ÇOCUK MAMALARINA KOLESTEROL HAPI NE ZAMAN KONACAK?

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
mama

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Amerikan Pediatri Akademisi’ nin iki sene kadar önceki kılavuzunda ‘’Ailesinde yüksek kolesterol, yüksek tansiyon ve erken yaşlarda kalp hastalığı bulunan çocuklar ile obez olan çocuklarda iki yaşından itibaren kolesterol ölçümleri yapılmasını tavsiye etmesi ve çocuklara 8 yaşından itibaren kolesterol düşürücü ilaç verilebileceğinin‘’ bildirilmesi büyük tartışma yaratmıştı.

Pediatrics isimli dergide yayınlanan ve Batı Virjinya’ da 1998’ den beri aile hikâyelerine bakılmaksızın tüm çocukların kolesterol değerlerinin ölçüldüğü araştırmanın yorumları iki sene önceki kılavuzu mumla arattıracak gibi görünüyor.

İlkokul 5. sınıfa giden 20 binden fazla çocuk üzerinde yapılan bu araştırmada ailesel bakımdan risk grubunda bulunmayan çocukların yüzde 9.5’ inde yüksek kolesterol olduğu; bunların yüzde 1.7’ sinde tedavi edilmeyi gerektirecek kadar yüksek seviyelere rastlandığı bildirildi.

Araştırmayı yapan uzmanlardan William Neal, ‘Sadece risk grubu taranmış olsaydı yüksek kolesterolü olan çocukların yüzde 9.5’ i tanınmamış olacaktı; kalp hastalıklarının ve bunlara bağlı ölümlerin önlenebilmesi için tüm çocukların kolesterol değerleri ölçülmeli’ diyor.

Çocukların kolesterol değerlerinin bilinmesi kötü bir şey değil ama bundan endişe de duymuyor değilim. Bu araştırma ilaç endüstrisinin eline her kolesterolü yüksek erişkine olduğu gibi çocuklara da kolesterol hapı yazdırmak için iyi bir koz verecektir. Kolesterol düşürücü ilaç üreticilerinin kapalı kapılar ardında ellerini ovuşturduklarını görüyorum.

baby eating ile ilgili görsel sonucu

Çocuklarda normal kolesterol değerleri bilinmiyor

Henüz çocuklarda kan kolesterol değerlerinin ne kadar olması gerektiği tam bilinmiyor, ama çocuklarda beyin gelişimi ve özellikle de buluğ çağında hormon yapımı için daha fazla kolesterole ihtiyaçları olduğuna şüphe yok. Kolesterol, hücre duvarının temel yapıtaşı olması yanında; kortizol, testosteron, östrojen gibi hormonlar, D vitamini, safra asitleri üretimi için mutlaka gerekli olan bir madde. Bunun için de çocukların kolesterol düzeyleri ile oynamanın ciddi sakıncalar doğurması çok muhtemel.

Kolesterol yüksekliği hastalık değil

Her şeyden önce tek başına kolesterol yüksekliği bir hastalık değildir; gelecekte kalp hastalığı veya inme ihtimallerini artırabilecek sigara, hareketsiz yaşam biçimi, dengesiz beslenme, şişmanlık, yüksek tansiyon, diyabet, stres gibi birçok risk faktöründen sadece biridir!

Kalp krizi ve inmelere yol açan ateroskleroz, yani damar sertliği ile kandaki kolesterol düzeyi arasında da her zaman doğrudan bir ilişki yoktur. Kan kolesterol düzeyi normal hatta düşük olan kişilerde de yüksek olanlar kadar ağır ateroskleroz gelişebilir. Koroner kalp hastalığı olanların yarısından fazlasında da kolesterol düzeyi normal sınırlardadır. Aterosklerozun gerçek sebebi yüksek kolesterol değil ‘düşük yoğunluklu bir tür kronik iltihaptır’.

Özetleyecek olursak:

BİR: Kolesterol yüksekliği bir hastalık değildir. İKİ: Kolesterol arttıkça kalp-damar hastalığı riski artmaz. ÜÇ: Kolesterolü normal ve düşük olanlar da kalp krizi geçirebilir. DÖRT: Kolesterol yüksekliğinin özel durumlar dışında ilaçla tedavi edilmesi gerekmez. 

Kolesterol ilaçları kimin için

Her şeyden önce statinlerin daha önce kalp krizi geçirmiş olan erişkinler dışında ne kadar yararlı oldukları bile henüz kesin olarak bilinmiyor. Meselâ kadınlarda ve daha önce kalp krizi geçirmemiş kişilerdeki etkinliği konusunda net bir kanıt yok. İkincisi statinlerle çocuklar üzerinde yapılmış yeterli araştırma mevcut değil. Üçüncüsü de statinlerin kas erimesi, karaciğer hasarı, doğumsal kusurlar gibi çok ciddi yan etkileri var.

Bazı statin grubu ilaçlar, bir süreden beri İngiltere ve Amerika gibi bazı ülkelerde, ortalama olarak her 500 çocuğun birinde rastlanan ve bunların da yüzde 50’ sinde erken yaşlarda kalp hastalığı riski yaratan ‘ailesel kolesterol yüksekliği’ geni taşıyan çocuklarda kullanılıyor.

Ancak, kalp-damar hastalıklarının ve bunlara bağlı ölümlerin önlenebilmesi için, statin grubu ilaçların genetik bir bozuklukları bulunmayan ama çeşitli risk faktörlerine sahip çocuklara çok küçük yaşlardan itibaren verilmesinin doğru bir yaklaşım olduğunu söylemek de mümkün değil.

Bugüne kadar çocuklar üzerinde yapılan araştırmalarda statinlere ait önemli bir yan etkinin görülmemiş olması bu ilaçların kesinlikle ‘güvenli’ olduğunu göstermez. Bir kere statin araştırmaları küçük çocuklarda değil 13-19 yaş arası gençlerde yapılmıştır. Küçük çocuk ile gençlerde ilaç etkileri ve yan etkilerinin aynı olması şart değildir.

Bir başka önemli nokta da statinlerin uzun süreli kullanımları hakkında yeterli bilginin olmamasıdır. Yapılan araştırmaların en uzunun süresi 4-5 yıllıktır ve ilaç etki ve yan etkileri bakımından bu sürenin ötesinde neler olup olmadığı belli değildir.

Gelelim neticeye

Genetik bir hastalık olan ‘ailesel hiperkolesterolemi’ dışında çocuklardaki kolesterol yüksekliği büyük ölçüde obezite, beslenme yanlışları ve hareketsizlikten kaynaklanıyor.  

Yapılması gereken üç önemli şey var: Birincisi, obezite ile savaşmak. İkincisi, çocukların taze sebze-meyve, lifli gıdalar, işlenmemiş tam tahıl, balıktan zengin bir diyetle beslenmelerini sağlamak; trans yağ, şeker, karbonhidrat, katkı maddeleri ihtiva eden hazır yiyecek ve içeceklerden uzaklaştırmak. Üçüncüsü de çocukları egzersize, spora teşvik etmek.

İlaca gelince: Akademi’ nin kriterlerine göre ‘statin grubu ilaçlar 8 yaşın altındaki çocukların ancak yüzde 1 kadarına verilebilecek, ama ilaç firmalarının pazarlamada ne müthiş ne acımasız taktiklere sahip olduklarını, yeni ilaç kullanmayı ‘marifet sayan’ doktorların sayısının ne kadar çok olduğunu bir bilseniz, kısa zamanda endikasyonların türlü numaralarla nasıl genişleyeceğini, neredeyse bu ilacı almayan çocuk kalmayacağını kolayca görürsünüz.

Çocuk mamasına kolesterol hapı konacak günlerin uzakta olmadığını düşünüyorum.

***

EK 1 (17.10.2021): BMJ: Yakın zamanda yayınlanmış araştırmalardan elde edilen delillerin değerlendirilmesinin sonucu: Süt mama araştırmalarında taraf olma riski yüksektir, yazarlar neredeyse her zaman olumlu sonuçlar bildirir, şeffaflık yoktur ve bulgular seçici olarak bildirilir. Kaynak: https://www.bmj.com/content/375/bmj.n2202
Makale adı: Conduct and reporting of formula milk trials: systematic review.

***

EK 2 (15.11.2021): Randomize kontrollü çalışmalardan elde edilen delillere göre, bebek maması modifikasyonları standart bebek mamalarıyla karşılaştırıldığında uzun vadeli bilişsel fayda sağlamıyor. Kaynak: https://www.bmj.com/content/375/bmj-2021-065805

***

Yazı için 3 yorum yapılmış:

  1. Yavuz Eryılmaz dedi ki:

    Değerli meslektaşım, zamanında kerameti kendinden menkul büyük büyük hocalarımız: Şayet Terkos suyuna statin katarsak halkımızı kalp hastalıklarından koruruz diye bir teori ortaya atmışlardı. Oldukça da taraftar bulmuşlardı. Ama, baktılar ki bu iş tutmayacak, o zaman göbek çevresi, bilmem neyin çevresi diyerek kulvar değiştirdiler. İşlerini de yürütüyorlar yani…
    Selamlar.
    Dr. Yavuz Eryılmaz

  2. Özgür dedi ki:

    36 yasındayım
    03.03.2016 ldl 157
    28.09.2016 ldl 296
    05.12.2016 ldl 433
    08.12.2016 ldl 453
    doktorlar kolesterol ilacı alacaksın diyor genetik olabilirmis ne yapmalıyım

  3. Solmaz Akgün dedi ki:

    hocam korestorüm her zaman yüksek çıkıyor doktolar da her seferinde hemen ilaç veriyor ama almıyorum sizi dinliyorum size güveniyorum. Allaha şükür hiçbir hastalığım falan da yok ailemde de kalp kolesteröl yok

Siz de yorumunuzu paylaşın: