YALNIZ YAŞAYANLARIN KEDİ VEYA KÖPEK BESLEMESİ BUNAMA RİSKİNİ AZALTIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

İngiltere’ de 8 bine yakın katılımcı üzerinde yapılan araştırmada, evcil hayvan sahiplerinin, evcil hayvan sahibi olmayanlara göre sosyal olarak izole olma ihtimalinin daha düşük olduğu ve bunun da bilişsel gerileme oranını azalttığı tespit edildi.

Araştırmaya göre, kedi veya köpek besleyenlerde kelime hafızası ve konuşma akıcılığındaki yavaşlama daha az oluyor. Bunun da bunama riskini azaltması muhtemeldir.

Evcil hayvan sahipliğinin bilişsel gerilemeyi yavaşlatması sadece yalnız yaşayan kişilerle ilgili olup başkalarıyla birlikte yaşayan kişilerde görülmedi.

Köpek sahipleri ayrıca yürüyüşe çıkarak daha fazla egzersiz yapabilir ve bu yürüyüşlerden yorulduktan sonra daha iyi uyuyabilir, bu da bilişsel işlevlere yardımcı olabilir.

Ancak her tür evcil hayvan sakinleştirici, rahatlatıcı ve stresi ve kaygıyı hafifleticidir ve aynı zamanda onlara bakmak ve onları beslemek, sahiplerine bir anlam ve amaç duygusu sağlayabilir ki bu da beyin sağlığı için çok önemlidir.

Gelelim neticeye

Yaşlandıkça sözel hafızanın ve akıcılığın kötüleşmesi gayet normaldir.

Bilişsel gerilemeyi önlemenin yolu dil öğrenmek, müzik aleti çalmak, bulmaca çözmek gibi beyni aktif tutan faaliyetlerden ve aile fertleri veya arkadaşlarla sık olarak bir araya gelmek, seyahat etmek, spor yapmak, kurslara gitmek gibi sosyal faaliyetlere katılmaktan geçiyor.

Kaynak: https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2813138

Makale: Pet Ownership, Living Alone, and Cognitive Decline Among Adults 50 Years and Older

Siz de yorumunuzu paylaşın: