YENİ VARYANTIMIZ: OMİKROFON

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Korona olmayan kalmayan Eskişehir’ de saat 24.00’ten sonra konaklama tesisleri ve yeme ­içme yerlerinde müzik yayınları ile nikah ve düğünlerde canlı müzik yapılması yasaklanmış.

Böylece koronavirüslerin tıpkı sivrisinekler gibi “gündüz munis gece saldırgan” olduklarını ve tıpkı ışığa koşan pervaneler gibi “müziksever” olduklarını öğrenmiş olduk.

Geceleri dolaşıma çıkan, müziksever virüsün “omikron” olmadığını düşünüyor ve onun “omikrofon” olarak adlandırılmasını teklif ediyorum.

Haberi okuyan Feryal Hanım da evde ud ve keman çalmamı kesin olarak yasakladı.

Müzik sevenlerden kimseye zarar gelmez, ayrıca sepet havası çalarım, bize gelmez, gelse de kalmaz” dedimse de dinletemedim.

Coronavirus: Playing classical music for South Korea hospital patients -  BBC News

***

Mynet‘ in haberi:

‘Korona olmayan kalmadı, şehir düştü’ denilen Eskişehir’de kısıtlamaya gidildi.

Eskişehir Valiliği, koronavirüs vakalarındaki artış nedeniyle kentte saat 24.00’ten sonra konaklama tesisleri ve yeme ­içme yerlerinde müzik yayınları ile nikah ve düğünlerde canlı müzik yapılmasının yasakladığını duyurdu. Vakalarda patlama yaşanan Eskişehir’de “Korona olmayan kalmadı resmen şehir düştü” yorumları yapılıyordu.

Eskişehir Valiliği İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu, Omicron varyantının etkisiyle koronavirüs vakalarının artmasının ardından toplandı.

24.00’TEN SONRA YASAK

Toplantıda alınan kararlar, valiliğin internet sitesinden yapılan açıklamayla duyuruldu. Açıklamada, “Son dönemlerde günlük vaka sayılarında artış trendine girildiği görülmektedir. Bu kapsamda; yeni bir karar alınıncaya kadar konaklama tesisleri, yeme içme yerleri gibi yerlerde canlı icra edilenler de dahil olmak üzere müzik yayınlarının saat 24.00’e kadar yapılmasına, nikah ve düğün merasimlerinde canlı müzik icrası da dahil olmak üzere müzik yayınının saat 24.00’e kadar yapılmasına karar verildi” denildi.

ESKİŞEHİR TÜRKİYE’DE ÜÇÜNCÜ SIRADA

Eskişehir’de en az iki doz aşı olan kişilerin oranı yüzde 85,2’ye yükselirken, vaka oranı önceki haftaya göre 100 bin kişide 91,72 artışla 427,42’ye çıktı. Türkiye’de en çok vaka artışı görülen 3’üncü il olan kentte, koronavirüs testi yaptırmak isteyenler hastanelerde uzun kuyruklar oluşturuyor. İl Sağlık Müdürlüğü filyasyon ekiplerinin incelemelerinde, vaka artışlarının sosyal hareketliliğin yanı sıra kapalı ortamlarda uzun süre kalınmasından ve kişisel tedbirlerin de azaltılmasından kaynaklandığı tespit edildi. 

Kaynak: https://www.mynet.com/korona-olmayan-kalmadi-sehir-dustu-denilen-eskisehir-de-kisitlamaya-gidildi-110106900325

***

EK 1 (8.1.2022): Uzmanlardan sevindiren Omicron açıklaması: Grip olmaya göre… Tüm dünyada corona virüsün Omicron varyantı kabusu yaşanırken, ABD ve İngiltere’deki bilim insanlarından umutlandıran açıklamalar geldi. ABD’ de yer alan Washington Üniversitesi’nde yapılan yeni araştırmalar, tüm dünyayı etkisi altına alan Omicron varyantı ile ilgili yeni istatistikleri ortaya çıkardı.

Buna göre, bilim insanları, Omicron varyantının ‘gripten bile daha az ölümcül olabileceği’ görüşünde. Bugüne kadar dünya aşılar ve doğal enfeksiyon yoluyla bağışıklık geliştirirken, corona virüsün evrimleşerek ‘soğuk algınlığı ve grip’ gibi bir virüse dönüşeceğini ileri sürmüşlerdi. Bilim insanlarına göre, yüksek oranda mutasyona uğramış Omicron varyantının ortaya çıkması süreci hızlandırırken, bazıları da pandemide en kötü dönemin atlatıldığına inanıyor.

ÖLÜM ORANLARINDA CİDDİ DÜŞÜŞ

İngiltere merkezli DailyMail gazetesi, ellerindeki verilere dayanarak, Covid’in geçen Ocak ayındaki ikinci dalgası sırasında pozitif olan 33 kişiden birinin hayatını kaybettiğini açıklarken, bu oranın Omicron ile 670’de bire düştüğünü belirtti. Grip vakalarında ise oranın 1000’de bir olduğu açıklandı. İngiltere’de eski bir hükümet danışmanı Daily Mail gazetesine yaptığı açıklamada, ‘Grip mevsimi geldi. Bunun için ne kadar önlem alındı bunun sorgulanması lazım.” dedi.

DELTA’DAN YÜZDE 99 DAHA AZ ÖLÜMCÜL

Öte yandan, Washington Üniversitesi’nde yapılan araştırmalar, Omicron’un Delta’dan yüzde 99’a kadar daha az ölümcül olduğunu belirledi. Ancak tüm bu iddialara ve verilere rağmen bazı uzmanlar da corona virüsün gripten çok daha bulaşıcı ve ölümcül olduğu iddiasını savunuyor. Öte yandan dünyanın birçok ülkesinde Covid-19’un Omicron varyantı nedeniyle vaka sayılarındaki artış endişe yaratmaya devam ediyor. Dünya genelinde Covid-19 vaka sayısının 300 milyonu aştığı bildirildi. Fransa merkezli AFP haber ajansının haberine göre, son 7 günde 34 ülkede haftalık vaka sayısı rekor kırdı. Türkiye’den de rekor vaka haberleri geldi.

Kaynak: https://www.sozcu.com.tr/2022/saglik/uzmanlardan-sevindiren-omicron-aciklamasi-grip-olmaya-gore-6875060/

***

EK 2 (8.1.2022): Scientists believe ultra-infectious strain may kill 100 TIMES fewer people than Delta (and mortality rates were ALREADY similar to influenza before the variant emerged)

  • Researchers expect the ultra-infectious variant to kill between 97 and 99 per cent fewer people than Delta 
  • UK advisers estimate the infection-fatality rate (IFR) it stood at 0.25 per cent before Omicron emerged
  • Others suggested it could be 0.1 per cent — similar to flu— compared to 1 per cent before the vaccine rollout
  • But experts queried 99 per cent estimate, insisting it does not look plausible and there too much uncertainty

Kaynak: https://www.dailymail.co.uk/news/article-10358361/Omicron-nearly-100-TIMES-deadly-seasonal-flu-scientists-believe.html

***

EK 3 (8.1.2022):

Resim

Kaynak: https://twitter.com/drkaanyl/status/1479890406745813003?s=20

***

EK 4 (9.1.2022): Biz desek kaale alınmıyor. Alman virolog: “Pandeminin sonu görünüyor. Kaynak: https://stern.de/gesundheit/corona–virologe-mahnt-zu-gelassenheit—-man-sieht-das-ende-der-pandemie–31484200.html

***

EK 5 (9.1.2022): İngiltere’nin aşı görev gücünün eski başkanı Dr Clive Dix, Covid’in gribe benzer endemik bir virüs olarak ele alınması gerektiğini ve bakanların destek kampanyasından sonra toplu aşılamayı bitirmesi gerektiğini söyledi. Birleşik Krallık’ta kitlesel aşılama artık sona ermeli. Artık virüs yayılımını değil, hastalığı yönetmemiz gerekiyor. Bu nedenle, hassas gruplarda ciddi hastalığa ilerlemeyi durdurmak gelecekteki hedeftir. Kaynak: https://www.theguardian.com/world/2022/jan/08/end-mass-jabs-and-live-with-covid-says-ex-head-of-vaccine-taskforce

***

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. recep dedi ki:

    teşekkürler

Siz de yorumunuzu paylaşın: