AKCİĞER KANSERİNDE ERKEN TEŞHİS

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla

Sigara kullanan ve bu sebeple akciğer kanseri tehdidi altında olan kişilerin en azından her yıl doktor kontrolünden geçmeleri tavsiye edilir.

Bu muayenelerde, akciğer röntgeni, balgam sitolojisi ve solunum fonksiyon testleri yapılır.

1 santimetreden küçük kanserlerin  röntgende görülemeyeceği unutulmamalıdır.

Bazı merkezlerde sigara tiryakilerine her yıl akciğer tomografisi yaptırılması öneriliyorsa da, bunun yararı kesin olarak kanıtlanmamıştır.

 Akciğer kanseri riski yüksek olan ve balgam sitolojisinde şüpheli hücreler saptanan hastalara floresan bronkoskopi adı verilen bir yöntem uygulanarak henüz yüzeysel durumda olan yeni başlamış bir kanseri saptamak mümkün olabilmektedir.

Henüz araştırma döneminde olan bu yöntem, ancak araştırma amacıyla kullanılmaktadır.

Bazı kanserler kanda veya diğer vücut sıvılarında tümör belirteçleri (marker) adı verilen bazı maddelerin ölçülmesiyle erkenden tanınabilmektedir.

Tümör belirteçleri, tümör tarafından üretilen ve tümörün varlığı ile ilgili maddelerdir.

Bugün için belirteçlerden, akciğer kanserinin tanısından çok hastalığın takibinde ve  tedaviye cevabın değerlendirilmesinde yararlanılmaktadır.

SONUÇ

Akciğer kanserinin erken teşhisi elbette müspet bir şeydir ama esas mühim olan kanserin önlenmesi yani sigaranın bırakılmasıdır.

Sigara içen bu sayede sadece akciğer değil diğer kanserlerden de ve başta kalp krizi ve felç, KOAH olmak üzere pek çok başka hastalıktan da korunmuş olur.

Sigara içen birinin acaba ben kanser oldum mu diye taramalara girmesi bana pek doğru gelmez.

Madem kanserden korkuyorsun, sigarayı bırak be adam!

Üstelik de tiryakiler taramada bir şey çıkmadığı zaman daha çok sigara içme cesaretine sahip olurlar.

Sigarasız daha doğrusu tütünsüz bir dünya istiyoruz!

Yazı için 6 yorum yapılmış:

  1. mesut dedi ki:

    erken teşhisleri nerelerde yaptırabiliriz acaba?

  2. sedababuccu dedi ki:

    Merhaba benim anneme film ve tomografi cekildi sonucunda sol akciyerinde 3 bucuk santim boyunda bir kitleye rastlandi ve bunun biyopsi yapildi ak ciyer kanseri oldugu anlasildi ameliyat riski var dendi bize simdi kematerapi ve isin tedavisi uygulanicak bize yardimci olurmusunuz biz dogru yoldamiyiz annem 54 yasinda

  3. ebru dedi ki:

    merhaba bır bucuk yıldır akcıgerımdekı nodulun takıbını yaptırı yorum bır yıllık kontrolde bır mm buyume gosterdı soyle kı sag akcıger altlob superıor segmentte perıferde 5 mm caplı parankımal nodul dıye yazılmıs endıselenıyorum boyle takıpe devam mı etmelıyım benı aydınlatır mısınız

  4. Zeynep dedi ki:

    SONUÇ : Arkus aorta ve torasik aortada hafif derecede atherosklerotik değişiklikler..Mediastinal ve hiler bölgelerde birkaç adet 12mm ölçülen lenf nödülü…Her iki akciğer alt zonlarda hafif derecede buzlu cam opasiteleri..Sağ akciğer orta lob medial segmentta subsegmenter atelektazi ile uyumlu küçük opasite alanı..Her iki parakardial alanda perikardial yağ yastığı..’ Hocam bunları okuyunca endişelendik cevabınızı bekLiyoruz .. Hayırlı akşamlar ..

  5. ibrahim gulen dedi ki:

    Akciger kanser asisini turkiyede nereden bulabiliriz bu asi hangi safhada etkili oluyor
    Saygilar

  6. ŞEREF KAYA dedi ki:

    Hocam merhaba, Yaklaşık yedi aydan bu yana prof seviyesinde gitmedik doktor bırakmadım (dahiliye uzmanından tutun göğüs hastalıkları, endkronoloji, gastroentroloji,fizik tedavi ve kardiyoloji dr. kadar) (boğazımda sürekli gıcık şeklinde öksürük hissi, sürekli yorgunum ve sırtımda göğsümün üst tarafında yanlarımda boynumda omuzlarımda çok derin nefes alışlarda karnımın üst tarafında ağrılarım var) onlarca kan testi akciğer bt, hepatit testleri, hormon, D vitamini seviyeleri ölçüldü, pankreas, böbrek, karaciğer ultrasonu çekildi kalp için EKG ve efor testi yapıldı hiç bir bulguya rastlanmadı. – 30.05.2014 tarihli kontrastsız toraks BT çekiminde trekea ve her iki ana bronş normaldır. 4R ve 10R lokalizasyonlarında milimetrik kalsifiye lenf nodları izlenmiştir. ana vasküler yapılar kalp ve perikarda ait patolojik görünüm saptanmamaıştır. sağ akciğer üst lob anterior segmentte 5mm çapında kalsifiye granülom izlenmiştir. sağ akciğer alt lob süperior segment düzeyinde plevreda milimetrik kalsifikasyon izlenmektedir. plevreda effüzyon – kalınlaşma saptanmamıştır. toraks duvaru kemik ve yumuşak dokularına ait patoloji izlenmemiştir.

Siz de yorumunuzu paylaşın: