SOYA YAĞI BEYİN SAĞLIĞINI DA ETKİLEYEBİLİR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Yeni bir araştırmada, obezite ve diyabete sebep olduğu bilinen soya yağının otizm, Alzheimer, anksiyete ve depresyon gibi akıl ve ruh sağlığı hastalıklarını da etkileyebileceği gösterildi.

Endocrinology’ de yayınlanan araştırmada yağ oranı yüksek üç farklı diyetle beslenen fareler karşılaştırıldı. Bir gruba soya fasulyesi yağı, bir gruba linoleik asit miktarı düşük olacak şekilde modifiye edilmiş soya yağı ve bir gruba da doymuş bir yağ olan ve linoleik asit ihtiva etmeyen hindistancevizi yağı verildi.

Araştırmada, soya fasulyesi yağı ile beslenen farelerde bir dizi genin düzgün çalışmadığı belirlendi. Bu bir genlerden biri ”aşk” hormonu olarak bilinen oksitosini üretiyor. Soya fasulyesi yağı ile beslenen farelerde hipotalamustaki oksitosin seviyeleri düşük bulundu.

Soya fasulyesi yağından etkilenen yaklaşık 100 başka gen daha bulundu.

Buna karşılık, doymuş yağ ihtiva eden Hindistan cevizi yağı hipotalamusta herhangi bir değişikliğe sebep olmadı.

Araştırmacılar, bu keşfin sadece enerji metabolizması için değil, aynı zamanda uygun beyin fonksiyonu ve otizm veya Parkinson hastalığı gibi hastalıklar için de sonuçları olabileceğine inanıyorlar ama henüz soya yağının bu hastalıklara sebep olduğuna dair bir delil mevcut değil.

Bu sonuçların sadece soya yağıyla ilgili olduğuna dikkat çeken araştırmacılar, esansiyel yağ asitleri ve proteinden zengin olan ve az miktarda soya yağı bulunan tofu, edamame ve soya sosu gibi ürünlerin kullanılmasında bir sakınca olmadığını dile getiriyorlar.

Soya yağındaki hangi bileşenlerin hipotalamustaki değişikliklerden sorumlu olduğu kesin olarak bilinmiyor fakat linoleik asit ve soya yağında tabii olarak bulunan kolesterol benzeri stigmasterol olmadığı düşünülüyor.

Hipotalamus, metabolizma aracılığıyla vücut ağırlığını düzenler, vücut ısısını korur, üreme ve fiziksel büyümenin yanı sıra strese tepki için kritik öneme sahiptir.

Aynı grubun 2015’ de yaptığı çalışmada soya yağının farelerde obezite, diyabet, insülin direnci ve karaciğer yağlanmasına yol açabileceği ortaya konmuştu.

2017’ de de linoleik asitten fakirleştirilmiş soya yağının obezite ve insülin direnci riskinin daha düşük olduğu belirlenmişti.

ABD Tarım Bakanlığı’na göre, fast food kızartmaları için kullanılan, paketlenmiş gıdalara eklenen ve çiftlik hayvanlarına yem olarak verilen soya yağı, ABD’de açık ara en yaygın olarak üretilen ve tüketilen yemeklik yağdır. Her durumda, insanlar için sağlıklı değildir.

Gelelim neticeye

Farelerde yapılan bir çalışmanın sonuçlarının insanlar için de geçerli olduğunu söylemek elbette mümkün değil ama köy tereyağı ve zeytinyağı gibi iki harika yağ varken soya yağı kullanmak hiç de akıl kârı değildir.

Kaynaklar:

https://academic.oup.com/endo/advance-article/doi/10.1210/endocr/bqz044/5698148?searchresult=1

https://eurekalert.org/pub_releases/2020-01/uoc–amw011620.php

Makale adı: Dysregulation of Hypothalamic Gene Expression and the Oxytocinergic System by Soybean Oil Diets in Male Mice.

Soybean Oil (degummed and refined)

***

EK 1 (15.9.2022): “Soya proteini diyeti, C. difficile enfeksiyonuna duyarlılığı artırıyor.

Clostridioides difficile causes nosocomial antibiotic-associated diarrhea on a global scale. Susceptibility to C. difficile infection (CDI) is influenced by the composition and metabolism of gut microbiota, which in turn are affected by diet. However, the mechanism underlying the interplay between diet and gut microbiota that modulates susceptibility to CDI remains unclear. Here, we show that a soy protein diet increases the mortality of antibiotic-treated, C. difficile-infected mice while also enhancing the intestinal levels of amino acids (aas) and relative abundance of Lactobacillus genus. Indeed, Ligilactobacillus murinus-mediated fermentation of soy protein results in the generation of aas, thereby promoting C. difficile growth, and the process involves the anchored cell wall proteinase PrtP. Thus, mutual interaction between dietary protein and the gut microbiota is a critical factor affecting host susceptibility to CDI, suggesting that dietary protein sources can be an important determinant in controlling the disease.

Makale: Dietary-protein sources modulate host susceptibility to Clostridioides difficile infection through the gut microbiota

Kaynak: https://www.cell.com/cell-reports/fulltext/S2211-1247(22)01160-3

***

EK 2 (18.6.2023): ABD’de en yaygın olarak üretilen ve tüketilen yemeklik yağ olan soya fasulyesi yağı, potansiyel olarak otizm, Alzheimer hastalığı, anksiyete ve depresyon gibi nörolojik durumları etkileyebilir. 

  1. Soybean oil, even when modified to be low in linoleic acid, has been found to have pronounced effects on the hypothalamus, leading to gene dysfunctions including a decrease in oxytocin levels.
  2. The researchers identified about 100 other genes also affected by a soybean oil diet, potentially impacting energy metabolism and brain functions, and possibly contributing to diseases such as autism or Parkinson’s.
  3. The adverse effects were specifically linked to soybean oil, not to other soy products or vegetable oils. The study urges reduced consumption of soybean oil, without avoiding other soy products that contain healthful compounds.

Makale: America’s most widely consumed cooking oil causes genetic changes in the brain

Kaynak: https://neurosciencenews.com/soybean-oil-genetics-asd-15505/

***

EK 3 (5.8.2023): Inflammatory bowel disease (IBD) is a multifactorial disease with increasing incidence in the U.S. suggesting that environmental factors, including diet, are involved. It has been suggested that excessive consumption of linoleic acid (LA, C18:2 omega-6), which must be obtained from the diet, may promote the development of IBD in humans. To demonstrate a causal link between LA and IBD, we show that a high fat diet (HFD) based on soybean oil (SO), which is comprised of ~55% LA, increases susceptibility to colitis in several models, including IBD-susceptible IL10 knockout mice. This effect was not observed with low-LA HFDs derived from genetically modified soybean oil or olive oil. The conventional SO HFD causes classical IBD symptoms including immune dysfunction, increased intestinal epithelial barrier permeability, and disruption of the balance of isoforms from the IBD susceptibility gene Hepatocyte Nuclear Factor 4α (HNF4α). The SO HFD causes gut dysbiosis, including increased abundance of an endogenous adherent invasive Escherichia coli (AIEC), which can use LA as a carbon source. Metabolomic analysis shows that in the mouse gut, even in the absence of bacteria, the presence of soybean oil increases levels of LA, oxylipins and prostaglandins. Many compounds in the endocannabinoid system, which are protective against IBD, are decreased by SO both in vivo and in vitro. These results indicate that a high LA diet increases susceptibility to colitis via microbial and host-initiated pathways involving alterations in the balance of bioactive metabolites of omega-6 and omega-3 polyunsaturated fatty acids, as well as HNF4α isoforms.

Kaynak: https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/19490976.2023.2229945

Makale: Diet high in linoleic acid dysregulates the intestinal endocannabinoid system and increases susceptibility to colitis in Mice

***

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. Hanife dedi ki:

    Türkiyede var mı acaba? Ben hiç kullanmadım.

  2. Mustafa dedi ki:

    Işte yeni bir haber, ama bilenler için ne kadar eski :

    Otoimmün hastalıkların yayılmasının nedeni olarak fast food beslenme gösteriliyor.

    https://www.sozcu.com.tr/2022/saglik/otoimmun-hastaliklarin-yayilmasinin-nedeni-olarak-fast-food-beslenme-gosteriliyor-6878612/

    Yıllardır bunları; Prof.Dr.Ahmet Aydın,  Prof.Dr.Canan Karatay,  Prof.Dr.Ahmet Rasim Küçükusta hocalar anlata anlata dillerinde tüy bitti.

    Yıl olmuş 2022, Amerika’yı daha yeni keşfediyoruz.

Siz de yorumunuzu paylaşın: