KOVİD’ DE SOLUNUM EGZERSİZLERİ NEFES DARLIĞINI AZALTIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Genellikle sporcular tarafından kullanılan küçük elde taşınabilir solunum egzersiz cihazlarının, Kovid-19’dan iyileşen kişilerin nefes darlığını azaltmaya ve fiziksel zindeliği iyileştirmeye yardımcı olduğu bildirildi.

148 hasta iki gruba ayrılarak müdahale grubundakilerin her birine nefes egzersiz cihazlarından biri verildi ve 8 hafta boyunca haftada 3 kez yaklaşık 20 dakika boyunca mümkün olduğunca derin nefes almaları talimatı verildi.

Kontrol grubuyla karşılaştırıldığında, nefes egzersizlerini yapanların nefes darlığında klinik olarak anlamlı kabul edilen düzeyin iki katı olan yüzde 33’lük bir azalma oldu.

Ayrıca tahmini zindelik yaklaşık yüzde 10 ve solunum gücü yaklaşık yüzde 36 arttı.

Katılımcılar, Kovid öncesi seviyelerine benzer şekilde nefes darlığının azaldığını, daha güçlü, daha zinde ve daha kolay hareket edebildiklerini bildirdiler.

Kullanılan cihazlar, inspiratuar kas eğitimi (IMT) olarak bilinen ve sıklıkla sporcular tarafından kullanılan bir teknik olan solunum kas gücünü artırmak için dirence karşı nefes almayı gerektiriyor.

Gelelim neticeye

Bu tür uygulaması kolay, herkes tarafından kolaylıkla yapılabilecek solunum egzersizlerini sadece astım, KOAH hastalarına değil sağlıklı insanlara da senelerdir tavsiye ederim.

Kovid sonrası birçok hastada ortaya çıkan nefes darlığına karşı da solunum kas gücünü artıran egzersizlerin faydası olacaktır düşüncesiyle pek çok hastamı bu tür cihazlarla ve bunlarsız (burundan çok uzun bir derin nefes lama ve büzük dudaklarla olabildiği kadar uzun nefes verme gibi) solunum egzersizleri yapmaya bilhassa teşvik ettim.

Bu cihazların maliyeti düşüktür ve hastalar bunu başka birinin yardımı olmadan kendi kendilerine evlerinde uygulayabilirler.

Allah, kimseyi nefessiz bırakmasın!

Aldığım her nefesin birisi senin birisi benim.

Best Breathing Exercise Devices

Kaynak: https://www.medscape.com/viewarticle/969076

Makale adı: Respiratory Training Could Help Breathlessness After COVID-19

***

EK 1 (26.11.2022): Uzun süre TV seyretme, aktif bireyler arasında bile Kovid-19 ölüm oranı için bir risk faktörü olabilir. Düşük fiziksel aktivite ve fazla TV seyretme süresi ile ilişkili bu yüksek risk kısmen vücuttaki yağlanma ile alakalı olabilir.

Makale: The joint associations of physical activity and TV viewing time with COVID-19 mortality: An analysis of UK Biobank

Kaynak: https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/02640414.2022.2150385

***

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. Sami dedi ki:

    Bu aletin adı triflo. Babam kullandı çok faydasını gördüğüne kanaat getirdi. Hala da kullanıyor.

  2. Gülizar dedi ki:

    Ben çok şükür kovid geçirmedim başka hastalığım da yok öyle astım gibi KOAH gibi hatta sigara da hiç içmedim desem yeri var ama bu topların üçünü birden kaldıramıyorum çok çalıştım olmadı. Acaba neden cevaplarsanız sevinirim hocam

Siz de yorumunuzu paylaşın: