KOVİD GEÇİRENLERİN AŞIDAN FAYDALANMA İHTİMALİ DÜŞÜK

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

ARK “Milyar dolarlık soru: Madem tüm dünyada delta hâkim ve antik koronaya göre hazırlanan aşıların etkinliği giderek azalıyorsa neden hâlâ antik koronaya etkili aşıya devam ediliyor? Hani, mRNA metodu sayesinde varyantlara karşı çok kısa zamanda aşı üretilecekti, ne oldu?

***

BMJ’ de serbest gazeteci Jennifer Block’ un yazısından:

Gandhi “Kasım ayından başlayarak, hafıza B hücreleri ve hafıza T hücrelerinin tabii enfeksiyona tepki olarak oluştuğunu gösteren çok sayıda gerçekten önemli çalışmamız oldu” diyor.

Çalışmalar ayrıca, bu hafıza hücrelerinin, eldeki varyantlara antikor üreterek cevap vereceğini söylüyor.

Gandhi, hem aşının hem de enfeksiyona bağlı bağışıklığın dayanıklılığını destekleyen uzun bir tivit dizisine, Kovid’ e karşı tabii bağışıklıkla ilgili yaklaşık 20 referanstan oluşan bir liste ekledi.

BMJ’ ye “Aralık ayında makale eklemeyi bıraktım çünkü çok uzamıştı” dedi.

Ama çalışmalar gelmeye devam ediyor.

La Jolla İmmünoloji Enstitüsü’ nün Ulusal Sağlık Enstitüsü (NIH) tarafından finanse edilen bir çalışmasında, 200 katılımcının yüzde 95’ inde enfeksiyondan sekiz ay sonrasına kadar “dayanıklı bağışıklık tepkileri” buldu.

Science dergisinde Şubat 2021’de yayınlanan bugüne kadarki en büyük çalışmalardan biri, antikorların 8 ay içinde azalmasına rağmen hafıza B hücrelerinin zamanla arttığını ve hafıza CD8+ ve CD4+ T hücrelerinin yarı ömrünün sabit kaldığını ortaya koydu.

Gerçek dünya verileri de destekleyici idi.

Katar, İngiltere, İsrail ve USA’ da yapılan birçok çalışmada tamamen aşılanmış kişiler ve daha önce Kovıd-19 geçirmiş olanlar arasında enfeksiyon oranlarının eşit derecede düşük seviyelerde olduğunu gösterdi.

Cleveland Clinic, SARS-CoV-2 enfeksiyonu hikâyesi ve aşılama durumuna göre dört grubu karşılaştırmak için 50.000’den fazla çalışanını araştırdı.

Daha önce enfekte olmuş 1300’den fazla aşılanmamış çalışanın hiçbirinde çalışmanın beş ayı boyunca pozitif test tespit edilmedi.

Araştırmacılar, bu kohortun “Kovid-19 aşılamasından faydalanma ihtimalinin düşük olduğu sonucuna vardılar.”

İsrail’de araştırmacılar, aşılamanın etkinliğini önceki enfeksiyonla karşılaştırmak için tüm popülasyonun bir veritabanına eriştiler ve neredeyse aynı sayıları buldular.

Sonuçlarımız, daha önce enfekte olmuş bireyleri aşılama ihtiyacını sorguluyor ” sonucuna vardılar.

Bu yaz İsrail’de Kovid vakaları artarken, Sağlık Bakanlığı sayıları bağışıklık durumuna göre bildirdi

5 Temmuz-3 Ağustos tarihleri arasında, haftalık yeni vakaların sadece yüzde 1’i daha önce Kovid-19 geçirmiş olan kişilerdi.

İsrail’in aşı etkinliği hakkındaki verilerini analiz eden ve BMJ’ye haftalık bakanlık raporları veren Technion–Israel Institute of Technology’ den Dvir Aran “Nüfusun yüzde 6’sının daha önce enfekte olduğu ve aşılanmadığı göz önüne alındığında,” bu rakamlar çok düşük görünüyor ” diyor.

Aran kesin sonuçlar çıkarma konusunda temkinli davranırken, “Veriler, kurtarılanların aşılanan insanlardan daha iyi korunmaya sahip olduğunu gösteriyor” diyor.

Ancak delta varyantı ve artan vaka sayıları ABD’yi zor durumda bıraktığından, enfeksiyon geçmişinden bağımsız olarak yenilenen aşı teşvikleri ve yönergeleri var.

Harvard Üniversitesi’ne veya bir Foo Fighters konserine katılmak veya San Francisco ve New York City’deki kapalı mekanlara girmek için aşı kanıtına ihtiyacınız var.

Aşılanmamış insanlara yöneltilen öfke de ayrım gözetmiyor—ve Amerika’nın en yüksek makamından geliyor.

Başkan Biden, tüm federal çalışanlarla birlikte aşı olmaları veya düzenli testlere tabi tutulması gereken federal istihbarat çalışanlarına yakın zamanda yapılan bir konuşmada, Covid-19’a yakalanmış kişilere aşı yaptırmanın halk sağlığı gerekliliğini veya kişisel yararını sorgulayanlara yer bırakmadı:

“Aşılanmamış olanlar yüzünden bir pandemimiz var … O halde aşı olun. Eğer olmadıysanız, söylediğim kadar akıllı değilsiniz demektir.”

Tamamını okumak için: https://www.bmj.com/content/374/bmj.n2101

Makale: Vaccinating people who have had covid-19: why doesn’t natural immunity count in the US?

Rogue antibodies wreak havoc in severe COVID-19 cases | YaleNews

***

EK 2 (17.9.2021): ÖZCAN YÜCEL “Pfizer ve Moderna aşıları ile nüfusunun %82’si çift doz aşılı Singapur’da son durum. Vakalar roket hızıyla yükselişte. Nüfusun %60’ı aşılanırsa pandemi biter hipotezi bu ülkede de çökmüştür.” 

Resim

Kaynak: https://twitter.com/drozcanyucel/status/1438733462614204416?s=20

***

EK 3 (19.9.2021): BÜLENT POLAT “Bir hastaya ağır hastalığını tedavi edecek bir ilaç başladığımızda olası yan etkileri konusunda bilgilendiriyoruz, uyarıyoruz. Örn.Kortizon tedavisinde su-tuz tutulumuna bağlı hipertansiyona eğilim ya da diabete eğilim gibi yan etkileri hasta bilmeli ve önlemini alabilmeli.”

“Aşı konusunda da insanların tüm bilgiyi objektif olarak almaları hem çok gerekli hem de en doğal hakları. Şu söylem asla doğru değil: -“Kesinlikle hiçbir yan etkisi yok, hangi hastalığınız olursa olsun mutlaka yaptırın, garanti veriyorum bir şey olmaz.””

“Böylesi yanlış yönlendirmeler bazı ciddi yan etki belirtilerinin önemsenmemesine yol açabilir, tedavi için hayati zaman kayıpları oluşabilir. Hekimliğin her alanında olduğu gibi fayda ve nadir de olsa riskler konusunda bilgilendirmek asla aşı karşıtlığı olarak algılanmamalıdır.”

Kaynak: https://twitter.com/drbulentpolat/status/1439500261916127232?s=20

***

Siz de yorumunuzu paylaşın: