CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: AŞIYA ZORLAMADAN YANA DEĞİLİM

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Wall Street Journal: FDA, Kovid-19 aşılarına tam onay verme baskısı altında. Bazı okul, hastane ve işverenler aşıları zorunlu kılmakta tereddüt ederken, aşılara hâlâ yalnızca acil kullanım için izin veriliyor. Kaynak: https://www.wsj.com/articles/fda-under-pressure-to-grant-full-approval-to-covid-19-vaccines-11627810202

***

Yeni Akit’ in haberi: 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ATV ve A Haber ortak yayınında gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulunurken “zorunlu aşı” sorusuna da cevap verdi.

ABD’de ve Avrupa ülkelerindeki aşı olmayanlara yönelik bazı mekanlara girişlerin yasaklandığı ve Türkiye’de de böyle bir uygulama olup olmayacağı yönündeki soruya cevap veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ben aşıya zorlamadan yana değilim. Bilim Kurulu, bununla ilgili bir çalışma yapacaktır. Burada gönüllülük esasına dayalı olarak bu süreci işletmek en isabetli olanıdır. Gönüllülük esasına göre bu işi yaparsak neticesi de hayır olacaktır” ifadesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, fondaş medyanın “zorunlu aşı” dayatmasına prim vermedi.

Kaynak: https://www.yeniakit.com.tr/haber/beklenen-aciklama-cumhurbaskani-erdogandan-zorunlu-asi-sorusuna-cevap-1563560.html

Seyretmek için: https://www.youtube.com/watch?v=pF5a0u34G1M

***

İndependent Türkçe‘ nin haberi:

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’nin (CDC) başkanı, Kovid-19’un delta varyantı vakaları ülke çapında hızla artmasına rağmen kurumun ülke genelini kapsayan herhangi bir aşılama zorunluluğu tavsiye etmeyeceğini açıkladı.

CDC Başkanı Dr. Rochelle Walensky cuma günü, Kovid-19 aşısı için “ülke genelinde herhangi bir zorunluluk olmayacağını” söyledi.

Duyuru, Dr. Walensky’nin açıklamalarından günler sonra geldi. Walensky, CDC’nin, kılavuzlarını ülkenin büyük şehirlerinin çoğunu kapsayan yüksek bulaşma alanlarında yaşayan, tamamen aşılanmış yetişkinlerin kapalı ortamlarda yeniden maske takmaya başlamalarını tavsiye edecek şekilde güncellediğini duyurmuştu.

Dr. Walensky aşılanmış kişilerin virüsü bulaştırabildiğini ama bulaşmaların ezici çoğunluğunun aşılanmamış kişilerden başka aşılanmamış kişilere geçmesiyle meydana geldiğini de eklemişti.

Doktor, daha önce Fox News’ten Bret Baier’e yaptığı, Biden yönetiminin federal bir aşı zorunluluğunu “incelemekte” olduğuna yönelik açıklamalarını netleştirme ihtiyacı hissetti.

Walensky, “Sonuç olarak, genel anlamda daha fazla aşıdan yana olduğumu düşünüyorum. Ama biliyorsunuz ki bu konuda bu politikaları gözden geçirdiğimiz dışında söyleyebilecek başka bir şeyim yok. Ve tamamen dürüst olmak gerekirse toplum bunu yerel ölçekte de yapıyor ve bunlar da ayrı, yerel kararlardır” dedi.

Beyaz Saray Basın Sözcüsü Yardımcısı Karine Jean-Pierre, cuma günü, “ulusal (bir) aşı gerekliliğinin şu anda değerlendirilmediğini” ifade etti.

Sözlerine açıklık getiren Walensky, federal yönetim tarafından değil özel sektör tarafından gündeme getirilen aşı gerekliliklerinden bahsettiğini söyledi.

Walensky, Twitter’da, “Ülke genelinde herhangi bir zorunluluk olmayacak. Özel sektördeki kurumların ve federal yönetimin bazı bölümlerinin değerlendirdiği zorunlulukları kastediyordum. Federal bir zorunluluk olmayacak” diye yazdı.

Tamamen aşılanmış bireylerin kapalı alanlarda yeniden maske takmaya başlaması talimatını veren kılavuz, aralarında kanun yapıcıların da bulunduğu bazı kesimleri rahatsız etti. Bu kişiler, bulaşma büyük oranda aşılanmamış kişilerden diğer aşılanmamış kişilere doğru gerçekleşiyorsa ağız maskesi kullanmayı sürdürmeye zorlanmamaları gerektiğini öne sürüyor.

ABD’deki yetişkin nüfusun sadece yaklaşık yüzde 50’si aşılandı ve 11 yaşın altındaki hiçbir çocuk aşılanmadı.

CNN’e çıkan Demokrat Kaliforniya Valisi Gavin Newsom, aşılanmamışların aşılanmasına odaklanmayı tercih ettiğini söyledi. Vali maskelerin etkili bir azaltma aracı olduğunu ancak odağın şimdi yalnızca aşılama yoluyla virüsü yok etmek olması gerektiğini ifade etti.

Cumhuriyetçi Florida Valisi Ron DeSantis de daha fazla maske takmaya karşı çıktı ve eyaletteki okulların sonbaharda okullar yeniden açıldığında öğrencileri maske takmaya zorlamasını yasaklayan bir kararnameye imza attı.

Bu emir CDC’nin yayımladığı, tüm öğrencilerin, öğretmelerin ve çalışanların sonbaharda maske takmasını tavsiye eden kılavuza doğrudan meydan okuyor.

Ülke genelinde iş yerlerinde bir aşı zorunluluğu getirilmeyecek gibi görünüyor ama Joe Biden tüm federal yönetim çalışanlarının ya aşı olmaları ya da her hafta koronavirüs testi yaptırmaları talimatını verdi. Kaliforniya, New York şehri ve birkaç şirket de çalışanları için benzer zorunluluklar getirdi.

Kaynak: https://www.indyturk.com/node/393751/d%C3%BCnya/cdc-a%C3%A7%C4%B1klad%C4%B1-abd-%C3%A7ap%C4%B1nda-a%C5%9F%C4%B1-zorunlulu%C4%9Fu-getirilmeyecek

***

EK 1 (11.8.2021): Harvard’ lı epidemiyolog MARTIN KULLDORF: “Aşı zorunluluğu ve pasaportları kabul ettirmeye çalışanlar, aşı güvenine herkesten daha fazla zarar veriyor.” Kaynak: https://twitter.com/MartinKulldorff/status/1425563561535881217?s=20

***

EK 2 (11.8.2021): ABDURRAHMAN DİLİPAK:

“Kişilik bilgilerimin gizliliği çerçevesinde, sağlığımla ilgili durum ve tercihlerim hakkında benden ve çocuklarım hakkında bilgi isteyemezsiniz. Buna hakkınız yok, bu insan haklarına ve hasta haklarına aykırıdır. 

Bu arada Cumhurbaşkanı iradesi, zorlama olmayacağı, tercihe dayalı olacağı yönündedir. Aksi halde mobing yapıldığı anlamına gelecektir ve bu suçtur. Cumhurbaşkanı  Erdoğan, Küresel Sağlık Zirvesi’ne gönderdiği 21.05.2021 tarihli video mesajında “aşılanmış ve aşılanmamış olanlar arasında yeni duvarlar örülmesine ve yeni tür bir ayrımcılığa yol açılmamalıdır.” demiştir.

Ayrıca Sağlık bakanı ise aralık 2020 tarihinde “Türkiye bu kadar zavallı mı? Sonuçlarını bilmediğimiz aşıyı 83 milyona yapacağımızı mı düşünüyorsunuz? Türkiye bu kadar mı sorumsuz davranacak? (TİTCK) ve Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü laboratuvarı var. Hangi aşı olursa olsun, laboratuvarlarımızda incelemelerimizi yapmadıkça (aşılara) ne ruhsat veririz, ne vatandaşımıza kullandırırız. Kim olursa olsun, BioNTech dahil.” denmişti.”

Kaynak: https://www.habervakti.com/dilipak-ile-zorunlu-asiyi-konustuk-mebin

***

EK 3 (11.8.2021): Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yaptığı açıklamada öğretmenler, öğrenciler ve öğrenci velileri için aşının şart olduğunu açıkladı. Koca, aşı olamayanların ise PCR testi yaptırmak zorunda olacağını duyurdu.

Dilipak’tan flaş çağrı: Bu karardan vazgeçin

Gazeteci Yazar Abdurrahman Dilipak ise Bakan Koca’nın açıklamalarına yönelik sosyal medyadan flaş uyarılarda bulundu. “Aşı zorlaması toplumsal kargaşaya sebep olur. Bu karardan vazgeçin.” ifadelerini kullanan “Aşı asla. Mahkemelik oluruz, aksi halde ağır sonuçları olur.” uyarısında bulundu.

“70 bin kişi ile savcılığa dayanabiliriz”

Zorunlu aşının durdurulması için mahkemeye başvurulabileceğini belirten Dilipak, “Tayyib Erdoğan için 70.000 kişi savcılığa dilekçe vermişti. Şimdi 70.000 dilekçe de aşı olmayacağım diye ve zorunlu aşının durdurulması için idare mahkemesinin kapısına dayanabiliriz.” ifadesinde bulundu.

“Hükümeti milleti ile mahkemelik edersiniz”

Dilipak sözlerinin devamında şu ifadelerde bulundu: “Cumhurbaşkanı ne diyor, bu bakan ne diyor. Raina demeyeceğiz, unzurna diyeceğiz. Yasa devleti olmak her zaman hukuk devleti olmak anlamına gelmez. Hükümeti milleti ile mahkemelik edersiniz. Bu davaları SONUNDA millet kazanır.”

“Sözün bittiği yerdeyiz”

“Bugüne kadar aşı konusunu sokağa taşımayalım dedim ama, bu saatten sonra artık tüm hukuki haklarımızı kullanarak ülke genelinde, il il, ilçe ilçe sesimizi yükseltebiliriz. Sağlık bakanının açıklamasından sonra sözün bittiği yerdeyiz.”

“Bakanlık ve Başkanlık ciddi bir şekilde yara alır”

“Milli Eğitim Bakanını daha ilk günden zor bir görev bekliyor. Umarım MEB ve YÖK başkanı yeni görevlerinde milletle karşı karşıya gelmezler. Daha ilk günden Bakanlık ve Başkanlık ciddi bir şekilde yara alır. Bu karar yangın ve selden daha hafif hasar meydana getirmez!”

Kaynak: https://www.yeniakit.com.tr/haber/bakan-kocanin-aciklamalarinin-ardindan-dilipaktan-flas-uyari-toplumsal-kargasaya-neden-olur-bu-karardan-vazgecin-1565619.html

***

EK 4 (11.8.2021): YASİN GİRGİN: “TFF’ye açılan dava dilekçemde üç ana argüman var: 1. Aşılar ruhsatsız. Ruhsatı olmayan bir aşı, yaptırılmaya zorunlu tutulamaz, kimseye dayatılamaz. 2. Argüman: Aşı olanlar da covid nedeniyle hayatını kaybetti. (Hayatını kaybeden 2 doktorun adı dilekçede mevcut) Bu açıdan, aşı olmanın olmamaktan farkı yok. Aşı olsanız da bulaşıyor, bulaştırıyor ve ölebiliyorsunuz. 3.Argüman: Aşı olmaya ancak kanun ile zorlayabilirsiniz. TFF’nin kendi kendine zorlaması mümkün değil. Bu 3 argümandan ikisi ruhsat verilerek ve kanun çıkarılarak aşılabilir. Ancak 2. sırada sunduğum argümanın aşılabilmesi için hayatını kaybeden doktorların diriltilmesi gerekir.” Kaynak: https://twitter.com/avyasingirgin/status/1425416353167597571?s=20

***

EK 5 (20.8.2021): Cumhurbaşkanı Erdoğan, “6 Eylül’de yüz yüze eğitimin başlamasıyla henüz aşı olmamış öğretmen ve personelin haftada en az 2 defa PCR testi yaptırmasını isteyeceğiz.” dedi. Kaynak: https://www.aa.com.tr/tr/gundem/cumhurbaskani-erdogan-asi-olmamis-ogretmen-ve-personelin-haftada-en-az-2-defa-pcr-testi-yaptirmasini-isteyecegiz/2340439

***

EK 6 (20.8.2021): Erdoğan’ın yüz yüze eğitimde aşı olmayan öğretmen ve okul personeli için haftada iki kez PCR testi zorunluluğu getirileceğini açıklamasının ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, devlet hastanesinde testlerin ücretsiz yaptırılabileceğini duyurdu.

Kaynak: https://www.hurriyet.com.tr/gundem/son-dakika-haberi-bakan-koca-duyurdu-ogretmenlere-pcr-testleri-devlet-hastanelerinde-ucretsiz-olacak-41876793

***

EK 7 (20.8.2021): Avrupa Birliği (AB), aralarında Türkiye’nin de yer aldığı 3 ülkenin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşı sertifikalarının tanınmasına karar verdi. Kaynak: https://www.aa.com.tr/tr/dunya/ab-turkiyenin-kovid-19-asi-sertifikasini-tanima-karari-aldi/2340181

***

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Alişan Yıldıran dedi ki:

    O aşıyı olmayacaktı!

Siz de yorumunuzu paylaşın: