İTHAL HEKİME EVET Mİ, HAYIR MI?

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
İTHAL HEKİM

“İthal hekim tartışmaları” başlıklı haber Habertürk’ ten. İster okuyun, ister dinleyin (1):

“Sağlık Bakanlığının doktor açığını kapatmak için ithal doktor önerisi yeniden gündemde. 100 bin kişiye sadece 150 hekim düştüğünü tespit eden Bakanlık ithal doktor arayışında. Tabipler Odası ise düzenlemeye ithal hekim emeği ucuzlatır diyerek karşı çıkıyor.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ ”Yurt dışından doktor geleceğini” söyledi. Akdağ “Kalitesiz doktor geleceği” iddialara da yanıt verdi: “Bunlar teknik sorunlar. Kaliteyi de tanımlarsınız Türkçe bilme gerekliliğini de. Yabancı doktor öyle gelir.”

İthal hekim gelsin mi?

İlk bakışta, gelininden damadına, futbolcusundan öğretim üyesine, genel müdüründen hayat kadınına, her mesleğin ithalinin bulunduğu ülkemizde ithal doktor olması hiç de yadırganacak bir durum değil gibi görünüyor ama çeşitli kesimlerin farklı görüşleri var.

Önce “ithal doktor gelsincileri” dinleyelim: 

***

Vatandaş “Evet, mutlaka gelsin” diyor:

“Çünkü yaşadığım yörede doktor yok veya sayısı az. Hastamızı zor şartlarda başka şehirlere götürmek zorunda kalıyoruz. Buna hem maddi gücümüz yetmiyor, hem de acil durumlarda geç kalmış oluyoruz. Kendi şehrimizde hastaneye yatmak, ameliyat olmak bizim de hakkımız değil mi?’’

Sayın vatandaş çok haklı!

***

Türkiye’ de kaçak çalışan yabancı uyruklu doktor ‘Evet gelsin’ diyor:

“Çünkü biz zaten çalışıyoruz, ama rahat değiliz. Kanun çıksın, biz de huzur içinde görevimizi yapalım, daha yararlı olalım.’’

Sayın kaçak doktor çok haklı!

***

Türkiye’ de tıp fakültesinde okuyan yabancı uyruklu tıp fakültesi öğrencisi ‘Evet gelsin’ diyor:

’’Çünkü ben tıp fakültesini bitirdikten sonra Türkiye’ de kalmak ve burada çalışmak istiyorum. Türkçe’ yi çok güzel öğrendim. Ülkenizi de Türk kız arkadaşımı da çok seviyorum’’ diyor.

Sayın eniştemiz çok haklı!

***

Türkiye’ deki yabancı sağlık yatırımcısı ‘Evet, gelsin’ diyor: 

“Çünkü sağlık çok kârlı bir sektör. Olay kaplıca turizmi boyutlarını çoktan aştı. Türkiye’ nin sağlıkta dünyaya hizmet satması için de yabancı hekim olmazsa olmaz.’’ 

Sayın yabancı yatırımcı çok haklı!

***

Her işimize nane olan Avrupa Birliği ‘Evet gelsin’ diyor:

“Çünkü Avrupa Birliği’ ne girmek istiyorsanız, kapılarınızı yabancı hekimlere açmak zorundasınız. Şu kadar bin kişiye bu kadar hekim düşmeli. Yoksa sizi almayız ha.’’

Sayın Avrupa Birliği çok haklı! 

Şimdi de sıra ithal doktor gelmesincilerde

Muhalefet ‘Hayır gelmesin’ diyor: 

“Çünkü Türkiye’ ye Avrupa’ dan Amerika’ dan doktor gelmez.  Gelenler ya Türkî Cumhuriyetler, ya eski Doğu Bloğu ülkeleri ya da Arap dünyasındaki şeriat eğitimi veren üniversite mezunları olacaktır. Ülkemiz kalitesiz doktorlar cenneti olur.’’

Sayın muhalefet çok haklı!

***

Tabip Odası ‘Hayır gelmesin’ diyor:

“Çünkü niyet Doğu ülkelerinden standardı belirsiz doktor getirmektir; bu hiçbir şeyi çözmez. Amaçları hekim enflasyonu yaratarak özel alana ucuz işgücü sağlamaktır. Büyük özveri ile okuyan, yıllarca eğitim gören benim doktorum işsizlik tehlikesi ile karşı karşıya kalır.’’

Sayın Tabip Odası çok haklı! 

***

Türk Sağlık-Sen’ ciler ‘Hayır gelmesin’ diyor:

“Vatandaş, dilimizi bilmeyen yabancı doktora derdini nasıl anlatacak. Yanında tercümanını da mı getirecekler. Türkiye’de hekim dağılımını doğru düzgün yapsınlar, sağlıkta alt yapı ve teknik yetersizlikleri düzeltsinler.’’

Sayın Türk Sağlık-Sen’ ciler çok haklı!

***

Hekim Hakları Derneği ‘Hayır gelmesin’ diyor: 

“Sağlık hizmetinde doktor payının yüzde 8 ya da 10’a tekabül eder; tam hizmet sunulabilmesi tıbbi araç gereç, altyapı ve yardımcı personel yeterliliğiyle sağlanabilir. Teknik imkânlar, yardımcı personel yok veya yetersizse ister yerli ister ithal doktor tek başına ne yapabilir ki” 

Sayın Başkan da haklı!

Gelelim neticeye 

Giderek sınırların kalktığı, küçülen bir dünyada ‘ithal hekime’ ben de hemen “Hayır” diyemiyorum ama bunun kriterlerinin çok iyi belirlenmesi gerektiğini de özellikle vurgulamak istiyorum.

BİR: Bir yabancının Türkiye’ de hekimlik yapabilmek için mutlaka bilim ve Türkçe sınavlarından geçmesi şart olmalıdır.

İKİ: Avrupa Birliği’ne girme sevdası ile yabancılara gereksiz hak ve yetkiler verilmesine karşı da, kalitesiz doktorların ülkemize doluşmasına karşı da gereken tedbirler alınmalıdır.

Peki, siz ne diyorsunuz: İthal hekim gelsin mi gelmesin mi?

KAYNAK

  1. http://www.medimagazin.tv/hekimlik/tr-ithal-hekim-tartismasi-2-0-156.html 

NOT:

Bilmeyenler için hemen hatırlatalım: 1928’de çıkarılan 1219 sayılı Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun’a göre, bir kişinin Türkiye’de hekimlik yapabilmesi için “T.C. vatandaşı olması, Türkiye’deki bir tıp fakültesinden mezun olması ve diplomasının Sağlık Bakanlığı tarafından tasdik edilmesi” gerekiyor. Başka bir deyişle, Türkiye’deki hastaların ‘yabancı bir doktor’ tarafından muayene ve tedavi edilmeleri bu kanuna göre kesin olarak yasak! Ayrıca, diş hekimliği, ebelik, hemşirelik, eczacılık yapabilmek için de Türk vatandaşı olma zorunluluğu olduğunu hatırlatalım.

Bu kanunun esas amacının, yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti’ nin başka alanlarda olduğu gibi sağlık alanında da kendi doktoruna… kendi hemşiresine… kendi eczacısına inanmak, güvenmek olduğu kanısındayım.

Yazı için 5 yorum yapılmış:

  1. ht (dr)13/08/2011 12:58:47

    bence kesinlikle gelsin!
    amerikadan avrupadan gelen olmaz zaten!es kaza gelen de bu paraya bu koşullarda ve bu altyapıda çalışmaya en çok 1 ay dayanır!
    gelelim sağlık eğitiminde kalite standartlarından uzak ülkelere…işte oralardan ipini koparan gelir.cennete girer gibi koşarlar hem de Türkiyeye….
    eeee…sonunda da yerlinin kıymetini belki o zaman anlarlar!
    bırakın milletin sütten ağzı yansın da yoğurdu üfleyerek yesin!
    çünkü biz artık kimseye derdimizi anlatamıyoruz!
    bir musibet bin nasihatten hayırlıdır…

  2. Kamil Tas (Hekim)13/08/2011 11:44:50

    Şu anda ben de Amerika Birleşik Devletlerinde (ABD) doktorluk yapmak için sınavlara giriyorum. Şimdi öncelikle Türkiyedeki her tıp fakültesi orada tanınmıyor. Mezun olduktan sonra diplomanız onaylanmıyor birçok üniversite için. Neyse diplomanızı tanıtmayı başardınız diyelim. Sonrasında USMLE step 1, step 2 cs sınavlarına giriyorsunuz. Step 2 ck “sözlü” bir sınav ve ABD de oluyor. Bu üç sınavın size maliyeti ortalama 6000 dolar. Sonrasında sizin burada yaptığınız uzmanlık orada tanınmıyor. Siz usmle skorlarınız ile merkezlere başvuruyorsunuz orada eğer değer görülürse ki çok nadir ikinci bir “sözlü görüşme” ye girebilme hakkı kazanıyorsunuz. “Sözlü görüşmeden” çoğu zaman başarısız oluyorsunuz. Eğer ithal hekim getirelecekse
    1. Şu anki gibi TUS da bizimle aynı şartlarda yarışmaları gerekli. Şu anki gibi ayrı bir yabancı kontenjanı ayrılıp düşük puanlarla girememeleri gerekir.
    2. Orada yaptıkları uzmanlıkları geçersiz sayılmalıdır.
    3. Mezun oldukları okul YÖK tarafından açılan bir başvuru yerine başvurulmasından sonra belli standartları gerektirdiği araştırılması sonrasında uygun görülürse denklik tanınmalıdır.
    4. Mutlaka Türkçe bir dil sınavından geçmelidirler.
    5. Bu sınavların hepsine başvuru bizden daha pahalı olmalı (bu ABD için maliyeti 1000 dolar seviyesindeyken bizim için 6000+ civarındadır).
    6. Minumum bizim gibi pratisyenlik için 2 sene uzmanlık için 2 sene toplamda 4 sene mecburi hizmet yapmaları gereklidir. Bizim harç ücreti ve diğer masrafları ödediğimiz göz önünde bulundurulursa bu sürenin yabncı uyruklular için daha fazla olması da düşünülmelidir.

    Bu şartları sağlıyorlarsa gelsinler ama pek zannetmiyorum bunların sağlanabileceğini.

  3. mert günok (dr)13/08/2011 09:04:15

    Performansı kaldırırsınız,hekim haklarını net olarak ifade eder,bu hakları korursanız.Sayı artmasına rağmen maddi açıdan hekimleri mağdur etmezseniz.Uzman hekim yada öğretim üyelerinin verdiği emek ve eğitimle geçen yıllarına saygı duyabilirseniz bence problem yok.Ancak burdaki en büyük çekince örneğin ben 6. bölge bir doğu ilinde çalışıyorum.Tıp fakültesi sonrası 5 yıl boyunca çok zor bir uzmanlık eğitimi alıp doğuda mecburi hizmetimi yapmama rağmen bir aile hekiminden çok daha düşük meblağlarda kazanıyorum.Düşününki burda sayımız 3.Şu anda 5 tane dahiliye uzmanı olduk.Bir anda nemi oldu zaten kazandığım az miktar performanssistemi olduğu için birden 5 e bölündü.Üstelikte ailemden uzağım.Şimdi size soruyorum.Bu performans sistemi ile SİZ OLSANIZ ŞU ANKİ SAYILARDAKİ KOŞULLAR BİLE ÜCRETLER AÇISINDAN BU KADAR YETERSİZKEN VE MADDEN BU KADAR HAKSIZLIĞA UĞRARKEN BIRAKINIZ YABANCI HEKİMİ YERLİ HEKİM AÇISINDAN BİLE SAYINIZIN ARTMASINI İSTERMİSİNİZ…..BENCE BİR HEKİME ŞU PERFORMANS SİSTEMİNDE BÖYLE BİR SORUNUN SORULMASI BİLE SORAN KİŞİ AÇISINDAN AHMAKLIKTAN BAŞKA BİR ŞEY DEĞİLDİR..

  4. Murat dedi ki:

    Gelsinler tabiki eğer türkçe biliyorlarsa gelsinler. Ülkemizde tıp eğitimi iyi değil bunlar mezun olup çalışıyorşarsa onlarda çok rahat çalışlırlar. Yeterki halka hizmet için gelsinler, yerli yabancı ayrımı yapılmadan tüm doktorlar sıkı denetlensin, yolsuzluk yapanların yerli yabancı olsun hemen diplomaları alınıp gerekli para, hapis cezası verilsin.

  5. Adnan Topuz dedi ki:

    İthal doktorun gelmesini doğru buluyorum. Ahmet Bey’in dediği gibi kontrollü olması gerekir. Karşı çıkanların önemli bir bölümü ticari kaygıları nedeniyle yapmakta ve ithal doktorun olumsuzluklarını abartmaktadırlar. Özellikle üniversite hocaları karşı çıkanların başında gelmesi, eğitm mi, para mıikilemini gündeme getiriyor.

Siz de yorumunuzu paylaşın: