OMİKRON DALGASINDA GÜNEY AFRİKA’ DA HASTANEYE YATIŞ ORANLARI DÜŞÜYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Omikron varyantının çok tehlikeli olduğunu söyleyenler, kapkara tablo çizenler, dünyanın içini karartanlar var ama diğer taraftan da omikronun çıktığı ülkeden gelen haberler ise umut veriyor.

Hong Kong Üniversitesi’ nin araştırması da omikronun bronşlarda orijinal koronavirüs ve delta varyantına göre 70 kat hızlı çoğaldığını ama akciğer dokusunda 10 kat daha yavaş ürediğini gösteriyor.

Omikron diğer varyantlara göre daha hızlı bulaşması ve buna karşılık hastalığın daha hafif seyretmesi bununla izah edilebilir (1).

Bloomberg’ in haberi (2):

Güney Afrika, cuma günü omikron varyantı hakkında bazı olumlu haberler vererek, hastaneye başvuru oranlarının çok daha düşük olduğunu ve enfeksiyon dalgasının zirveye ulaşabileceğine dair işaretler bildirdi.

Güney Afrika Sağlık Bakanı Joe Phaahla basın açıklamasında, dördüncü dalganın ikinci haftasında vakaların yalnızca yüzde 1.7’sinin hastaneye kabul edildiğini, buna karşılık üçüncü delta kaynaklı dalganın aynı haftasında yüzde 19’unun hastaneye kaldırıldığını söyledi.

Sağlık yetkilileri, suşun daha hafif olabileceğine ve ülkenin en kalabalık eyaleti Gauteng’de enfeksiyonların zaten zirveye ulaşmış olabileceğine dair deliller sundular.

Mevcut dalganın aynı haftasındaki yeni vakalar, günde 20 binden fazlayken, üçüncü dalganın aynı haftasında 4.400 idi.

Bu, İngiltere gibi bir dizi başka ülkenin tecrübelerinin de gösterdiği gibi omikronun hızlı bulaşıcılığının bir başka delili olarak görülebilir.

25 kasımda varyantın keşfini açıklayan Güney Afrika, omikron ile başka ülkelerde neler olabileceğinin habercisi olarak izleniyor.

Bilim adamları, ülkenin nüfusu gelişmiş ülkelere kıyasla genç olduğu için diğer ulusların Güney Afrika’dan farklı bir deneyime sahip olabileceği konusunda uyarıyorlar.

Antikor araştırmalarına göre, vatandaşların yüzde 70 ila yüzde 80’i daha önce bir Kovid-19 enfeksiyonu geçirmiş olabilir, yani bir dereceye kadar korumaya sahip olabilirler.

Şu anda Güney Afrika hastanelerinde Kovid-19’lu yaklaşık 7.600 kişi var, bu sayı ikinci ve üçüncü dalgalardaki zirvenin yaklaşık yüzde 40’ına tekabül ediyor.

Tarihsel bir ortalamaya göre ölü sayısının bir ölçüsü olan fazladan ölümler, önceki zirvenin sekizde biri yani haftada 2 binin biraz altındadır.

Ülkenin Ulusal Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü sağlık gözetimi başkanı Michelle Groome, ”Ölüm sayısında gerçekten çok küçük artışlar görüyoruz” dedi.

News24, NICD araştırmacısı Waasila Jassat’a atıfta bulunarak, hastane ölümlerinin yüzde 90’ından fazlasının aşılanmamış veya kısmen aşılanmış kişiler arasında olduğunu bildirdi.

Bu dalgadaki Kovid-19 hastaneye yatışlarının sayısı, daha hafif hastaların kabul edilmesi gerçeğiyle şişiriliyor çünkü onlar için hastanelerde yeterli yatak var. Bunların birçoğu başka şikâyetler için orada ama sağlık yetkililerine göre rutin olarak test ediliyor.

Jassat basın toplantısında, “Oksijene ihtiyacı olan insan oranında bir azalma gördük” dedi.

Ayrıca, Tshwane’de enfeksiyonların zirvesinin çoktan geçmiş olabileceğine dair başka deliller de vardı.

Güney Afrika Tıbbi Araştırma Konseyi tarafından 10 Aralık’ta sona eren hafta için gerçekleştirilen bir atık su analizinde, Pretoria’nın merkezinden akan suyu arıtan tesiste art arda iki hafta boyunca viral partikül oranının düştüğü tespit edildi.

Gelelim neticeye

Bu ilk bilgiler omikronun hızla bulaştığını ama özellikle de akciğerlerde ağır hastalık yapmadığını gösteriyor.

Aşı şirketleri üzülecekler ama inşallah bunlar doğru çıkar çünkü bu sayede kısa zamanda herkes ağır hastalık yapmayan canlı bir virüsle aşılanmış ve toplum bağışıklığı sağlammış olur.

South Africa: early data suggest Omicron is more transmissible but less  severe

Kaynaklar:

1. https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-12-17/s-africa-says-hospitalizations-in-omicron-wave-much-lower

2https://www.med.hku.hk/en/news/press/20211215-omicron-sars-cov-2-infection

***

EK 1 (20.12.2021): Avrupa İlaç Ajansı başkanı Ton de Boer, Financial Times’a konuştu.

Boer, haberde yer alan açıklamalarında şöyle dedi: Koronavirüs aşılarının Omicron varyantına karşı daha az etkili oldukları açıkça görülüyor.  Varyantları hedef alan aşılarla ilgili fikir birliğine varılması zaman alacak.  Omicron ile ilgili veriler net değil ancak aşıların daha düşük verimlilik gösterdiği açık

AB ilaç düzenleyicisi, Novavax aşısının kullanımını tavsiye etti

Avrupa Birliğinin (AB) ilaç düzenleyicisi Avrupa İlaç Ajansı (EMA), merkezi ABD’de bulunan Novavax firmasının Kovid-19’a karşı ürettiği aşının kullanılmasını tavsiye etti. EMA’dan yapılan açıklamada, “Nuvaxovid” adlı aşının 18 yaş üstündeki kişilerde kullanılabileceği bildirildi. Üç hafta arayla iki doz uygulanan protein temelli aşının, 45 bin kişi üzerinde yapılan çalışmalarda hastalığa karşı yüzde 90 civarında etkili olduğu belirtildi.

Açıklamada, daha önce yürütülen çalışmalar sırasında virüsün Alpha ve Beta gibi varyantlarının bulunduğu, son haftalarda hızla yayılan Omicron varyantına karşı aşının etkinliğiyle ilgili verilerin sınırlı olduğu vurgulandı. EMA’nın kararının ardından Novavax’ın ürettiği aşı, Kovid-19 hastalığına karşı AB ülkelerinde kullanımı tavsiye edilen 5. aşı oldu. AB’de şu ana kadar kullanımına onay verilen aşılar BioNTech-Pfizer, Moderna, AstraZeneca ve Johnson and Johnson firmaları tarafından üretiliyor.

AB, Novavax’tan opsiyonlar dahil 200 milyon doz aşı almak için sözleşme imzalamıştı. EMA’nın aşıların koşullu pazar onayı hakkındaki kararı, AB Komisyonu için tavsiye niteliği taşıyor. Son onayı, AB Komisyonu veriyor. Komisyonun, onayı kısa süre içinde vermesi bekleniyor. Novavax, Kovid-19 aşısının AB’de kullanımı için resmi başvuruyu 17 Kasım’da yapmıştı.

Kaynak: https://www.indyturk.com/node/449971/sa%C4%9Flik/avrupa-i%CC%87la%C3%A7-ajans%C4%B1-koronavir%C3%BCs-a%C5%9F%C4%B1lar%C4%B1n%C4%B1n-omicron-varyant%C4%B1na-kar%C5%9F%C4%B1-daha-az

***

EK 2 (31.12.2021): Dünyada panik yaratan Covid-19’un Omicron varyantı birçok ülkede vaka rekoru kırılmasına yol açarken, varyantı ilk görüldüğü Güney Afrika’dan vaka sayısıyla ilgili önemli bir açıklama geldi.

Güney Afrika hükümeti, ülkenin Covid-19 pandemisinde dördüncü dalganın en kötü aşamasını atlatmış olabileceğini belirterek gece yarısından sonra uygulanan sokağa çıkma yasağını kaldırdı. Kabine toplantısı sonrası hükümetten yapılan açıklamada, ilk defa Güney Afrika’da tespit edilen Omicron varyantının yüksek bulaşıcılığına rağmen hastaneye yatış oranlarını önceki dalgalardaki kadar artırmadığı bildirildi.

Ölüm sayılarında ufak bir artış olduğu kaydedilen açıklamada, “Ülke genelinde neredeyse tüm illerde vaka ve hastaneye yatış rakamları düştü” dendi. Güney Afrika’da vaka sayısı, bu hafta önceki hafta tespit edilen 127 binden 89 bine geriledi.

Güney Afrika’da kasımda tespit edilen Omicron varyantı, birçok ülkede vaka sayılarının hızla artmasına ve yeni önlemlerin uygulamaya konmasına yol açmıştı. Ülkede pandemi sürecinde 90 binden fazla kişi hayatını kaybetti, vaka sayısı 3,5 milyona yaklaştı. Dünya Sağlık Örgütü, Delta ve Omicron varyantının hastanelerde büyük yoğunluğa yol açacak bir “tsunami etkisi” yaratabileceği uyarısında bulunmuştu.

Kaynak: https://www.sozcu.com.tr/2021/saglik/omicronun-ilk-goruldugu-guney-afrikada-vaka-sayilari-dusuyor-6859950/

***

EK 3 (1.1.2022):

Resim

***

EK 4 (3.1.2022): Danimarka’ da yapılan araştırma “Omikron’ un hızlı yayılmasının, bulaşıcılıkta bir artıştan ziyade öncelikle bağışıklıktan kaçınmaya atfedilebileceğini” doğruluyor. Kaynak: https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.12.27.21268278v1.full.pdf

***

Siz de yorumunuzu paylaşın: