BURUN YOLUYLA YAPILAN GRİP AŞILARINI PARLATMA KAMPANYASI BAŞLADI

İlk olarak 2003’ de FDA tarafından onaylanan burun yoluyla uygulanan ve etkinliği zayıflatılmış bir canlı virüs aşısı olan FluMist, daha sonra domuz gribi pandemisinde koruyuculuğunun sadece yüzde 3 olduğu ortaya çıkınca 2016’ da CDC, ACIP gibi aşı meftunu kurumlar tarafından bile tavsiye edilmez hatta karşı çıkılır olmuştu.
Bu düşük etkinliğin, aşı virüs suşlarının uyumsuzluğu, aşı virüsü ile dolaşan virüs arasındaki antijenik fark (antijenik uzaklık) ya da aşının burun ortamında yeterince çoğalamaması gibi sorunlardan kaynaklanabileceği öne sürülmüştü.
Üretici şirketin aşının formülünü değiştirip etkili hâle getirdiği iddiası dışında aşının hakikaten işe yarar olduğunu gösteren hiçbir güvenilir bilimsel araştırma olmamasına rağmen FDA, FluMist’ i Eylül 2024’ de yeniden onayladı.
50 yaşın altındaki bir yetişkin veya iki yaşından büyük bir çocuğun ebeveyni, aşıyı çevrimiçi bir platform üzerinden bir tıbbi tarama anketi doldurularak sipariş edebiliyor.
Son yıllarda yapılan yeni etkinlik çalışmaları, kullanım stratejisi değişiklikleri (kendinden uygulama gibi), düzenleyici onaylar ve saha gerçek dünyası verilerinin birikmesi gibi aslında bilimsel değeri olmayan “uyduruk” gerekçelerle aşı tekrar canlandırıldı.
FluMist medya da kullanılarak yeniden ve vahşice pompalanmaya başladı (1, 2, 3).
Aşı nasıl etkili (!) olmaya başladı?
2018 sonrası üretici (AstraZeneca/MedImmune) H1N1 bileşenini değiştirdi ve yeni suşun burun mukozasında daha iyi çoğaldığını, daha güçlü antikor cevabı oluşturduğunu gösteren immünojenisite ve viral yayılım (shedding) verilerini sundu. Ancak bu veriler şirketin kendi çalışmalarıydı.
FluMist’ in yeniden piyasaya verilmesinin tek sağlam dayanağı, üretici firmanın “H1N1 suşunu değiştirdik, artık daha iyi çalışıyor” diye sunduğu laboratuvar ve küçük ölçekli klinik veriler oldu. Bunun gerçek dünyada ne kadar işe yaradığı ise hâlâ tartışmalı.
ACIP ’in (CDC danışma kurulu), bu üretici verilerini kabul edip “kullanılabilir” dedi, ama kendisi de raporunda “bağımsız saha etkinlik verileri henüz mevcut değil” uyarısını yaptı.
Yani yeniden önerilmesi, doğrudan bağımsız koruyuculuk kanıtlarına değil, üreticinin immünojenisite bulgularına dayanıyor. [Yersen]!!!
Sonraki yıllarda bazı “küçük saha gözlemleri” FluMist’ in kimi sezonlarda fena olmadığını, kimi zaman yine düşük etkinlik gösterdiğini ortaya koydu.
FluMist için bazı bilim adamları “İnaktive aşılar kadar güvenilir ve tutarlı koruma sağladığına dair güçlü, bağımsız, çok merkezli kanıt hâlâ sınırlı” diyorlar.
Sanki inaktive aşılar tutarlı koruma sağlıyor!
FluMist’ in hikâyesi
FluMist ilk olarak 2003’ de FDA tarafından 5-49 yaş arası kişiler için onaylandı. Ajans 2007 yılında FluMist’ e 2-5 yaş arası çocuklar için de ruhsat verdi.
VAERS verilerine göre FluMist ile bağlantılı olarak toplam 11.065 olumsuz olay rapor edildi; bunlardan 943′ ü “ciddi” olarak sınıflandırıldı. Raporların yaklaşık yarısı 17 yaşın altındaki çocuklara aitti.
VAERS verileri, ölümle sonuçlanan 48 olumsuz olay raporunu gösteriyor; bunların 23’ü 17 yaşın altındaki çocuklardadır, 13 ölümde yaş belli değildir.
Bu arada 2010 yılında Harvard’da yapılan bir araştırmada, tüm olumsuz olayların %1’den azının VAERS’ e bildirildiğinin ortaya çıktığını da hatırlatmak isterim.
Aşıda bulunan monosodyum glutamat, domuz jelatini, glifosat, gentamisin, ve EDTA gibi katkı maddeleri de çeşitli riskler taşıyor.
Üretici şirketin sicilinin hiç temiz olmadığını da unutmamak lâzım.
Gelelim neticeye
Etkisi çok az hatta yok diye geri çekilen bir aşının etkinliğini gösteren hiçbir yeni araştırma olmadan, sadece üretici şirketin aşının formülünü değiştirip etkili hâle getirdiği iddiasına dayanılarak onaylanması ve bunun herhangi bir tıbbi yardım almadan herkes tarafından evlerinde yapılmasına müsaade edilmesi bir tıp rezaletidir.
Zayıflatılmış canlı virüs aşılarının özellikle gebelerde, küçük çocuklarda, yaşlılarda ve bağışıklığı baskılanmış olanlarda çok ciddi riskleri vardır.
-80 derecede özel buzdolaplarında saklanması şart olan Kovid mRNA aşılarının otogarlarda uygulandığı bir dünyada hiçbir şey beni şaşırtmıyor.
Alabama Eyaleti Halk Sağlığı Bürosu müdürü Dr. Jim McVay FluMist aşısı için “Buruna su fışkırtmaktan farklı bir şey değil” diyerek bu aşı için en doğru tanımlamayı yapmış oluyor(4).
Kaynaklar:
2. https://www.cbsnews.com/news/flumist-vaccine-nasal-spray-home-cost-age/
***