UĞUR ŞAHİN: PFİZER-BİONTECH’İN OMİKRON AŞISI ERTELENDİ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

ARK “Beyefendi, pandemi bitmiş demek istiyor olmalı. Malum, maksadını tek “cümle” ile ifade edemiyor.

***

Ntv’ nin haberi:

Corona virüs ile mücadelede onaylanan ilk aşıyı geliştiren BioNTech’in CEO’su Türk bilim insanı Prof. Uğur Şahin, Omicron varyantı için geliştirilecek aşının birkaç hafta ertelendiğini söyledi. Şahin, corona virüsün gelecekte nasıl gelişeceğine de atıfta bulunarak, “Durumu artık dramatik görmüyorum” dedi.

Dünyada ilk onaylanan ve mRNA teknolojisiyle geliştirilen corona virüs aşısını geliştiren BioNTech’ten Omicron varyantı için geliştirilmesi planlanan aşı ile ilgili açıklama geldi.

BioNTech CEO’su Türk bilim insanı Prof. Uğur Şahin, Covid-19’un Omicron varyantıyla mücadeleye yönelik aşısının teslimatının, beklenenden daha yavaş bir veri toplama süreci nedeniyle birkaç hafta ertelendiğini söyledi.

Alman Bild gazetesine verdiği demeçte Şahin, aşı hazır olduğunda şirketin hala gerekli olup olmadığını değerlendireceğini sözlerine ekledi.

Video röportajında verdiği demeçte Uğur Şahin, “Dalga sona ererse, bu tekrar başlayamayacağı anlamına gelmez” derken, BioNTech’in yeni varyantlar ortaya çıktıkça gerekirse yeni aşılar oluşturmaya devam edebilecek durumda olduğunu da sözlerine ekledi.

“Durum dramatik değil”

BioNTech CEO’su, corona virüsün gelecekte nasıl gelişeceğine atıfta bulunarak, “Durumu gerçekten artık dramatik görmüyorum” dedi.

BioNTech daha önce aşıyı Mart ayı sonuna kadar piyasaya süreceğini açıklamış, Ocak ayı sonlarında bunun klinik veri düzenleyicilerinin ne kadar ihtiyaç duyacağına bağlı olduğunu söyledi.

Kaynakhttps://www.ntv.com.tr/saglik/ugur-sahin-duyurdu-pfizer-biontechin-omicron-asisi-ertelendi,uzSTPxN-YUSa7AtHcXkVMQ

***

EK 1 (17.2.2022): Nature’ de yayınlanan “Omicron-targeted vaccines do no better than original jabs in early tests” yani Omikron hedefli aşılar, erken testlerde orijinal aşılardan daha iyi değil başlıklı makale:

Hayvan deneyleri, hızlı yayılan COVID varyantı için özelleştirilmiş güçlendiricilerin standart aşılara göre çok az avantaj sağladığını gösteriyor.

Çalışmaların çoğu sadece az sayıda hayvanı içeriyordu – birinde sadece sekiz primat – ve hiçbiri hakem denetiminden de geçmedi ama tek doz özelleştirilmiş bir aşının Omikron’a karşı oyunu değiştirmeyeceğine dair erken ipuçları veriyorlar.

David Montefiori, “Hayvan modellerinde yapılan bu klinik öncesi çalışmalardan elde ettiğimiz şey, varyant bir aşıyla yapılan bir takviyenin, mevcut aşıyla yapılan bir takviyeden gerçekten daha iyi sonuç vermediğidir” diyor:

“Bu çalışmaların bize öğrettiği şey, bir varyant aşısı ile güçlendirme yaptığınızda bağışıklık sisteminin devreye girme kurallarıdır. Bu kurallar, varyant uyumlu bir aşının tek bir takviyesinin muhtemelen çözüm olmadığını gösteriyor. Hâlâ ele alınması gereken önemli sorular var. Umarım Pfizer ve Moderna’nın insanlarda yaptığı Omikron çalışmaları bunu yerine getirir.”

Kaynakhttps://www.nature.com/articles/d41586-022-00003-y

***

EK 2 (17.2.2022): HİKMET GEÇKİL ” Omikrona karşı aşı geliştirmeyi düşünmüyoruz. Aşıyı erteledik”
– Basın. Ertele kardeş ertele.! Diğer varyantlara karşı sanki geliştirdin de, Omikron kalmıştı… Şunu desen daha uygun olurdu: “Dozlanmayı bekleyenlerden özür dilerim. Vaziyet (💰💰💰) hasıl oldu. Herkes evine”

Kaynak: https://twitter.com/HikmetGeckil/status/1494333965267714053?s=20&t=PNZ2nrNlmG5NPyokwsrL9A

***

EK 3 (17.2.2022): KAAN YILANCIOĞLU “#omicron aşısına erteleme geldi.
Uğur Şahin ;
#COVID19 için, “durumu artık vahim görmüyorum”
“Aşı hazır olduğunda ise hâlâ ihtiyaç duyulup duyulmadığına dair şirket içinde bir değerlendirme yapılacak”
Alt satırlar çok şey söylüyor. Bitti mi? #coronavirus”

Kaynak: https://twitter.com/drkaanyl/status/1494292845473239043?s=20&t=PNZ2nrNlmG5NPyokwsrL9A

***

EK 4 (17.2.2022): Uğur Şahin 5 milyon insanın öldüğü bir pandemide aşının patentini paylaşmak yerine bir ilaç tekeliyle işbirliği yapmayı seçmiş bir dolar milyarderidir. 8 milyar insanın yaşadığı dünyada 2 bin dolar milyarderinden biri.
Aydın Doğan Vakfı ve ödül vermeye ayağına giden gazetecilere!

Kaynakhttps://twitter.com/drahmetrasim/status/1491828041609363459?s=20&t=PNZ2nrNlmG5NPyokwsrL9A

***

EK 5 (17.2.2022): Amerika Birleşik Devletleri’nin en yetkili bulaşıcı hastalık uzmanı Dr. Anthony Fauci, Covid-19’un taşıdığı risklere rağmen artık yavaş yavaş normale dönmenin zamanının geldiğini söyledi.

Dünyanın ve ABD’nin, özellikle bazı bölgelerinin, artık Covid-19’la mücadeleden yorulduğunu ve bir şekilde eski hayatlarına dönmeleri gerektiğini vurgulayan Fauci “Tamamen her şeyi bir kenara bırakmaktan bahsetmiyorum, ama yavaş yavaş o yöne gitmek gerekiyor,” ifadelerini kullandı. Fauci normale dönüş planlarında bazı tavizlerin verileceğinin ve vakaların artmasına neden olacağının farkında olduğunu ama sıkı kısıtlamaları sürdürmenin de zararlı olduğunu belirtti. Fauci “Bu zararlar akıl sağlığı üzerinde mi, çocukların gelişimi üzerinde mi, okullar üzerinde mi? Virüse karşı korunma veya normale dönme arasındaki denge mi? Bunun için tam doğru cevabım şu anda yok,” sözlerini kullandı.

Kaynakhttps://tr.euronews.com/2022/02/17/biden-n-covid-19-dan-sman-fauci-art-k-yavas-yavas-normale-donme-zaman-geldi

***

EK 6 (17.2.2022): HALUK VAHABOĞLU “Başlarına gelecek var korku bacayı sardı, firmalar aşı üretmemeye çalışıyor ve bu şeytan faustos hesabın kendisine kesileceğini biliyor

Kaynak: https://twitter.com/HalukVAHABOLU/status/1494357938986754050?s=20&t=PNZ2nrNlmG5NPyokwsrL9A

Veriler çok kötü suçu yıkacak torbacı arıyorlar. ben de habire bizim buradaki torbacıları uyarıyorum. İhale size kalacak diye. Elimden başka bir şey gelmiyor

Kaynak: https://twitter.com/HalukVAHABOLU/status/1494359037890248711?s=20&t=PNZ2nrNlmG5NPyokwsrL9A

***

EK 7 (27.10.2022): Uğur Bey’ e çok kötü bir haber: Bu sonbaharda yeniden ortaya çıkan Kovid-19 alt varyantı olan Omicron BA.2’nin ciddiyetinin hem Delta hem de orijinal Omikron varyantından daha zayıf olduğu belirlendi.

Makale: Study details better outcomes for Omicron BA.2 patients

K: https://news.harvard.edu/gazette/story/2022/10/study-details-better-outcomes-for-omicron-ba-2-patients/

***

Siz de yorumunuzu paylaşın: