YABANCI GELİN, YABANCI DAMAT, ŞİMDİ DE YABANCI DOKTOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Bugün medyada yer alan “CHP’ den Yabancı doktor sorusu” başlıklı haberi görünce “CHP Sağlık Bakanını fena sıkıştıracak herhâlde” diye düşündüm.

Haber şöyle:

CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir, Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ a, “Türkiye’ye getirilmeye çalışılan yabancı doktorlar Türk hastayla empati kurabilir mi?” diye sordu.

CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir, TBMM Başkanlığı’na, Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. CHP’li Demir, şu soruları yöneltti:

“Çalışanları yakından ilgilendiren Bakanlığın teşkilat yapısında ciddi değişiklikler getirecek olan Kamu Hastane Birlikleri Tasarısı’nı da içeren “Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kurumlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname’ neden sağlık çalışanlarının ve onların temsilcileri olan sendikalar, TTB ve diğer meslek kuruluşları ile sivil toplum örgütlerinin fikri alınmadan hazırlanmıştır?

Ülkemizde bu kadar çok işsiz sağlık çalışanı varken, söz konusu taslakla ülkemizde yabancı doktor ve hemşire çalışmasının önü neden açılmaya çalışılmaktadır?

Türk kültürüne ve diline uzak olması nedeniyle, “hastayla empati kurması mümkün olmayacak’ yabancı doktor ve hemşirelerden ‘nitelikli sağlık hizmeti’ beklemek mümkün müdür?”

Bu da benim yorumum:

Soru, sağlıkla ilgili olarak Anayasa Mahkemesi ve Danıştay’ a itiraz etmek dışında doğru dürüst bir planı, programı, politikası olmayan, şayet varsa bunu topluma anlatmayı bile beceremeyen CHP’ nin doktor milletvekiline çok yakışmış.

Muhalefet etmek sadece tenkitle olmaz; CHP sorunun çözümlerini de alternatiflerini de ortaya koymak zorundadır.

Yabancı doktora hayır demek iyi hoş ama sayın vekilimizin veya partisinin ülkenin hekim açığına karşı bir görüşü veya tavsiyesi var mı acaba, merak ettim?

CHP ülkemizdeki hekim dağılımındaki bozukluğun nasıl düzeltilebileceğine kafa yoruyor mu, mecburi hizmet konusunda ne düşünüyor, bilinmiyor.

Bana kalırsa sayın vekil önce vatandaşla sonra Sağlık Bakanıyla empati kursa da sonra bu işlere baksa daha doğru bir iş yapmış olacak.

Hangi yabancı doktora evet?

 

Buna karşılık, Türkiye’ de tıp fakültesini bitiren ve/veya burada uzman olan yabancı uyruklu doktorlar bu şartları rahatlıkla yerine getirebilirler.

Bana sorarsanız bunlar için imtihana bile gerek yok. Kanunlarda gerekli düzenlemeler yapılarak Türkiye’ de doktor veya uzman olma hakkını kazanan yabancı uyrukluların ülkemizde çalışmaları sağlanabilir.

Bunların sayılarını bilmiyorum ama içlerinde bizde çalışmak için can atanlar olacağını tahmin ediyorum; çünkü bunların bir kısmı yabancı doktor olarak resmen vazife yapamıyorlarsa da “yabancı gelin” veya “yabancı damat” olarak hayatımızın içindeler.

Bence Sağlık Bakanlığı yabancı doktor getirmeyi değil, mahzun yabancı enişte ve yengelerimizin gönlüne girmeyi hesaplıyor ve elbette çok da iyi yapıyor!

Ben “empati” diye buna derim.

Yazı için 11 yorum yapılmış:

  1. tuna erinçler dedi ki:

    C.H.P sosyal demokrat bir parti olarak sağlık hizmetlerinin parasız olmasını savunmalı. Ancak sosyal demokrasinin temelinde çalışmak olduğu için (Herkese emeği kadar)avanta ve beleşten yana olanlar arasında rağbet görmüyor. C.H.P.’nin çıkmazı da burada. Ne yapacağını, ne söyleyeceğini bilemiyor.

  2. fuat ulusinan – 16.10.2011 13:42

    Türkiye de sağlık sorunu yoktur !!!!!!! Akp 9 yılda her sorunu çözdüğü gibi sağlık sorununu da çözmüştür !!!!!! doktor açığı !!!!! o da ne kardeşim ???????

  3. Ahmet Turgutlu – 16.10.2011 02:05

    Yillarca yurt disinda yasamis biri olarak sunu soyleyebilirim: Her ulkenin kendine gore bir saglik anlayisi var ve simdiye kadar gorduklerimin hepsi birbirinden farkli. Ancak, benim icin en iyisi ve en guveniliri Turk tibbi oldu (ne yazik ki son zamanlardaki performans sistemi ve hizli! servisi sayamiyorum) Hekim acigimiz varsa daha cok tip fakultesi kurulmasi ve gercekten doktor olmak isteyen insanlara (bir sure tip fakultesi okumus ve birakmis olan biri olarak gercekten doktor olmak isteyen kisilerden bahsediyorum) bu fakultelerde okumak isteyenlere kolaylik saglanmasi (bir doktora ne kadar matematik bilgisi gerekir allah askinda – su sacma sapan universite sinavindan kurtulalim) konusunda ciddi bir calisma yapilmasini tavsiye ederim.

  4. fatih öğüt bursa – 16.10.2011 02:02

    yorumunuzdan yabancı doktor getirme olayına olumlu baktığınızı anlayabilir miyiz? oysa ben geçen bir hekim arkadaşla konuştum;yabancıların çok çok yetersiz olduğunu söyledi..biçok tahlil sonucunu bile isabetli yorumlayamadığından bahsetti…

  5. kaptan kartal – 16.10.2011 01:45

    sayın hocam muhalefet diyince neden hep meclis içi muhalefet anlaşılır halbu ki biz bu konu da defalarca çözüm önerileri ürettik ne diyeli canınız sağ olsun ama sağlıkta her şey iyi giderken aniden frene basıldı ve U dönüşü başladı

  6. kazim hür – 17.10.2011 12:36

    ilk defa laiklik ne olacak diye düşünmeden akıllıca bir soru soran bir C.H.P.li tebrik ediyorum. Yurt dışından gavur doktor getirmek laikliğe aykırıdır demedi. Aklı selim biri galiba.

  7. Taner – 17.10.2011 12:54

    Hocam bence siz hiç politikaya bulaşmayın, işinizi yapın, sadece şunu söylemek istiyorum ‘Beni Türk hekimlerine emanet edin’ zihniyetinden ‘ben hintli, pakistanlı, malezyalı, endonezyalı, filipinli doktora da muayene olurum’ zihniyetine geçmeyi kabul ediyorsanız, size büyük geçmiş olsun. Siz sanmayın ki bu ülkeye gelişmiş ülkelerden doktor ve hemşire gelecek. Çokkk bekleriniz.

  8. Çağrı Çiçek – 17.10.2011 16:13

    Sayın Küçükusta; kısa, öz ve sonuna kadar desteklediğim bir yazı olmuş. Ben doktorlarımızın ekseriyetinin malesef vicdan sahibi olmadıklarını ve hastasız hekimlik yapmak istediklerini düşünüyorum. Bunun kaynağı da eğitim sistemimizden, TTB gibi örgütlerden ve eski düzenlemelerden(devletde çalışan doktorların muayene açabilmesi vb.) kaynaklanıyor diye tahmin ediyorum.

  9. Yabancı Doktor – 17.10.2011 16:42

    Bende türk doktorlarının yetersiz ve eğtimsiz olduğunu biliyorum hatta Akdeniz Üniversitesini 1.likle bitiren tıp fakültesi mezuu mezuniyet töreninde kürsüden ben ailemi türkiyede mezun olan doktorlara emanet etmem dedi mi? demedi mi?
    Yabancı doktorlar sadece doktor olarak işlerini gayet güzel yapıyorlar. Türk doktorlar ise tüccar olarak doktorluğu güzel yapıyorlar.

  10. faruk dedi ki:

    yabancı hekim insanımızla empati kurabilirmi ?? bu ne saçma bir yaklaşım.bu nasıl mantık.ben 42 yaşındayım defalarca hastahanelere gittim.ama benimle empati kuran çok az hekimle tanıştım.ve bunların hepside yerli hekimlerdi.eğer özel muayenehaneye yada marka özel hastahaneye gidersen hastayla empati kurulur genelde.tabi sayın milletvekili hiç devlet hastahanesine gitmemiş olabilir.tabiki burda hekimleri kınamıyorum .asıl burda bir tezatlık var onu söylüyorum.ülkemizdeki doktor açığından dolayı hekimlerimizin iş yoğunluğu fazla ve bir hastaya ayırabilecekleri zaman kısıtlı.dolayısı ile ne empati ne sempati yapacak vakit yok.sayın milletvekili sanırım bunuda bilmiyor.maksat muhalefet etmek olsun.iyi günler

  11. Dr. Mahmut YILMAZ dedi ki:

    Resmin tamamını asla göremeyenlerin kakafonisi bu tartışma.

    Bir muslukçuyu, işçiyi, berberi eleştirdiğine pek tanık olmadığım doktorun çoğunluğu işsiz güçsüzlerce eleştirilmesi, yerden yere vurulması, tehdit edilmesi, hatta yumruklanması prim yapar oldu. Değişik biz haz olsa gerek.

    Keşke diyorum, keşke gelse yabancı doktor. Müstehak..

Siz de yorumunuzu paylaşın: