YUMURTA KOLESTEROLÜ YÜKSELTMEZ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Yumurta senelerce karalandı.

Dünya, yumurtada kolesterol var, kolesterol kalp krizi, felçler ve diyabetin sebebidir diye kandırıldı ve insanlar bu âlemde eşi benzeri olmayan bu muhteşem yiyecekten de kırmızı et ve süt ürünlerinden de mahrum bırakıldılar.

Üstelik de sağlıklı olmak için elzem olan kolesterol seviyelerini düşürmek için tüm dünyaya kolesterol düşürücü ilaçları dayattılar.

Peki, ne oldu?

Kalp damar hastalıkları, obezite ve diyabet tüm dünyada en çok görülen ve ölüme yol açan hastalıklar olmaya devam ediyor ve durum giderek de vahimleşiyor.

American College of Cardiology’ nin (ACC) Atlanta’daki Yıllık Bilimsel oturumlarında sunulacak yeni bir çalışmaya göre, her hafta bir düzineden fazla güçlendirilmiş yumurta yemek, 50 yaş ve üzeri ABD’li yetişkinlerde yumurtasız diyete kıyasla kolesterol seviyelerini olumsuz etkilemiyor.

Çalışma, bir zamanlar yüksek kolesterolün sebebi olarak kötülenen yumurtanın, kalp hastalığı riski daha yüksek olan kişiler için bile sağlıklı ve dengeli bir diyetin parçası olabileceğine dair deliller sunuyor.

Çalışmada, kalp hastalığı veya kalp hastalığı gelişimi için en az iki risk faktörü olan 50 yaş üstü toplam 140 yetişkin, 4 ay boyunca ya yumurtasız bir diyetle (haftada ikiden az yumurta) ya da her hafta 12’den fazla güçlendirilmiş yumurta ile beslendi.

Güçlendirilmiş yumurtalar, tipik olarak besin açısından zenginleştirilmiş tavuk yemleri yoluyla ilave miktarda vitamin (D vitamini gibi) veya omega-3 yağ asitleri içerir.

Çalışmaya katılanların kolesterol seviyeleri çalışmanın başında ve ardından dört ay sonra tekrar ölçüldü ve iki grup arasında HDL (“iyi” kolesterol) veya LDL (“kötü” kolesterol) seviyelerinde anlamlı bir değişiklik görülmedi.

Çalışma, bir zamanlar yüksek kolesterolün sebebi olarak kötülenen yumurtanın, kalp hastalığı riski daha yüksek olan kişiler için bile sağlıklı ve dengeli bir diyetin parçası olduğunu gösteriyor.

Başka araştırmalar da var

50 ülkeden 177.000 kişi üzerinde yapılan çalışmada, yumurta ile kan yağları, ölüm oranı veya inme gibi önemli kardiyovasküler olaylar arasında anlamlı bir ilişki bulunmadı.

Bulgular, orta düzeyde yumurta alımının (günde bir yumurta) kalp hastalığı veya diyabeti olanlarda bile kardiyovasküler hastalık riskini artırmadığını gösterdi.

K: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7138651/

Framingham Offspring Çalışması da, sağlıklı beslenmenin bir parçası olarak düzenli yumurta tüketiminin kan basıncı ve glukoz metabolizmasına faydalı tesirleri olduğunu ve uzun vadede yüksek tansiyon ve diyabet riskini azalttığını ortaya koydu.

K: https://www.mdpi.com/2072-6643/15/3/507

Gelelim neticeye

Yumurta, kolesterolü yükselten bir gıda olarak kötülenmek yerine, lezzetli, sağlığa birçok faydası ve uygun fiyatlı olması dolayısıyla her yaştan insanın yemesi için teşvik edilmesi gereken eşsiz bir gıdadır.

Hap satmak için uydurulan kolesterol teorisi iflas etmiştir.

Kolesterol teorisine kananlara, bilimsel araştırmaların sadece insan sağlığı için yapıldığını sananlara sesleniyorum: Her gün çift yumurta yiyin de aklınız başınıza gelsin.

Kaynaklar: https://abcnews.go.com/GMA/Food/eating-dozen-eggs-week-hurt-cholesterol-study/story?id=108553012

https://www.goodmorningamerica.com/food/story/eating-dozen-eggs-week-hurt-cholesterol-study-108553012

Araştırma:

https://www.abstractsonline.com/pp8/?_gl=1*n6cld3*_ga*NjIwODc3MzAwLjE3MDI1NjA0MDk.*_ga_2V8VW4Y237*MTcxMTU1NjczNS43Ni4xLjE3MTE1NTcyMTEuNTcuMC4w#!/10973/presentation/22572

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. Müderris Tabib dedi ki:

    Sende bu ense oldukça …
    diye bir söz aklıma geldi 🙂

  2. CANAN dedi ki:

    YUMURTA super besindir.
    Kolesterol bütün hücre zarlarının kolonlarıdır.

    Kolesterol yağ değildir. Karaciğerin(CHOLE) ürettiği hayati önemi olan steroldür.
    Kolesterolün damarları tıkayarak kalp krizi yaptığını gösteren bir tek dürüst gerçek çalışma yoktur.

    Senelerden beri dilimizde tüy bitti.

    Kalp krizinin ana temel nedeni vücutta gelişmiş olan KRONİK ENFLAMASYONDUR!!

    BÖYÜK KALP DERNEKLERİNE DUYURULUR.

Siz de yorumunuzu paylaşın: