YANLIŞ AŞI OLAYI BİR SKANDALDIR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Bebeklere yanlış aşı sözleriyle tepki çeken Prof. Dr. Zafer Kurugöl’ ün DHA’ ya yaptığı yeni açıklamayı üzüntüyle okudum (1).

İlk açıklamasının üzerine tüy dikiyor!

Ondan öncelikle bir “özür” beklerdim. Hata yapan insanların özür dilemesi bir erdemdir.

Oysa o, bir gün önce söylediklerini tamamen unutmuş görünüyor ve tüm toplumu adeta “aptal” yerine koyarak konuşuyor.

Gelin önce ilk söylediklerine bir bakalım (Ntv’ deki konuşmanın bire bir deşifresi):

Zaman zaman yanlışlıkla bazı durumlar oluyor. Mesela yanlışlıkla başka bir aşı hepatit B aşısı olabilir ve kızamık aşısı olabilir, karıştırılarak veriyorlar sağlık ocaklarında. Küçük çocuklara Kovid aşısı yapıldığı oluyor. Biz böyle vakalarla da karşılaştık. Sizi temin ederim hiçbir yan etki olmadı bu kişilerde ve son derece de iyi antikor oldu.

6 aylık bebekte 1 aylık bebekte bile çok iyi şeyler oldu. Bunları da yayınlayacağız zaten çok kısa bir zaman içerisinde. Çok ünlü bir tıp dergisinde yayınlanacak. Küçük bebeklerde bile yüksek doz verseniz bile yan etkisi açısından bir sıkıntı olmuyor (2)

Bugün “tek bir vaka” olduğundan bahsediyor.

Oysa dünkü konuşmasındaki geçen şu ifadelere bakın:

Küçük çocuklara Kovid aşısı yapıldığı oluyor”,

Biz böyle vakalarla da karşılaştık”,

6 aylık bebekte 1 aylık bebekte bile çok iyi şeyler oldu

Bunları da yayınlayacağız…” sözleri “tek bir vaka” iddiasını çürütüyor.

Bu sözlerden her aklı başında insan, birden çok en az iki vaka hatta daha geniş bir vaka serisi olduğunu anlar.

Konuşmasından bu tür yanlışların sık yapıldığı neticesini çıkaracak olanlara bile hak vermek gerekir.

Kısa bir konuşmada 4 defa çoğul ifade kullanıp sonra bunu ertesi gün teke indirmek ne demek?

Kimse aptal değil!

NOT: “Yanlış aşı değil de, yanlışlıkla yapılan bir uygulama diyelim” sözleriyle ne demek istiyor, ikisi arasındaki fark nedir, anlayamadım.

Sosyal medya yorumları

KAYIHAN PALANereden baksan tutarsızlık: – Sağlık ocakları 2010’da kapatıldı, ‘Hoca’ henüz farkında değil, – Bebeklere yapılan aşılar karıştırılmaz. Karıştırılırsa tıbbi hata ve suç olur. – Covid-19 aşılarının bebeklere yapılması söz konusu değil. ‘Yanlışlıkla’ yapılmış bir açıklama sanırım” (3).

DENİZ ÜLKE ARIBOĞAN “Böyle bir şey kabul edilemez. Ben aşının, modern tıbbın faydasına inanan ve destekleyen birisiyim. Lakin bu konuşmadan anladığım, “yanlışlıkla” başlığı altında küçük çocukları, bebekleri aşılayarak gayri resmi bir araştırma yapılmış. Bu korkunç bir şey; suç işlemişsiniz. Ne hakla? (4)”

KAAN YILANCIOĞLU “Yanlışlıkla mı? Fareler üzerinde dahi çalışma yapılsa ETİK KURUL ONAYI ile yapılır ve araştırma makalesi basılabilir! İnsan, hele de bebekler üzerinde yapılan korkunç bir MALPRAKTİS ‘in yayın olabilmesi nasıl bir “ETİK” anlayıştır! Bu durumda ancak soruşturma olur” (5). 

GÖKÇE BAŞBUĞ “Bunlar gerçeklikten o kadar kopmuş ki ulusal yayına çıkıp şunu söylersem aileler güven içinde bebeklerini COVID aşısı olmaya getirir diye düşünüyor. Aksine sizin budalalığınız yüzünden insanlar zorunlu bebeklik aşılarını yaptırmaya bile getirmeyecek.” (6).

BÜLENT POLATTıbbi açıdan son derece rahatsız edici ifadeler bunlar. Kabul edilemez. 1 aylık ya da 6 aylık bebeklere, küçük çocuklara Pfizer aşısının “yanlışlıkla” yapılması mümkün değil. Bir bebeğe bir aşının yanlışlıkla yapılmasının bu denli rahat ifade edilebilmesi de çok garip.”

“Tarihte aşılarla ilgili bazı çok trajik hatalar olmuş. Tüberküloz için BCG aşısı ve Polio aşılarında bu örnekler var. Ancak, bebeklere hepatit ya da kızamık aşısı yapıyorum derken yanlışlıkla Pfizer aşısı yapmak dünya aşı literatürüne girecek garip bir hata. Ya da hata mı?”

“Skandal düzeyinde sözler gerçekten. Öyle, tek bir bebeğe yanlışlıkla verilmiş diyerek geçiştirilecek gibi değil.”(7).

Herkesi kör, âlemi sersem sanıyor ama öyle değil!

Bu olayda önemli bir başka husus da bu, mutlaka istenmeden yapılmış olan bir hatayı “çok yapılan bir hata gibi” ve çok büyük bir “rahatlıkla” sunmasıdır.

Bu vahim yanlışa dikkat çekeceğine, özellikle de bugünkü açıklamasına baktığımızda bunu adeta çok “olağan” bir olay olarak gördüğü anlıyoruz.

Tek bir vaka üzerinden aşıların bebeklerde bile güvenli olduğu şeklinde kesin bir hükme varması da bir öğretim üyesine yakışmıyor.

Tek bir vaka üzerinden bir aşının veya ilacın ne etkililiği ne de emniyeti hakkında kesin bir hükme varılamaz, genelleme yapılamaz.

Yapılırsa, aşıdan sonra hastanelik olan veya ölen bir kişi üzerinden de aşıların çok riskli ve ölümcül olduğunu iddia edenlere diyecek tek bir sözünüz olamaz.

Önce halktan ve meslekdaşlarından özür dileyerek “Aşıların güvenli olduğunu anlatmak, tereddüdü olanları iknâ etmek için böyle bir iş yaptığını ama bunun ne kadar yanlış olduğunu şimdi anladığını” bildiren bir açıklama yapması doğru olurdu. Ama artık çok geç!

Bu saatten sonra yapacağı en doğru hareket, görevinden istifa etmesi ve bir daha da medyaya ağzını açmamasıdır.

Gelelim neticeye

BİR: Tek bir bebeğe yanlış bir aşının yapılması çok önemli bir hadisedir ve hiç şüphesiz ki titizlikle soruşturulmalı ve toplum neticeden haberdar edilmelidir.

İKİ: Böyle bir hata bilimsel olarak incelenebilir ve yayınlanabilir elbette ama bu hatayı kullanarak yalan-yanlış yorum yapmak kabul edilemez.

ÜÇ: Halka her zaman doğruyu söylemek gerekir. Aşıların etkinliğinin abartılması da yan tesirlerinin küçümsenmesi de yanlıştır. Hakikatler eninde sonunda ortaya çıkar.

DÖRT: Açıkça yanlış bilgi verip üstüne de bunu görmezden gelmek, zeytinyağı gibi üste çıkmak yakışık almamıştır.

BEŞ: Halk şimdi sadece ona değil, aşıları savunan tüm doktorların sözlerine şüpheyle yaklaşacak, doğru ifadeleri bile inandırıcı olmayacaktır.

ALTI: Farkında mı bilmem ama bu sorumsuzca yaptığı açıklamalar rutin çocukluk çağı aşılanmaları üzerine de olumsuz etki yapacak, sağlık sistemine olan itimadı zedeleyecektir.

YEDİ: Böyle sorumsuz aşı meftunları varken, aşı karşıtlarının herhangi bir faaliyette bulunmalarına hiç gerek yok.

Kaynaklar:

1. https://www.dha.com.tr/saglikyasam/bebeklere-yanlis-asi-sozleriyle-tepki-ceken-prof-dr-zafer-kurugolden-dhaya-aciklama/haber-1850198

2. https://www.haberler.com/prof-dr-zafer-kurugol-den-skandal-aciklama-14413636-haberi/

3. https://twitter.com/KAYIHANPALA/status/1440925391330349056?s=20

4. https://twitter.com/DenizUlke/status/1440949030373179392?s=20

5. https://twitter.com/drkaanyl/status/1440948907949924352?s=20

6. https://twitter.com/BasbugGokce/status/1440906326482194437?s=20

7. https://twitter.com/drbulentpolat/status/1441459381166436354?s=20

Delivering life-saving vaccines during the COVID-19 pandemic | UNICEF

***

EK 1 (25.9.2021): Mevcut sağlık sisteminin ve yönetilmeyen pandeminin yarattığı zorluklara rağmen; toplum sağlığı için gerek bebeklik-çocukluk çağı, okul ve erişkin aşıları gerekse pandemi dönemi COVID-19 aşılarının uygulanması konusunda sağlık çalışanları olarak yoğun emek harcamaktayız. Aklın ve bilimin gösterdiği doğruları eksiksiz uygulamaya çalışan başta birinci basamak ve tüm sağlık çalışanları olarak, Dr. Zafer Kurugöl’ün bir televizyon programında 22 Eylül 2021 tarihindeki açıklamalarını hayretle karşıladığımızı ve sağlık için verdiğimiz çabaların bu şekilde heba edilmesini hak etmediğimizi belirtiyoruz.

Salgından çıkış için elimizdeki vazgeçilmez araç olan COVID-19 aşılarının; bebekleri, çocukları, insanları bulaşıcı hastalıklardan korumak için uygulanan aşıların hayati öneme sahip olduğu bilimsel gerçeği ortadadır. Bu hususlarda medyaya açıklama yapacak bilim insanlarını sorumluluğa ve dikkate davet ediyoruz. Bilim insanlarının elinde veriler olmadan açıklama yapması yalnızca hekim-hasta güven ilişkisine zarar verir. Bu anlamda aklın ve bilimin sorumluluğunda yapılmayan açıklamayla aşılama hususunda güven kaybettiren Dr. Zafer Kurugöl’ü kınıyoruz.

Kaynak: https://www.ttb.org.tr/haber_goster.php?Guid=ae81326a-1c65-11ec-a713-03508ac53bd6

***

EK 2 (26.9.2021): FATMA SİBEL YÜKSEK “O herif NTV yayınında açıkça bir bebekten değil 0-12 ay arası bebeklerden bahsetti. “Bilimsel makalenin” yakında yayımlanacağını söyledi. Bir “hata” ile bilimsel yayın yapılamaz. Bu insan deneycisi naziyi aklamaya çalışıyorsunuz. Hepiniz suçlusunuz” Kaynak: https://twitter.com/FatmaSibelYkse1/status/1441873151886073858?s=20

***

EK 3 (22.9.2022): BÜLENT POLAT “Burada daha trajik nokta şu: Bilindiği gibi Pfizer aşısının 6 ay-5 yaş arası çocuklara önerilen ve uygulanan dozu 3 mikrogram. Elimizde bulunan erişkin dozu ise 30 mikrogram. Yani 1 aylık, 6 aylık bebeklere normal dozun 10 katı yapılmıştı. Yanlışlıkla mı? Sonuçları yayınlanmadı.”

Kaynak: https://twitter.com/drbulentpolat/status/1572952538395156484?s=20&t=_cm9rY8vH-u5SmosJlTwMw

***

Yazı için 4 yorum yapılmış:

  1. Tamer dedi ki:

    Bu kurugölü kurutmalı ki adıyla müsemma olsun

  2. Alişan Yıldıran, Çocuk Hekimi dedi ki:

    Fevkalade isabetli ve tarihi bir yazı!

    Daha şimdiden ilaç-aşı lobisi gücünü gösterdi ve 2015’deki olayı bugün olmuş gibi gösterek tipik bir gizli servis uygulaması ile toplumun dikkatini dağıtmaya çalışıyor;

    https://www.bolgegundem.com/ameliyatta-hata-yapan-dr-guven-mete-intihar-etti-vasiyetinde-bobreklerini-hastasina-3019280h.htm

    YEDİ: Böyle sorumsuz aşı meftunları varken, aşı karşıtlarının herhangi bir faaliyette bulunmalarına hiç gerek yok.

    Bu cümle ayrıca ele alınmalı!

  3. Baki dedi ki:

    Bunlar hiç de rasgele söylenmiş sözler değil. Bunun bilinçli bir açıklama olduğundan hiç kuşkum yok. Bu bir planın yani çocukları ailelerinin izni olmadan denek olarak kullanmanın bir parçası. Bu veya benzeri yöntemlerle bir takım denemeler yapıldığını tahmin ediyorum.

  4. Alişan Yıldıran dedi ki:

    İkinci gizli servis uygulaması, bir dizi sahnesinde aşı olmayanlara hakaret ediliyor;

    https://twitter.com/Mehmetali_Onel/status/1441679953997623313

Siz de yorumunuzu paylaşın: