CHAMPİX RASTGELE KULLANILACAK BİR İLAÇ DEĞİL

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
CHANTİX

Sağlık Bakanlığının sigarayı bırakmak isteyenlere ücretsiz ilaç vereceğinin bildirilmesinin hemen ardından Amerika’ dan bu amaçla kullanılan varenicline etken maddeli Champix adlı ilacın intiharlara sebep olduğuna dair iddialar endişe yarattı.

Bunun üzerine Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı açıklamada şu görüşlere yer verildi:

Sigara bırakmaya destek amaçlı Vareniklin etken maddeli ilaç tedavi sırasında hekimlerin uygun gördüğü hastalara ücretsiz verilecek ve ilaç kullanımı hekim kontrolünde takip edilecektir.

Söz konusu ilaç Amerika ve Avrupa’da da ruhsatlıdır. İlacın neden olduğu tüm şikâyetler, ilacın Kısa Ürün Bilgisinde yer almış yan etkilerdir.

Ruhsat aldığı tarihten bu yana ülkemizde 70 binden fazla kullanılan ilaç ile ilgili Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)‘ne bildirilen, sadece bir intihar düşüncesi vakası, bir halüsinasyon vakası, birde anormal rüya görme vakası yaşanmıştır.”

Varenicline ciddi yan etkileri olan bir ilaç

Varenicline’ nin bulantı, kusma, baş ağrısı, uykusuzluk, şişkinlik ve gaz, kâbus görme ve tat alma bozukluğu gibi yan etkileri olduğu ve bu yüzden de ilacı kullananların yüzde 10’ unda tedavinin kesilmesi gerektiği zaten biliniyordu.

Kullanımı yaygınlaştıkça ilacın ciddi görme ve kalp ritim bozukluklarına, havale ve kas spazmlarına, bayılmalara, şeker hastalığına ve hatta ölümlere de sebep olabileceği ileri sürülmeye başlandı.

2007 yılında prospektüsüne intihar eğilimi, depresyon ve ajitasyon gibi ciddi psikiyatrik yan etkilere yol açabileceği uyarısı eklendi. Bu ilacı kullananların baygınlık ve şuur kaybı yüzünden ciddi kazalara karışabilecekleri ortaya çıkmaya başladı ve araba veya bir makine kullananların çok dikkatli olmaları gerektiği bildirildi. Amerika’ da pilotların, kamyon şoförlerinin Chantix kullanmaları yasaklandı.

Institute for Safe Medication Practices isimli kuruluşun yayınladığı bir rapor bu konudaki endişelerin ne kadar yerinde olduğunu bir kere daha ortaya koydu. Bu rapora göre 2008 yılının ilk üç ayında Amerika’ da Chantix kullanımı ile ilgili 50 tanesi ölümle sonuçlanan 1001 ciddi reaksiyon bildirildi.

Bu ilacın ruhsal problemi olan kişilere yazılırken çok dikkatli olunması ve tedavi sırasında yeni psikiyatrik belirtiler ortaya çıktığında veya tekrarladığında hemen kesilmesi tavsiye ediliyor.

İlacın prospektüsündeki uyarılar

Pfizer tarafında üretilen Chantix’ in orijinal prospektüsünde Uyarı ve Tedbirler başlıklı bölümde de şunlar yazılı:

“Chantix ile tedavi edilen hastalarda ciddi nöro-psikiyatrik belirtiler bildirilmiştir. İlacın piyasaya verilmesinden sonraki raporlarda depresyon ve mani, psikoz, halüsinasyon, paranoya, delüzyon, cinayet düşüncesi, düşmanlık duyguları, ajitasyon, anksiyete, panik, intihar düşüncesi, intihar teşebbüsü ve gerçekleştirilmiş intihar gibi ruhsal değişiklikler yer almıştır.

Bildirilen vakaların bazılarında nikotin yoksunluk belirtileri işin içine karışmış olabilir. Depresyon, nikotin yoksunluğunun bir belirtisi olabilir. Sigarayı herhangi bir ilaç kullanmadan bırakma teşebbüsünde bulunanlarda nadiren intihar düşüncesiyle beraber depresyon bildirilmiştir. Bununla beraber, bu belirtilerin bazıları sigara içmeye devam eden hastalarda da görülmüştür.

Bildirilen belirtilerin çoğu Chantix tedavisi sırasında, bazıları ise tedavinin kesilmesinden sonra ortaya çıkmıştır. Bu olaylar önceden ruhsal bir hastalığı olan ve olmayanlarda da görülmüştür. Bazı hastalar ruh hastalıklarının kötüleştiğini hissetmişlerdir.

Chantix ile tedavi edilen tüm hastalar nöro-psikiyatrik belirtiler ve önceki ruhsal hastalığın kötüleşmesi bakımından dikkatle takip edilmelidir.

Şizofreni, bipolar bozukluk ve major depresif bozuklukları gibi ciddi ruh hastalıkları olanlar piyasa öncesi çalışmalara alınmamıştır ve bunlarda ilacın etkinliği ve emniyeti bilinmemektedir.

Ajitasyon, depresif ruh hali, hasta için tipik olmayan davranış veya düşünce değişiklikleri ortaya çıktığında ve intihar düşüncesi veya intihar teşebbüsü görüldüğünde Chantix derhal kesilmeli ve bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Pazarlama sonrası vakaların çoğunda Chantix’ in kesilmesiyle belirtilerin de ortadan kalktığı belirlenmiş olmakla beraber bazılarında belirtiler sebat ettiğinden bunlar tümden geçene kadar yakın takip gerekir.

Chantix’ in riskleri ve elde edilecek olan fayda çok iyi hesaplanmalıdır. “

Bakanlığın açıklamasına cevaplarım var:

BİR: Bu ilacın Amerika ve Avrupa ülkelerinde ruhsat almış olması çok da önemli değildir. Her sene ruhsat almış birkaç ilaç piyasadan çekilir. Daha birkaç ay önce diyabet tedavisinde senelerce kullanıldıktan sonra ölümcül yan etkileri sebebiyle piyasadan çekilen Avandia örneğini unutulmamalı.

İKİ: Ülkemizde 70 bin kutu satıldığı bildirilen bu ilaç için TÜFAM’ a sadece üç bildiri yapılmış olması da asla yeterli bir güvence değildir. Bizde doktorların ilaç yan etkilerini bildirmek gibi bir alışkanlıkları yoktur. (TÜFAM’ a senede kaç bildiri yapıldığını merak ediyorum.)

ÜÇ: Açıklamada ilaç kullananların hekimler tarafından takip edilecekleri bildirilmektedir ancak intihar eğilimi, depresyon, ajitasyon gibi bu tür psikolojik yan etkilerin uzman olmayan hekimler tarafından doğru değerlendirilebileceğini sanmıyorum. Hatta ilaca bağlı ruhsal sorunlarla nikotin yoksunluk belirtilerini birbirinden net olarak ayırmanın her psikiyatrın harcı olmadığını da söyleyebilirim.

Gelelim neticeye

Sağlık Bakanlığı bir taraftan sigara içmeyenlerin sağlığını korumak için bir taraftan da sigara içenlerin bu kötü alışkanlıklarından bir an önce kurtulmaları için savaşıyor. Sigara Bıraktırma Merkezleri ve 171 numaralı Sigarayı Bırakma Hattı uygulamalarının da destekçisiyim ancak bu amaçla çok ciddi riskleri olan, güvenilirliği tartışmalı bir ilacın yaygın kullanımının telafisi zor sorunlar yaratabileceğini düşünüyorum.

Varenicline ciddi yan etkileri olan bir ilaçtır ve sigara bıraktırmada yaygın olarak kullanılması için yeterince güvenli değildir. Bu ilaç ancak özel gruplarda hastaların yakın takipleri ile denenebilir.

Tedaviye mutlaka bir psikiyatrın onayı ile başlanmalı ve hastalar tedavi süresince de psikiyatrlar tarafından takip edilmelidir.

32 senelik hekim olmama rağmen ben bu ilacı yazmaya cesaret edemiyorum.

Bizim psikiyatrlardan da bu konuda hiçbir açıklama duymadım. Ne düşündüklerini çok merak ediyorum.

KAYNAKLAR

http://www.saglikaktuel.com/haber/saglik-bakanligindan-champix-aciklamasi-15056.htm

http://www.primarypsychiatry.com/aspx/articledetail.aspx?articleid=2829

http://www.ismp.org/docs/vareniclinestudy.asp

http://www.pfizer.com/files/products/uspi_chantix.pdf

http://whyquit.com/pr/052108.html

Yazı için 251 yorum yapılmış:

  1. Yaşar Velidedeoğlu dedi ki:

    Rasim’ciğm,böyle çok önemli bir konuya parmak bastığın için seni kutluyorum.Çok doğru bir uyarıda bulunmuşsun.Yaşar Velidedeoğlu

  2. Tuna Erinçler dedi ki:

    Bu olay da bana sağlık bakanlığının domuz gribi aşısındaki tutumunu hatırlattı.

  3. zekiye karakaş dedi ki:

    Merhabalar bende 2 ay cahmpix kullanarak sigarayı bıraktım. 2.5 aydır sigara çmiyorum.ilacı bıraktıktan sonra yaptırdığım ilk kan tahlilinde daha önce hiç sorun yaşamadığım TSH kan tahlili yüksek çıktı birde sigara bırakılması ile düşmesi gereken kolesterol ise birden yükseldi. son 10 yıldır 220 240 aralığında iken 304 e çıktı bu olumsuzlukları CHAMPİX e bağlıyorum her ne kadar böyle bir yan etkisi yok deselerde takip edilmedği için söylendiğini düşünüyorum TŞKler

  4. semra dedi ki:

    sn.prof. ben sizi her zaman nerde gorsem verdiginiz kiymetli bilgiler icin can kulagiyla dinlerim.benim esimde sigara tiryakisi brakmasini cok istiyorum.ben Zyban diye bir ilac biliyorum etken maddesi bipropion acaba onun icin ne diyceksiniz.esim 35 yasinda gayet saglikli acaba kullanabilirmi?ilginize cok tesekkurler.

  5. CEM YILDIRIM dedi ki:

    Hocam. Ben 2 sene önce kullandım ve sgarı çok rahat bıraktım. Tavsiye ettiğim 5 kişi daha sigarayı bıraktı. sigaraı bıraktıkdan sonra hafif kilo sorunum oldu. onun dışında bir sorun yok. bence biraz daha dikkatli açıklama yapmakta fayda var. zaten insanlar sigara dan kurtul(mamak) için bahane arıyor.

  6. Demirhan Ocak dedi ki:

    Sayin Kücükusta,
    Champix hakkinda 2007 yilinda Almanya da “uzun süreli klinik deneylerinin” eksik oldugu belirtilmis
    http://www.stern.de/wissen/mensch/raucherpille-champix-schon-wieder-kein-wunder-583645.html

  7. Ahmet dedi ki:

    yanetkisi olmayan bir ilac varmi acaba? birde sigaranin kalp krizini artirma ihtimali zaten %72 den yuksek degil mi? sigaranin tek zararida sadece kalp degil ayni zamanda bilimim kanser cesitleri hemde…dolayisiyle cok zararli ile az zararli arasinda bir tercihde az zararliyi kotulemenin manasi ne?

  8. Şahin ASLAN dedi ki:

    söz konusu ilacı alıp bir cumartesi günü kullanmaya başladım. ilk üç gün küçük doz, aynı zamanda sıgara içmeye devam ettim. sıgara ve ilacı kullandım. Sıgarayı tamamen keseceğim dönemde ise 30 gün iznimi alır kimse ne gibi tuhaflıklar yapacağımı görmez bende direnirim diye düşündüm. Ancak senelik izni sırf birilerinin egosu yüzünden verilmedi. sıgarayı yine içmiyorum. işyerindeyim. herkes izne çıkıyor ilk izin isteyen bendim. üstelik birde gelip benim yanımda geyiğini yapıyorlar. diyorum ben ilaçtanmı bunlara sinirleniyorum yok diyorum hak ediyorlar. şimdi kimseyle konuşmuyorum işyerinde sıgarada içmiyorum. konuşmakda istemiyorum ama gelip sırnaşıyorlar. alışmadıkları şekilde rahatsız olup gidiyorlar. ama birtane bile gerçek olmayan cümle kurmuyorum. insanların dışarıyı kandırdıklarını sandıkları davranışları eskiden olsa hatırlatmazdım şimdi azda olsa hatırlatıyorum. Melek gibiydim ben. sadece az birşey yemek yiyordum işte. herhalde değişiyorum. 3 yıllık mobing uygulayanlar bile kendi yaptıklarından bunalıma girdi. öyle bir karakterdim. ilaç beni bu hale getirdi biraz etkisi var ama bu kötü birşey değil. ama hayata bakışımı dayanma gücünü de sanırım azaltıyor. bu insanlarla aynı havayı solumak eskiden beni rahatsız etmezdi şimdi ediyor. katlanamıyorum. bu nasıl bi adilik.insan her şeye alışır demişti yazarın biri. ben buna alışmaya çalışayım ama onlara benzemeyim . yani ilaç işe yarıyor buna rağmen içmiyorum. henüz zihnim fazla uyuşmadı. kollarımda çimdiklenme hissi yok. midem iyi. daha önce bıraktığımda ilaçsız bunlar olmuştur.

  9. tuna uygur dedi ki:

    bu gibi söylemlerle sigarayı bırakmak isteyenlere zarar verdiğinizin farkındamısınız sayın prof doktor.
    ve bir doktor olarak sigaranın insana verdiği zararın bu ilacın verdiği zaradan kat ve kat yüksek olduğunu bildiğinize inanmak istiyorum.
    ben defalarca kendi irademle bırakmayı deneyip başarısız olmuş bir bağımlıyım.
    fakat champixi kullanmaya başladıktan sonra ilacın mucizevi etkisini hissettim sanki hayatımda sigara denen illete hiç bağımlı olmamış gibi hissediyorum yaklaşık 40 gündür sigarasız bir hayatım var ve bu sefer bu zehirden kurtulduğumdan eminim.
    ve ayrıca ilacın ilk günler mide bulantısı ve hafif başdünmesi haricinde hiç bir yan etkisini görmedim aksine sinirli bir yapıya sahipken beni daha sakin ve olumlu bir insan haline getirdi diyebilirim.
    özetle elinizde bilimsel kanıt olmadan insanları kanserden kurtarma ümidi olan bu ilaca lütfen çamur atmayınız eğer elinizde belgeli ve gerçek bir delil varsa lütfen resmi kaynaklarıyla halka açıklayınız, aksi takdirde sahip olduğunuz ünvanın gücünden dolayı sigara şirketlerinin sizle bağlantı kurup dezenformasyon kampanyası başllattığınızı düşüneceğim.
    ailemden 3 sevdiğim insanı sigaraya kurban veren bir insan olarak tepkimi mazur görmenizi ve biz sigarayı bırakanların cesaretini kırmamanızı rica ediyorum.

  10. Şahin ASLAN dedi ki:

    (ikinci bölüm)
    Şu an itibariyle 30 gündür sıgara içmiyorum. dün gece içmem gereken ilacı içmedim sabah içmem gerekeni de içmedim. Mal gibiyim.
    içsel yaşadıklarımızı bırakın takip etmeyi, keteme ikinci ilacı almak için gittiğimde ajitasyon yaşıyorum dememe rağmen sadece ilacı verip yolladılar. bi beş gün rapor bile vermediler. psikiyatriye yönlendirmediler. herşey hikaye yani.
    daha sonra aile hekiminden 4 gün rapor aldım. inanın iyi geldi. bayağı bunalmışım. şimdi yine işyerindeyim mal gibiyim.
    bakanlık veriyor takip ediyor diye bu işe giriştim anca eczaneden alıp içmekle bir farkının olmadığını gördüm. İlaç hakkında hala bilgi okuyorum. içince ve içmeyince arada bir fark oluyormu olmuyor mu bunu anlamaya çalışıyorum. pekde anlamıyorum. incelemeye devam.

  11. Şahin ASLAN dedi ki:

    Bu üçüncü buraya bıraktığım mesaj olacak,
    Bugün sıgarasız tam 44. günüm. Sıgara içmem için ne kadar sok sebep oluştu ama ilaca saygımdan dolayı içmedim. (bedava verildiği için) kendi paramla almış olsa idi inanın içerdim.
    Bir eve hırsız girmediği kalmıştı bu dönemde o da oldu.
    Hala içmiyorum. Ancak işyerinde masanın başında öylece oturuyorum. ruhsuz gibiyim. belki geçer diye bekliyorum. Ayrıca tüm olumsuzluklara rağmen yinede kendimi bırakmadım bırakmayacağım. Ancak şu kafadaki uyuşmalar olmasa en nefret ettiğim şey. ilaçtanmıdır değilmidir bilmiyorum. ama bu kadar olay başka zaman olsa da sıgara içsemde herhalde bi depresyon yaşardım diye düşünüyorum. Üstelik en güçsüz zamanımda gerçekleşti söz konusu olaylar. Dayanmaya çalışıyorum. İlaca devam etsemmi etmesemmi bilmiyorum ancak yinede ikinci kutuyu bitireyim ve üçüncü kutuyu alıp ondan sonra düşüneyim dedim.

  12. Şahin ASLAN dedi ki:

    Bugün 50. gün hala etkisi var sıgara içmemenin artık merakım acaba bir süre sonra bu durum değişiyormu diye merakımdan sıgara içmiyorum. ilerde, sonucu buraya yine yazarım hedef en az iki ay artı birgün

  13. ahmet akbulut dedi ki:

    yazınızı okumadan ön yargı ile doğrudan yada dolaylı yollardan philip morris ile bir ilişkinizin olduğu kanısındayım

  14. Aziz OCAK dedi ki:

    İlaca başlayalı 16.gün. Sigara içmeyeli 2 gün oldu. 20 yıldır sıgara bağımlısıyım, en az 20 defa bırakmayı denedım ama başaramadım. Şu an çok kararlıyım, inşallah bu bağımlılıktan kurtulurum. Siz dostlara sormak istediğim, gerçekten bu ilaç sayesinde bu illetten kurtulabilecekmiyiz. Yan etkisi her halde sigaradan daha azdır.

  15. bektas dedi ki:

    öncelikle teşekkü ediyorum ben sigarayı bırakmak için alo 171 aradım ve hastahaneden bana campix adında bi ilaç verdiler 90 gün süre ile bu ilacı kullandım 15 günde sigarayı bıraktım 22/05/2011 tarihinde ama şu anda pisikolojik sıkıntılar başlamaya başladı bende sürekli bi sinirlilik ve uyku problemlerim oldu bence kullanmayın ve doğal olarak brakmayı deneyin

  16. Dr.Cemal TURHAN dedi ki:

    doktor beyin yazısı net anlaşılamamış sanırım. bu ilaç kullanılmamalıdır ya da sigaradan daha zararlıdır anlamına gelecek bir şey söylememiş. o yüzden sigara şirketleri ile bağınmı var diyecek kadar pervasızca suçlamalar yapmadan önce karşınızdakinin hiç bir şeyine değilse ünvanını almak için harcadığı yıllara saygı göstererek değerlendirme yapmak lazım. yorum yapan hastalardan birkaçı yan etkilerin verdiği sıkıntılardan bahsetmiş.daha kontrollü ve profesyonel olarak bu kampanya yürütülse daha sağlıklı olacak sanırım. bende sigara bağımlısıyım ve bırakmak istiyorum ama ilacı kullanmaya çekiniyorum. ilaçla ilgili yeterli bilgilendirme ve takip yapılmadığına göre araştırmamızı ve kar-zarar hesabımızı kendimiz yaparak geekirse profesyonel yardımı kendi adımıza biz temin edebiliriz.

  17. Dr. Gregory House dedi ki:

    Ben 10 yıllık ağır sigara bağımlısıydım. Öyle ki, gece uyandığımda bile sigara içerdim. Champix’i sigara ile birlikte kullanmaya başladım. 8.Gün sigarayı bırakmam gerekiyordu fakat inanın 8.Gün’e zor geldim. Çünkü, sigara iğrenç gelmeye başlamıştı. Sonrasında 1 yıl süren sigarayı bırakma sürecim, bir avrupa seyahati sırasında, duty free’ den aldığım aromatik puro sayesinde sona erdi. Tekrardan, üç aydır sigara kullanıyorum, fakat inanın hiç mutlu değilim, hipokondriasis oluşmaya başladı, ufak bir göğüs ağrısında, semptomlar olmasa bile, kendimi kanser zannediyorum. En kısa sürede tekrar Champix ile bırakmayı düşünüyorum. Beni dinlediğiniz için teşekkürler.

  18. Dr. Gregory House dedi ki:

    Arkadaşlar şunu da unutmayın; Doktorlar bizim için varlar. Hocam sadece Champix için değil, gereksiz yazılan veya karı zararından çok olabilecek, tüm ilaçlar için konuşuyor. İnsanları eleştirirken, elinizi biraz vicdanınıza koyun. Hocam olası tehlikelerini söyler, isteyen dikkate alır, isteyen almaz. Kişinin kendi iradesindedir. Sigara yüzünden kaybettiğiniz yakınlarınız olabileceği gibi, yanlış iğne veya ila. nedeniyle de kaybedeceğiniz yakınlarınız olabilir. Kişinin mesleki bilgi ve tecrübelerini paylaşdığı için, ona sadece teşekkür ederbiliriz, yargılayamayız. Eğer eleştiriyorsak bile, vicdanlı olmalıyız.

  19. mehmet polat dedi ki:

    17.10 2011 tarihinde kayseri eğitim ve araştırma hastanesi göğüs hastalıkları polikliniğine sigarayı bırakmak için başvurduk tahlil verontgen sonucu iyi çıktı fakat sigara bırakma ilacını vermedi kendimiz ücretini ödeyip eczaneden alacağımızı söyledi doktor bakanlık artık ilacı vermiyormu

  20. Özgür dedi ki:

    Ben ankaradayım 5 gün önce ilacı aldım bedava.Veriliyor ilaç.

  21. vildan dedi ki:

    mehmet polat bey,
    muhtemelen yapılan tahlil ve rontgen sonuçlarında tiryakiliğinizin oranı düşük çıktığı için,bırakmada ek bir ilaç takviyesine gerek görülmediği için karşılamamışlardır.

  22. hatun karaca dedi ki:

    ben 3 ay kullandım kendimi hiç iyi hissetmiyorum ruh salığım bozuldu her an ölümü düşünüyorum aile içi huzurum kalmadı yaşamaktan zevk almıyorum kendimi çaresiz mutsuz hissediyorum neşeli cıvıl cıvıl birisiydim şimdi eski günlerimi arıyorum keşke ilacı kullanmasaydım

  23. Halil Şimşek dedi ki:

    Yaklaşık 2 ay önce champix tedavisine başladım ilk 15 gün ilaçla birlikte sigaraya devam ettim 15. günden itibaren sigarayı bıraktım, 2. paketi almadım bile artık sigara içmiyorum, ilacın abartıldığı gibi bir yan etkisi olduğunu düşünmüyorum.Sadece alışma sürecinde ilaç gerçekten yorgunluk ve vücutta ağırlık meydana getirdi, ilk hafta geceleri uyku problemi yaşadım o kadar. Günde 2 paket içen 15 yıllık bir tiryaki olarak ilacı yapanlardan Allah razı olsun. Tavsiye ettiğim insanlar da champix sayesinde sigaradan kurtuldu. Hiçbirşey sigaradan daha kötü olamaz, her tiryaki mutlaka denemeli…

  24. ibrahim dedi ki:

    bu ilacın varlığından bugün haberim oldu.yarın hemen doktora gideceğim,vermesse kendim alıp hemen başlıcam.yıllardır kurtulmaya çalışıyorum ama başarılı olamadım.ve yan etkilerinin sigaradan daha fazla olacağını düşünmüyorum.bu ilaç son çarem gibi görünüyor:S buda işe yaramassa büyük ihtimalle kanser felan olucam heralde günde 2 paket sigara.nefes almakta bile zorlanıyorum artık.hayırlısı bakalım…

  25. EMRAH dedi ki:

    Bugün 15. gün ve sigaryı bıraktım demek istiyorum ama içmesemde canım çok istiyor. Direnmeye devam edeceğim bu ilaçla beraber.

  26. seyhan dedi ki:

    ne olur gerçekten kullanlar işe yaradıysa cevap versin benim denemediğim yöntem kalmadı en son lazer yöntemi dedi bir klinik 500 milyonumu aldı terapiymiş boş yani hala sigarayı içiyorum bu ilaç son çarem işe yarıcaksa alıyım yoksa boşu boşuna kullanmaın önemi yok lütfen doğruyu yazın bekliyorum sevgiler…

  27. HAKAN dedi ki:

    BEN 23 YIL SİGARA İÇTİM.SON 3 YILDIRDA, UYKUDAN KALKAR KALKMAZ SİGARA YAKAN BİR İNSANDIM.BU LANETİ BIRAKMAK İÇİN BİR ÇOK YOL DENEDİM ANCAK BAŞARAMADIM(NİKOTİN SAKIZI,NİKOTİN BANTI VE ZYBAN)BUGÜN SİGARASIZ 58.GÜNÜM.BUNU CHAMPIX’LE BAŞARDIM.ALLAH BU İLACI BULAN VE BİZE BUNU TEMİN EDEREK ÜCRETSİZ VEREN SAĞLIK BAKANLIĞINDAN RAZI OLSUN.

  28. Murat dedi ki:

    Bırakın yan etkiyi, direkt etkisi olan bir zıkkımdan bahsediyoruz. İçinde fare zehrine kadar neler var ve ben ne yazık ki 15 yıldır defalarca nikotin sakızı, bandı vs. yöntemlere kadar denedim. rekorum 15i geçememişti. 1 kutu bitti, 2nciyi yarıda kestim. Toplamda 50 sigarasız günüm geçti ve HİÇ BİR etkisi olmadı. Allah ilacı bulandan verenden razı olsun. ayrıca “doktor benle ilgilenmedi” muhabbetini bırakın. “devlet bana bakmıyor” biraz sorumlu davranın, bilinçlenelim lütfen. 5 arkadaşım daha champixe başladı ve hiç yan etki duymadım. Herkes iyi…

  29. TARIK YILMAZ dedi ki:

    ben 28 yıldır içiyorum ilacı kullanmaya başladıktan 8 gününde bıraktım 20 gündür içmiyorum ilk önce bırakmak istiyeceksiniz ilaç yardımcı oluyor ben faydasını gördüm
    yan etki pek yok sayılı mide bulantısı yapıyor ama ben 2 haftadan sonra kullanmadım

  30. Mehmet dedi ki:

    12 yıl boyunca günde 1.5 paket içtim ve bırakma denemelerim 2 günle sınırlı kaldı hep iradem çok zayıf ve sigarayı bırakababileceğime hiç inanmıyordum champix denilen mucizevi ilacı internette duyana kadar başta korktum biraz açıkçası günlerce araştırdım yan etkileri nedeniyle ve sigaradan daha zararlı olmayacağını düşünüp ani bir kararla eczaneden 165 tl verip aldım…ilaca 17 gün önce başladım ve 10. gün sigarayı bırakma günü olarak belirledim ve bıraktım ilk gün biraz zorlandım canım istedi arandım ama içmedim sakızla çerezle geçiştirmeye çalıştım 2. gün inanılmaz bir şekilde sigara hayatımdan gitmişti insanlar yanımda içse bile hiç bir istek duymuyordum ve bugün tam bir hafta oldu sanırım bu ilaç beynimden sigara isteyen bölgeye format attı aklımın ucundan geçmiyor sanki hiç sigara içmedim hayatım boyunca bu kadar kolay olduğunu bilseydim yıllar önce bırakırdım kim ne derse desin bu ilaç tek kelimeyle mucize ayrıca en ufak bir yan etkisini hissetmedim bu 17 gün içinde sadece daha az uyku yetiyor sabah ezanında uyanıyorum belki 5 6 senedir hiç sabah ezanını duyduğumu hatırlamıyorum… çevremdeki insanlara tavsiye ediyorum ama çoğunluk ben bırakamam gibi laflar söylüyor eğer ben bıraktıysam bu sigarayı herkes bırakır:) saygılar

  31. FAHRİ TURAN dedi ki:

    Maaşallah klinikte civa gibi ilaç yazıyoruz,farmakoloji, farmakokinetik,yönden metebolitleri nelerdir hiç ilgilenmiyoruz sadece hadef 12 mi ona bakıyoruz.Sayın hocam saygılar sunarım…

  32. atilla arslan dedi ki:

    yaşım 42. 13 gündür ilacı kullanıyorum 2 gündür de içmiyorum 25 yıllık tiryakiyim (günde 30 adet ortalama tüketim) en çok 5 gün bırakabilmiştim daha önce. Sigara bazen aklıma geliyor özellikle yemek sonrası fakat 3-5 dakika sabredince istek kayboluyor. İlaca başlayınca ilk günler pek etkili olmasada 5.6. günden sonra sigara içimim yarıya indi, bırakmadan önceki 2 gün ise 6 civarı idi son içtiğim gün 2 adet içebildim.sadece mide bulantısı ve hafif başımda dolgunluk var.Bana daha önce amfizem (nefes darlığı) teşhisi koyuldu mecbur bırakmam
    gerekiyordu.İlacın yan etkileri beni korkutmuştu ama içmeye devam edersem de sonuçta yine bir takım hastalıklar (kanserin her çeşidi dahil) beni zaten yakalayacaktı.SİGARANIN ZARARLARI KESİNDİR fakat CHAMPİXin YAN ETKİLERİ HENÜZ TAM BELLİ DEĞİL ama ne olursa olsun SİGARADAN DAHA TEHLİKELİ DEĞİL diye düşünüyorum. Denize düşen yılana sarılır misali ilacı kullanacağız. Sayın Rasim Hocamız ilacı tavsiye etmiyor olabilir ama bence hocamız sigara devlerinin bazı doktorlara yaptırdığı yorumların etkisinde kalarak bunları söylüyor diye düşünüyorum. Sigara sektöründe dönen paranın hacmi o kadar yüksek ki, sigaranın bırakılmasını kesinlikle istemezler (sigaradan vergi alan devletler de buna dahil). Düşünün dünyada 3 milyar tiryaki var ve bunların günlük sigara masrafını varın siz hesaplayın.

  33. Ahmet Can dedi ki:

    Merhabalar Yaşım 50 34-35 yıldır sigara kullanıyordum taki bu ilacı duyup kullanmaya karar verene kadar, sigarayı bırakmayı ne kadar düşünsemde bir yardımcım olmadan bırakamayacağımı düşünüyordum ve ondan sonra bu ilacı kullanmaya başladım. Şuan 6 aydır sigara kullanmıyorum 2.5 ay bu ilacı kullandım yani 4 aydır da bu ilacı kullanmıyorum sigarasızlık müthiş bir yaşam biçimiymiş. Yan etkileri; yaştan kaynaklanan cinsel gücü düşürücü ilk günlerde her uyuduğumda kâbuslar görmem hazımsızlık geceleri uyku bozukluğu ama şuan 4×4 lüğüm SİGARASIZLIK HARİKA BİRŞEY. Teşekkürler champix

  34. fulya dedi ki:

    bende 2 gün oldu başlayalı..fakat benim şeker hastalığım ve koahım var….bunun üzerinede ses tellerimde ödem oluşmuş..bu yüzden sigarayı normal şartlarda bıramadığım için bu ilacı aldım..fakat bu rahatsızlıklarımdan dolayı bi sorun çıkarmı acaba korkuyorum tabikiiii

  35. Arzu dedi ki:

    Ben Litvanya’da yasiyorum ,bugun aile hekimi ile uzunca sigara birakma istegimi konustuk ve bana champix ilacini onerdi. Aldim ve biraz once ilk hapi kullandim. Buraya gercekten tum yan etkileri (olasi) hergun yazacagim. Ne sigara ne de ilac sektorundenim. Sadece sigara icmekten yorgun, sade bir vatandasim. Selamlar,

  36. MİNE dedi ki:

    sigarayı bırakamıyorum.iradeyle alakalı olmadığına inanıyorum çünkü herşeyde inançlıyım sigaraya gelince beceremiyorum.alışkanlık sadece.sigara bırakma merkezine bile gittim olmadı olamdı inancım kalmadı ne yapacağımı şaşırdım yardıııııımm edin ne olur

  37. sinem dedi ki:

    ilaca başlamayı bende düşünüyorum.tamam irade de çok önemli ama sigaranın yoksunluk belirtileriyle başa çıkmak da çok zor.en azından bu devreyi rahat atlatsak yeter.yalnız ilacı 3 ay içmek gerektiğini,daha önce kesilirse tekrar sigaraya başlama riskinin arttığını duydu.kullanan arkadaşlar bununla ilgili yorum yapabilir mi acaba?

  38. ARZU DÜŞ dedi ki:

    ben bu ilacı yaklaşık 1 ay kullandım.ciddi sigara tiryakisiydim ve şükürler olsun ki bıraktım.ancak şimdi kendim psikatri arıyorum.olur olmaz herşeye tepkiliyim.durmadan ağlıyorum ve çok mutsuzum.bence kesinlikle psikatri dr kontrol olmadan almayın.ben gibi olmayın.huzurum ailem hiçbirşeyim kalmayacak böyle giderse.inanın ölmek istiyorum.sanki hayatta olmam herkese zarar veriyor.çünkü sadece höt höt biri oldum çıktım.

  39. ekin dikman dedi ki:

    herkese saygılar champix hakkında herkesin bir fikri olabilir kullanmaya karar verirken çekinceleri olabilir champix bir ilaç doğal bir şey değil ancak kullanan biri olarak söylüyorum ETKİSİ TARTIŞILMAZ şöyle ki bugün 14.gün bitti 11.gün sigarayı bıraktım ve bırakmadan önce yarım saat sigara içemeyince agresifleşen ben şimdi sigarayı hiç aramıyorum ilaçtan bir yan etki gördüğümü söyleyemem ne mide bulantısı ne melankoli hiç bir sıkıntım yok zaten her geçen saat ve gün sigara içmediğime şükrediyorum ve eski anılarım geliyo aklıma ailemin ilk başladığımdaki uyarılarını hatırlıyorum rahmetli babam çok istemişti bırakmamı ama o zaman dinlememiştim sigaranın zararını bırakınca daha iyi anlıyorumevim 2.katta asansör yok hergün o merdiveni çıktığımda göğsümde yanma olurdu hemen soluklanırdım kalbim kütküt atardı inanın 4günde o bile fark etti ilacı kesinlikle tavsiye ediyorum fakat bir uyarıda da bulunmak zorundayım herkesin bünyesi farklı yan etkilerin görülmesi ve şiddeti kişiye göre değişir açık ve net söylüyorum ilacın sigarayı bıraktırma etkisi mükemmel sigara içme isteğiniz kesiliyor sigara içmediğinizde ya da bıraktığınızda karşılaştığınız sinirlilik tahammülsüzlük kesinlikle olmuyor gayet rahatsınız zaman zaman canınız çekiyor fakat içmemenin hazzından mı ilacın etkisi mi bilemem hemen geçiyor öyle sigara krizleri filan yaşamıyorsunuz ben de henüz 14 15 gündür kullandığım için çok bilgi sahibi değilim ama ilaca başlama aşamınızdaki önyargınızı kırmak istiyorum sonuçta hiçbir yan etki sigara kadar kötü olamaz yaşıyabileceğiniz bir yan etkinin de mutlaka tedavisi var tavsiyem ilaca başlamanız ve eğer karşılaşırsanız yan etkileri ilaca değil sigaraya bağlamanız düşünün sigara öyle bir illet ki bırakırken bile size zarar verebiliyor.. ilacın etkisi hakkında şunu da söyliyim siz istemedikten sonra hiç bir şey size sigarayı bıraktıramaz bu ilaç hariç gerçekten bıraktırıyor saygılar ve sigarasız günler

  40. faikc dedi ki:

    herkese merhaba;

    Sigarayı bırakmak gibi niyetim yoktu sigara içen iş arkadaşımın gazıyla sigara bırakma merkezinden randevu aldık fakat dr.,devletle üretici firma arasında kampanya sona ermesinden dolayı champixin ücretsiz verilemeyeceğini belirtti ve sonuçta eczaneden ücretli olarak aldık.Günde bir paket içiyordum.14. gün oldu ve yaklaşık 3 gündür sigara içmiyorum içsemde tat alamıyorum. Anladığım kadarıyla champixdeki etken madde sigarının vücuttaki kontrol mekanizmasını ele geçiriyor ve sigara içmesinden oluşan hazzı durduruyor ve sigarayı normal yolla bırakma ile oluşan stresi ortadan kaldırıyor. İllaki yan etkileri her ilaç gibi var.Beyini etkiledği için pskolojik etkilerinin görülmesi normal.Başlıca yan etkileri ağız kuruluğu ve rüya görme sıklığının artması.Tabi sadece 14 gün oldu ve ilerleyen zamanlarda değişik yan etkileri olup olmayacağını sizinle paylaşacağım.Benim de düşüncem 1 aydan sonra ilacı bırakmak ama eğer sigara isteği dvm ederse tekrar champix almak.Sigarasız bir hayat için denemeye değer.
    Slmlar.

  41. Derya dedi ki:

    Merhabalar; benimde bugün champix başlayalı 15.günüm, ilaca başladığımın 11. günü sigarayı bıraktım. Bıraktım sözü bile büyük bir ilerleme, 1 gün bile sigarasız gün geçirmeyen biri olarak, süper bir karar. Yukarıdaki yorumlarda da olduğu gibi bende de sigara içme hissinde fazla bir etkisi olmadı, en güzel etkisi sigara içmediğim halde agresifleşmedim, gayet pozitif bir insan oldum:) bugün içmeyeli 5. günüm, ve git gide sigara içme isteğimin azaldığını hissediyorum. Champix ilacının bende yaptığı tek yan etki mide ağrısı, onun içinde, kontrole gittiğimde doktorum mide koruyucu verdi. Birde şunu eklemek istiyorum; gençleşmiyor yaşlanıyoruz artık, “yaşlılığımızda sağlıklı, eli ayağı tutan ve kimseye muhtaç olmayan bir yaşlı olmak için” sigarayı bırakmamız gerekiyor. Herkeze sağlıklı günler. dilerim.

  42. Haktan yorulmaz dedi ki:

    Sayın Küçükusta, öncelikle yazdığınız bu makalede samimiyetinize inanmamaktayım, bu dunyada ilaçla bir şekilde teması olmuş herkes bilirki ilaçlar kar zarar değerlendirmesi ile ilgili endikasyonlarını alırlar. Şimdi size ben sormak istiyorum aspirinin prospektüsünde mide kanamasına yol açabileceği yazmıyormu, peki ya herhangi bir ağrı kesici ilaç için MI riski bulunmamaktamı? Benim halktan biri olarak siz uzmanlardan ricam piyasada bulunan içinde ne olduğu belli olmayan sözde bitkisel ilaçlar ile uğraşmanız olacaktır, sizde çok iyi biliyorsunuz ki bu savaş açtığınız ilaçlar piyasaya çıkana kadar 10-15 yıl gibi uzun yıllar araştırılmakta ve yüksek teknolojiler ile üretilmektedirler, peki son soru iyice araştırdınızmı? Tüm sigara bırakma tedavileri için aynı riskin var olduğunu soyleyen bir sürü büyük çalışma vardır ve bu intihar yan etkisinin ilaçlara değil sigara bırakmaya bağlı bir yan etki olduğuda bu çalışmaların literatürlerinde yazar. İşte bu nedenlerle sizin samimi olmadığınıza hatta sigara firmaları ile ortak bir lobi faaliyeti içinde olduğunuza inancım tamdır.

  43. zeki köroğlu dedi ki:

    ben bu ilacı bulanın canını seveyim. Az biraz uyku düzenim bozuldu, ilacı kullandıktan sonra 30 dk kadar mide bulantım oldu ama boş ver gitsin. Kanserden ölmekten yada parmaklarımın kesilmesinden iyidir. Bu arada hem maddi hemde manevi olarak rahatlıyorsunuz. Sigaraya verdigim aylık parayla kendime ev aldım kredisini sigara paramla ödüyorum 🙂 bu arada sigarayı bırakalı 7 ay oldu

  44. Fatih dedi ki:

    (LÜTFEN CEVAP VERİN ACİL DESTEĞE İHTİYACIM VAR)
    Ben 20 yaşındayım günde 1 paket sigara tüketiyordum bundan bir sene önce sigarayı champixle bıraktım.10 ay içmedim .Ama üniversite sınavınna hazırlanırken depresyon ve arkadaş ortamından tekrar başladım sizce champix kullanıp tekrar bırakmam sınava hazırlanmamı zorlar mı?Yani champix performansımı etkiler mi ?(YAŞÇA BENDEN BÜYÜKSÜNÜZ BABAM SİGARA İÇTİĞİMİ BİLMİYOR ÇEVREMDE SORABİLECEĞİM KİMSE YOK LÜTFEN BİR AKIL VERİN ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER)

  45. Levent Aksel dedi ki:

    Merhabalar; Yarın söz konusu ilaca başlayacağım. 25 Şubat sıgarayı bırakma günüm. Yorumların tümünü okudum. İnsan bir yandan “Acaba bu dr. ilaç şirketleriyle dirsek teması halinde mi” şeklinde düşünürken, diğer yandan da “Hadi canım, komplo teorisi üretmekte, laf cambazlığında usta bir milletiz” demekten geri kalamıyor.

    Tamam, saygı çerçevesinde eleştiri olabilir, ama dozunu kaçırmamalı. Yan etkisini görenler belirtmiş zaten. Mesele biraz da irade elbet. Kararlılık şart 🙂

    Sayın Küçükusta’nın, asıl sağlık düşmanının sıgara olduğu gerçeğinden uzak olduğunu hiç sanmıyorum.

    Lütfen dikkat ediniz: Bu ilacın -veya diğerlerinin- doğrudan ölüme ya da çok ciddi sağlık problemlerine yol açması dışında olası yan etkileri, sıgaranın zararlarından fazla değildir. 34 yılda bu illete verdiğim ortalama para, kaba bir tahminle 150.000 TL. Elde ettiğim tek şey ise KOAH..

    Bu arada, pek konuyla alakası olmamakla birlikte; anfizem-KOAH’la ilgili TV’lerde yapılan reklam yerine, Sn. Müşfik Kenter’in seslendirdiği ve radyolarda yayımlanan reklamı kullanılsa, çok çok daha etkili olur. Çok farklı bir bakış açısı yakalanmış. Radyoda söyleneni denedim ve resmen tüylerim diken diken oldu. Bunu yaşamak istemiyorum; umarım verdiğim paraya değer (180 TL) ve sıgaradan kurtulurum. Umarım herkes kurtulur.

    NOT: Gerçekten de sıgarada çok çok yüksek karlar var; sıgara şirketleri bu pazarı kaybetmek istemediklerinden ellerinden gelen herşeyi yapacaklardır.

    SON VE ÖNEMLİ BİR NOT: Zamanında dünyanın en önde gelen ilaçlama şirketlerinden birinde çalıştım. Bir firmanın tütün deposunda ilaçlama yaparken, kullanılan maske ve giysileri, sonrasında alınan bireysel önlemleri anlatmak bile istemiyorum. Tütün zehir deposudur.

  46. Levent Aksel dedi ki:

    EK: Bir yanlış anlaşılma olmamalı, şu kısmı düzeltiyorum, düzeltmede eklediğim kısmı büyük harfle yazıyorum:

    Lütfen dikkat ediniz: Bu ilacın -veya diğerlerinin- EĞER VARSA, doğrudan ölüme ya da çok ciddi sağlık problemlerine yol açması dışında olası yan etkileri, sıgaranın zararlarından fazla değildir. 34 yılda bu illete verdiğim ortalama para, kaba bir tahminle 150.000 TL. Elde ettiğim tek şey ise KOAH..

  47. Levent Aksel dedi ki:

    Gelelim benim kişisel görüşüme: Gerçekten Sayın Küçükusta’yı -mesleğine, emeğine saygı duymam mahfuzdur-, hatalı buluyorum. Bu yorum, daha tarafsız olmalıydı. En azından daha uzun süre ilacın sonuçları gözlemlenmeli, uluslararası makale ve verilerden alıntılarla desteklenmeliydi. Zyban dahil, bugüne kadar hiç bir ilaç, sıgara görünümlü plastik oyalayıcılar, nikotin bant ya da sakızları.. hiçbiri Champix kadar etkili ve etkileyici olmamış. Annem, kayınvalidem ve kızım nedeniyle son iki yılım hastane koridor ve bahçelerinde geçtiğinden ve her fırsatta sıgara içip sıgara sohbetlerine girdiğimden dolayı CHAMPIX’i uzun süredir araştırıyorum. Ardında dünyaca güvenilir bir şirket olan PFIZER var. İşin şu yönünü kimse savunmasın: “Sanki ilaç şirketleri az mı kazanıyor, ya bu ilaç şişirildiyse?” Hayır, ömür boyu ilaç kullanmakla, sıgara arasında seçim yapmam gerekse, ilacı düşünmeden seçerdim. Hem daha ucuz, hem daha sağlıklı. Neden bir kağıt yakıp dumanını içimize çekmeyi denemiyoruz? “Mucize değil” diyen doktorlar olduğu gibi, mucize olduğunu söyleyen kullanıcılar da mevcut!

    Bilindiği kadarıyla CHAMPIX: Champix etken maddesi Sigaradaki nikotinden önce beyindeki nikotini kapan bölgeleri kapatıyor, nikotin geldiğinde suratına kapanmış kapılardan geçemiyor, ayrıca Champix nikotinin beyinde salgılattığı bazı maddeleri de kısmen salgılatmayı becerdiğinden sinirlilik vs. gibi sigara bırakma belirtileri minimum olarak görülüyor!

    Kaybedilecek şey 180 TL paramız. Kazanırsak SAĞLIK!

    Düşünelim; yedek bir paket sıgaram arabada, bir de evde olmadan yaşamayan birisiydim, o kadar kararlı ve inançlıyım ki, yedeklerimi düne kadar kullandım.

    Sayın doktor; lütfen insanları sıgarayı bıraktırmaya özendiriniz. Umut, söylendiğinin aksine sadece fakirin ekmeği değil, insanın ekmeğidir. İnsanlar zengin-ortadirek-fakir ayrımı olmadan bu ilaç vb. sayesinde umuda kapılarak sıgarayı bırakma derdine düşüyorlar ki bu küçümsenemez!

    Okuma zahmetine katılan herkese ayrıca teşekkürler.

  48. Levent Aksel dedi ki:

    Son ve merak ettiğim bir soruyla konuyu – geceyi kapatıyorum: Onca gelen eleştiriye Sn. Küçükusta neden yanıt vermiyor?

  49. Levent Aksel dedi ki:

    EKLEMEDEN GEÇEMİYECEĞİM BİR KONU:

    Alkol, sıgaranın başta gelen bir numaralı tetikçisi. Normalde günde 1-1,5 paket olan tüketimim, alkolle 2.5 pakete çıkıyor.

  50. Levent Aksel dedi ki:

    ..Ve ilk gün. Hiç bir bulantı, sinirlilik, dalgınlık vb. yan etki görmedim. Akşam saatlerine kadar sigara istemimde hiçbir değişiklik yokken, akşam saatlerinde 19:00 gibi yediğim hafif bir yemeğin ardından iki sıgara içtim. Sonrasında yaklaşık 2 saat kadar hiç sıgara aramadım! Bu ilacın bu kadar çabuk etkili olacağına inanmıyorum ama şu an saat 22:00 ve neredeyse bir zorunluluk gibi sıgara içiyorum. Bakalım önümüzdeki günlerde durum ne olacak? Özellikle ilk 3 gün aşılıp, tam doza geçildikten sonrasını merak ediyorum. Bu arada bacanağım ve eşinin 1 ay önce Zyban kullanarak sıgara bırakmalarının da beni etkilediğini belirtmeliyim…

Siz de yorumunuzu paylaşın: