesörü Michael Baker orman yangınları metaforunu kullanıyor: Ormanda yangın olmadan bir veya iki yıl geçtiyse, yerde alevleri besleyecek daha fazla yakıt birikir ve sonunda bir ateş çok daha şiddetli bir yangına yol açar.

Gelelim neticeye

Küçük yaşlarda geçirilen masum viral enfeksiyonların çocukları daha ağır enfeksiyonlardan hatta astım, alerji, kanser, lenfoma, lösemi gibi hastalıklardan koruduğunu gösteren çok sayıda araştırma var (3, 4). 

Aşırı hijyen gibi hayatın tabii akışını bozan olayların sağlığımız için risk yaratabileceğini unutmayalım. 

Kaynaklar:

1. https://www.theguardian.com/world/2021/jul/08/new-zealand-children-falling-ill-in-high-numbers-due-to-covid-immunity-debt

2. https://ahmetrasimkucukusta.com/2011/01/22/yazilar/tip-yazilari/enfeksiyonlar/kucuk-cocuklarin-kis-hastaligibronsiolit/

3https://ahmetrasimkucukusta.com/2018/05/22/yazilar/tip-yazilari/enfeksiyonlar/1-yasindan-onceki-enfeksiyonlar-losemiyi-onluyor/

4https://ahmetrasimkucukusta.com/2010/12/12/yazilar/tip-yazilari/astim/cocugunuzu-erken-yasta-krese-gonderin/

Bronchiolitis in Infants: Reasons, Symptoms & Home Remedies

***

EK 1 (8.7.2022): Avustralya’ da özellikle “bebeklerde RSV salgını” olduğu bildiriliyor. Ancak bebekler barlara veya konserlere gitmez ve bir araya gelmezler. Yetişkinler tarafından enfekte olurlar. Uzmanlar, kapanmaların bağışıklığı yıktığını söylüyor. 

İki yıl karantinada kaldıkları için grip ve Kovid’e karşı tabii bağışıklık seviyesi düştü, bu yüzden Omikron ve daha az tabii bağışıklığa sahip bir toplumun açılması sebebiyle çok sayıda vaka ve ölüm var.

Bir aydan kısa bir sürede haftada 355 vakadan 3775 vakaya on kat artış gösteren, bebekleri öldürebilen büyük bir RSV salgını var.

Kaynak: https://www.msn.com/en-au/news/australia/australia-under-siege-from-multiple-viruses-expert-says-lockdowns-have-demolished-our-immunity/ar-AAZieHD

 

Siz de yorumunuzu paylaşın: