CESET TORBALARI, DOLUP TAŞAN MORGLAR VE KAOTİK HASTANELER: HONG KONG’UN PANDEMİSİ KÖTÜYE GİDİYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

ARK “Sokağa çıkma yasakları dahil çok katı tedbirler, kas içine zerk edilen ve enfeksiyonu da bulaşmayı da önleyemeyen, mutasyon gösteren virüslere karşı koruyucu olmayan ve etkinliği de birkaç ayda sıfırlanan aşılarla solunum yolları pandemisi geciktirilebilir ama önlenemez. Bu bir tür tozların halının altına süpürülmesi gibidir“.

***

Washington Post’ da “Body bags, overflowing morgues and chaotic hospitals: Hong Kong’s pandemic goes critical” başlıklı haberden:

Zengin bir finans merkezi olan Hong Kong, artık gelişmiş dünyadaki en yüksek Kovid ölüm oranına sahip.

Önceki iki yılda sadece 213 kişi ölmüştü ama en son salgınının başlamasından bu yana 2.300’den fazla insan hayatını kaybetti.

Her gün Kovid’ den ölen yüzlerce yaşlı Hong Kong sakininden bazıları için cenaze töreni düzenlenmiyor. Cesetleri plastik torbalara konuyor ve daha sonra hızla yakılıyor, böylece yeni gelenler için morgda yer açılır.

Ölenler ezici bir çoğunlukla yaşlılar, aşılanmamış sakinler, ancak içlerinde aynı zamanda aşılanmak için çok küçük olan  çocuklar da var.

Salgın, bir zamanlar yerel enfeksiyonları düşük tutan “sıfır Kovid” politikasıyla övünen şehir hükümeti için bir utanç kaynağı oldu.

Politikaları, katı sosyal mesafenin, toplu testlerin, kilitlenmelerin ve büyük ölçüde kapalı sınırların koronavirüsün hastane sistemini boğmasını önlemede etkili olduğu Çin anakarasının politikasını yansıtıyor.

Ancak Hong Kong, testi pozitif çıkan veya şehri kilit altına alan herkesi izole edecek kaynaklardan yoksun olduğundan anakara Çin’ in yaklaşımına ayak uyduramadı,

Son derece bulaşıcı omikron varyantı, özellikle en savunmasız yaşlı nüfusu etkiledi.

Ocak ayında, 80 yaşın üzerindeki her 5 kişiden 1’inden daha azı iki dozla tam olarak aşılanmıştır ve neredeyse hiçbirine üç doz aşı yapılmamıştır.

Hong Kong, iki yıl boyunca pandemiyi erteledi. Sonra her şey dağıldı.

Bu oran o zamandan beri arttı, ancak uzmanlar, özellikle yaşlıların aşılamada bir öncelik olduğu Singapur, Güney Kore ve Japonya ile karşılaştırıldığında hala çok az, çok geç olduğunu söylüyor.

Xi tells Hong Kong to control Omicron-fuelled outbreak | Coronavirus  pandemic News | Al Jazeera

Haberin devamı var!

Kaynak: https://www.washingtonpost.com/world/2022/03/09/hong-kong-covid-hospitals-morgues/

***

EK 1 (9.3.2022): KAAN YILANCIOĞLU “Hayır, 0 covid stratejisi ile uzun süre yaşadılar, #coronavirus pandemisini azaltan etmen insanların hastalık ile tanışması, %70 aşılılar fakat böylesine çok ölüm görülüyor bu ne demek? Natural olarak karşılaşmayı ertelemek ölümleri ancak öteliyor. Aşı da olsa ölümler oluyor…

Kaynak: https://twitter.com/drkaanyl/status/1501623214157537286?s=20&t=g3ifdwmrnr3bkqP8L4Yibw

***

EK 2 (9.3.2022): GÖKBEN HIZLI SAYAR “Canlar, çok soru geldi. 2,5 Sinovac + 3 Biontech aşılıyım. Geçen hafta kızım coviddi, ondan aldım muhtemelen. Pek bir belirtim yokken testte pozitif saptandım. C Vit ve bol sıvı dışında bir şey almıyorum. İyiyim, ayaktayım, ateşim, öksürüğüm yok. Herkese teşekkür ediyorum

Kaynak: https://twitter.com/hizlisayar/status/1501582931923550210?s=20&t=jRIsxXWA0L_K6h7O5Nw-CQ

***

EK 3 (10.3.2022): ELİ DAVİD “”Sıfır Covid” Hong Kong’daki 🇭🇰 günlük Covid ölümleri, İsveç’teki en yüksek zirveden 🇸🇪 çok daha yüksek:”

Resim

Kaynak: https://twitter.com/DrEliDavid/status/1502029398161215490?s=20&t=5h_HQicE2Bql0Xc81MNT2Q

***

EK 4 (27.3.2022): % 85 COVID-19 aşı oranına sahip bir ülke olan Güney Kore, yeni vakalarda rekor bir artış yaşıyor. CDC, ülkeye seyahat etmemenizi tavsiye ediyor. CDC, aşılılara yüksek oranda aşılanmış bir ülkeye seyahat etmekten kaçınmalarını tavsiye ederken, bir şeyler yanlış demektir.

Kaynak: https://twitter.com/drahmetrasim/status/1507974948702363648?s=20&t=ISNVMioFGGilXFMc2DyECQ

***

Siz de yorumunuzu paylaşın: