KOVİD GEÇİRENLER YENİ ENFEKSİYONA EN AZINDAN BİRKAÇ YIL DİRENÇLİ OLABİLİR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Tüm dünyada ana akım medyaya konuşan uzmanlar, Kovid geçirenlerde gelişen bağışıklığın yeni enfeksiyonları önlemede etkili olamayacağı gerekçesiyle bunlara da mutlaka aşı yapılmasını tavsiye ediyor; aslında buna dayatıyor demek daha doğru olur.

Seslerinin duyulması istenmeyen bir grup bilim adamı ise tabii Kovid enfeksiyonun sağladığı bağışıklığın daha geniş kapsamlı, daha tesirli ve daha uzun süreli olduğunu savunuyorlar.

Bu iddiaları destekleyen, doğrulayan pek çok araştırma var; ben de bunları sizlere aktarmaya çalışıyorum.

Nature’ de yayınlanan yeni bir araştırmada, bizim gibi düşünenleri bir defa daha halı çıkaran sonuçlara ulaşıldı.

Hastalık geçirenler birkaç sene yeniden enfeksiyona dirençlidir

Birleşik Krallık’ ta Nisan 2020 ve Haziran 2021 tarihleri arasında sürüntü testleri pozitif olan 7.256 kişiye ait temsili verileri kullanarak genel nüfus için antikor cevapları tahmin edildi.

Buna göre, anti-spike IgG antikorlarının yarı ömrü tahminen 184 gündü, kadınlarda ve beyaz ırkta daha uzundu.

Yeniden enfeksiyona karşı korumayla ilişkili antikor seviyelerinin ortalama olarak 1,5-2 yıl sürebileceği ve ağır enfeksiyona karşı koruma ile ilişkili seviyelerin birkaç yıl boyunca mevcut olduğu hesaplandı.

Anti-spike IgG antikorlarının (nötralize edici aktivite ile ilişkili) yarı ömrü için tahminler 36 ila 244 arasında değişmektedir.

Benzer şekilde, anti-nükleokapsit IgG yarı ömürlerinin 35 ila 85 gün arasında olduğu tahmin edilmiştir.

Antikorlarla ilgili bazı temel bilgiler

Enfeksiyondan sonraki aylarda yeniden enfeksiyon yaygın değildir ve anti-spike SARS-CoV-2 antikorların koruma ile ilişkili olduğu bilinir.

Enfeksiyondan sonraki bağışıklığın süresi gelecekteki pandemiler ve aşı politikaları için önemli etkilere sahiptir.

Spike ve nükleokapsit antijenlerine antikor cevabı enfeksiyondan 1-3 hafta sonra görülür, 4-5 hafta sonra da en yüksek değerlere ulaşılır.

Vakaların yüzde 5 ila 22’ sinde enfeksiyondan sonra bu serokonversiyon gerçekleşmez yani antikor artışı olmaz.

Bu duruma ağır enfeksiyonlara göre hafif olanlarda ve belirti gösterenlere göre belirtisiz olanlarda daha sık rastlanır ama viral yük dâhil diğer faktörlerin etkisi kapsamlı olarak değerlendirilmemiştir.

Serokonversiyon görülenlerde farklı antijenlere karşı antikor cevabının gidişatı ve süresiyle alâkalı veriler değişiklik gösterir ki bu da benzer viral antijenlerin çalışıldığı durumlarda bile araştırılan popülasyonlar ve hastalık grupları arasındaki farklılıkların yanı sıra kısmen teste bağlı farklılıkları yansıtır.

Gelelim neticeye

Bu araştırmadan  “Aşı lüzumsuz herkes gitsin Kovid’ li birine sarılıp hastalansın” gibi bir netice çıkarmak kasıtlı olur. 

Bu araştırma, Kovid geçirenlerde gelişen bağışıklığı inceliyor:

Hastalık geçirenlerin aşılanmaya ve risk grubu dışında kalanlara güçlendirici dozlara ihtiyaçları yoktur.

Kaynak: https://www.nature.com/articles/s41467-021-26479-2

Makale adı: Anti-spike antibody response to natural SARS-CoV-2 infection in the general Population

COVID-19 natural immunity versus vaccination | Nebraska Medicine Omaha, NE

***

EK 1 (2.11.2021): Tabii bağışıklıkla ilgili yayınları toplayan önemli bir yazı: Natural Immunity and Covid-19: Thirty Scientific Studies to Share with Employers, Health Officials, and Politicians.

Kaynak: https://brownstone.org/articles/natural-immunity-and-covid-19-twenty-nine-scientific-studies-to-share-with-employers-health-officials-and-politicians/amp/

***

EK 2 (2.112021): CDC duyurdu: Covid-19 aşıları, doğal bağışıklıktan 5 kat daha güçlü koruma sağlıyor

CDC raporu, daha önce Covid-19 enfeksiyonu olan aşılanmamış yetişkinlerin, daha önce belgelenmiş bir enfeksiyonu olmayan tam olarak aşılanmış bireylere göre yeniden enfekte olma olasılığının 5,49 kat daha fazla olduğunu buldu. Doktorlar, bu çalışmanın sadece Covid-19 ile hastalanarak bağışıklık kazanmak isteyen insanlar için çok önemli olduğunu vurguladı. Doğal bağışıklık kazanma çabasının hastaneye yatış veya ölüme yol açabileceği belirtildi. Konuya ilişkin açıklama yapan California eyaleti Marin ilçesi halk sağlığı şefi Dr. Matt Willis, aşı ile korunan kişilerin daha az hastalandığını ve ciddi hastalıklara yakalanma olasılıklarının oldukça düşük olduğunu söyledi. Halihazırda Covid-19 ile enfekte olmuş aşılanmamış kişilerde antikorların miktarının ve kalitesinin ölçülmesinin zor olduğuna dikkat çekti. 

“Moderna, Pfizer/BioNtech’ten daha faydalı oldu”

Bununla birlikte, CDC çalışmasının sonuçları, belirli yaş gruplarındaki insanların belirli aşılardan daha yüksek fayda sağladığını da gösterdi.  Araştırmada, “Bu çalışmada, Moderna alıcıları için aşısız enfeksiyona kıyasla aşılamanın yararı, Pfizer/BioNTech aşısından daha yüksekti” denildi. CDC, aynı zamanda 65 yaş üstü kişiler için aşı faydalarının da 18 ile 64 yaş arasındaki aşılı bireylere göre “daha yüksek bir eğilim gösterdiğini”  açıkladı. Ancak, her iki yaş grubunda da daha önce enfekte olmuş aşılanmamış kişiler için yeniden enfeksiyon olasılığı çok daha yüksekti.

Kaynak: https://www.ntv.com.tr/galeri/saglik/cdc-duyurdu-covid-19-asilari-dogal-bagisikliktan-5-kat-daha-guclu-koruma-sagliyor,_TcdNwBsoUGb83I7t7rJXQ/4Zg1DaFFD0a_cMesfHC_zw

***

EK 3 (2.11.2021): FERHAT ARSLAN “Salgın 3.doz aşısını olmayanları vuracak demek nasıl bir anlamda derc edilebilir? Aşısızlar zaten ölecek 2 doz aşı olanlarda vurulacak (ağır kayıp verecek) Kalan mutlu azınlık olacak (3 ve 4 doz aşılı olanlar) Peki bu 2 doz aşının immunite si doğal immunite ile yarışmıyordu?”

Kaynak: https://twitter.com/Ferhatarslandr/status/1455130237495386117?s=20

***

EK 4 (2.11.2021): HİKMET GEÇKİL “Doğal bağışıklık üzerine! @MartinKulldorff: “Christ (Hz. İsa)’dan 430 yıl önceki Atina vebası’nda “hastalığı geçirenler”, hasta olanlara bakmak için görevlendiriliyordu. Şimdilerde, hastalığı geçiren sağlık personeli aşı olmadığı için işinden atılıyor” K: https://www.theepochtimes.com/harvard-epidemiologist-martin-kulldorff-hospitals-should-hire-nurses-with-natural-immunity-not-fire-them_4068176.html

Kaynak: https://twitter.com/HikmetGeckil/status/1455425537585950720?s=20

***

EK 5 (2.11.2021): Pfizer’in önemli Kovid-19 araştırmasına katılan bir muhbirin kanıtları, veri bütünlüğü ve düzenleyici gözetim hakkında ciddi soruları gündeme getiriyor. Kaynak: https://www.bmj.com/content/375/bmj.n2635 Makale adı: Researcher blows the whistle on data integrity issues in Pfizer’s vaccine trial.

***

EK 6 (20.11.2021): ARK “Kapanmalardan medet umanlara: Hapishane ortamında, tam olarak aşılanmış bireylerden Delta enfeksiyonlarının bulaşması, aşılanmamış kişilere benzer bulundu.”

In the setting of a prison, transmission of Delta infections from fully vaccinated individuals was similar to that of unvaccinated.

Kaynak: https://twitter.com/drahmetrasim/status/1461730115587649545?s=20

***

EK 2 (7.2.2022): KULVİNER KAUR

Antikor meftunlarının yatmadan önce okumaları gereken “hatırlatma” tiviti:
1. Doğuştan mukozal IgA ve hücresel T hücre bağışıklığı
2. Önceden var olan çapraz reaktif doğal bağışıklık
3. Enfeksiyon sonrası tabii bağışıklık
4. Tabii T hücre bağışıklığı güçlü, geniş ve dayanıklıdır

Siz de yorumunuzu paylaşın: