SOLUNUM CİHAZINA BAĞLANAN HASTALARIN ÇOĞU ÖLDÜ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

New York eyaletinin en büyük sağlık hizmeti sağlayıcısı Northwell Health’te tedavi gören Kovid-19 hastalarının yaklaşık yüzde 21’inin, solunum cihazına bağlananların ise yüzde 88’inin öldüğü belirlendi.

Amerikan Tıp Derneği Dergisi’nde yayımlanan bir araştırma, New York eyaletinin en büyük sağlık hizmeti sağlayıcısı Northwell Health’te tedavi gören Kovid-19 hastalarının yaklaşık yüzde 21’inin, solunum cihazına bağlananların ise yüzde 88’inin öldüğünü ortaya koydu.

Northwell Health’in araştırma merkezi Feinstein Tıbbi Araştırma Enstitüsünde görevli Dr. Safiya Richardson ve ekibi, hastanede tedavi gören 5 bin 700 Kovid-19 hastasından sonuçları bilinen 2 bin 634 kişiyi inceledi.

Araştırmada, Kovid-19 nedeniyle durumu ağır olan hastaların yüzde 57’sinde yüksek tansiyon, yüzde 41’inde obezite ve yüzde 34’ünde diyabet rahatsızlığı bulunduğu belirtildi.

Öte yandan, hastaların yaklaşık yüzde 33’ünün yüksek ateş ve yüzde 17’sinin de nefes darlığı şikayetleriyle hastaneye başvurduğu kaydedildi.

Kovid-19 hastalarının yüzde 14’ünün yoğun bakımda, yüzde 3’ünün ise diyaliz makinelerinde tedavi gördüğü vurgulanırken, solunum cihazına bağlananların ise yüzde 88’inin öldüğü ifade edildi.

Hastalar, ortalama 4 günde taburcu edilirken, erkeklerin ölüm oranının kadınlardan daha fazla olduğuna ve 18 yaşın altında ölüm görülmediğine dikkat çekildi.

Ventilasyon cihazları, Kovid-19’da olduğu gibi akut solunum yetmezliği yaşayan hastalıklarda, akciğer koruyucu ventilasyon tekniklerini otomatik olarak kullanarak, hastanın solunum yükünü en aza indirip en uygun desteği sağlıyor.

Johns Hopkins Üniversitesinin paylaştığı verilere göre, ABD’de 842 bin 621 kişide Kovid-19 tespit edilirken, virüs nedeniyle 46 bin 784 kişi hayatını kaybetti.

Kaynak: https://www.aa.com.tr/tr/dunya/new-yorktaki-northwell-healthe-bagli-hastanelerde-ventilatore-baglanan-hastalarin-cogu-oldu/1815687

***

EK (14.5.2023): Time dergisindeki Nisan 2020 tarihli makale, bazı doktorların Kovid’in sağlık çalışanlarına yayılmasını azaltmak için COVID hastalarını erkenden mekanik olarak ventile edeceğini belirtti. Yani bazı hastane doktorları sağlık çalışanlarını korumak için hastaları feda etti.

Makale: Why Ventilators May Not Be Working as Well for COVID-19 Patients as Doctors Hoped

K: https://time.com/5820556/ventilators-covid-19/

Bu yorum, Wall Street Journal’daki bir makale tarafından desteklenmektedir.

Bir doktordan alıntı: “Hastaları çok erken dönemde entübe ediyorduk. Hastaların yararına değil, salgını kontrol altına almak ve diğer hastaları kurtarmak için. Bu çok kötü hissettirdi.”

Makale: Hospitals Retreat From Early Covid Treatment and Return to Basics

K: https://www.wsj.com/articles/hospitals-retreat-from-early-covid-treatment-and-return-to-basics-11608491436

Hastalığın yayılmasını önlemek için mekanik ventilasyon eğilimine, pandeminin ilk aylarında hastaların çok erken ventile edilmesinin bir başka nedeni olarak, solunum sıkıntısı olmamasına rağmen Kovid’den gelen karakteristik olarak düşük O2 okumalarını ekleyebiliriz.

Makale: With ventilators running out, doctors say the machines are overused for Covid-19

K: https://www.statnews.com/2020/04/08/doctors-say-ventilators-overused-for-covid-19/

Kaynak: https://twitter.com/kevinnbass/status/1657592111909457922?s=20

***

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Ahmet Mithat CAN dedi ki:

    Yapılan araştırma hastaların çoğunun kronik hastalığı olduğunu gösteriyor.
    Bu da bize bu hastaların insülin seviyelerinin 5’in üzerinde olduğunu kanıtlıyor.
    Kronik hastalıkların büyük oranda sebebinin yüksek insülin sonucu oluşan inflamasyondan kaynaklandığı artık biliniyor.

    Burada önemli olan ve araştırılması gereken nokta, hastalığı ağır seyredenlerin, iyileşenlerin, çok az belirti ile virüsü yenen ya da hiç belirti göstermeden sonuçları pozitif çıkanların İNSÜLİN SEVİYELERİNİN NE OLDUĞUDUR.

    Bu sonuçlar elde edilebilirse önümüzdeki yıllarda ortaya çıkacak salgınlar ve hastalıklar için yol gösterici olacaktır.

    Konu ile ilgili ayrıntılı yazım aşağıdaki linkteki sayfadaki yorumlardadır.

    http://ahmetrasimkucukusta.com/2020/04/17/yazilar/tip-yazilari/corona-virus/kovid-neden-erkeklerde-daha-agir-seyrediyor-ve-daha-fazla-olumlere-yol-aciyor/

Siz de yorumunuzu paylaşın: