KOLESTEROL HASTASI MIYIM?

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
sekreter

Merhaba benim adım N. 34 yaşındayım. Bir özel şirkette muhasebede çalışıyorum. Neredeyse bütün gün bilgisayar başındayım. Evden işe de 2 otobüs değiştirerek gidiyorum. Günde toplasanız belki 500 metre ya yürüyorum ya yürümüyorum.

Tahlillerde HDL kolesterol: 45.0  LDL kolesterol: 180.2 Trigliserid: 185 olarak çıktı.

Aslında hiçbir hastalığım yok. Kilom 68, boyum 162. 10 senedir günde 6-7 tane sigara ve günde 4-5 bardak çay ve 1-2 fincan Türk kahvesi içerim. Babam kalp hastası, 2 tane stent takıldı. 2 sene evvel annem kanserden öldü. 

Üç tane doktora gittim üçü de kolesterol ilacı yazdılar bana. LİPİDRA 40 mg yaklaşık 2 senedir de içiyorum.

Benim sorum bu yaşta 40 mg içmek ne kadar doğru?

Kolesterolümde çok az düşme oldu.

Sizden cevap bekliyorum. 

CEVABIM

Bence sizin gibi hiçbir hastalığı olmayan ama kanında kolesterol yüksek çıktı diye kolesterol düşürücü ilaç yazılan milyonlarca insan var dünyada.

Siz hasta değilsiniz ama ilaç endüstrisi sizin kendinizi hasta olarak hissetmenizi ve ilaç kullanmanızı istiyor. 

Bence sizin ilaç kullanmanız için hiçbir sebep yok!

Yapmanız gereken birkaç önemli şey var:

1. Hergün en ortalama 30-40 dakika süreyle tempolu yürüyüş yapın. Evde yürüme bandı veya bisiklet olabilir.

2. Sigarayı hiç içmeyin.

3. Unlu, şekerli gıdalarla trans yağ ihtiva eden yağları ağzınıza koymayın.

4. Hiç değilse 4-5 kilo verin.

5. Kafanızı kolesterole takmayın.

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. gülay altay tüfekçi dedi ki:

    hocam benim eşim 55 yaşında 8 senedir kolesrol ilacı kullanır 2 senedir crestor 10 mg kullanır tansiyon ve şekeride varşu an kolestorolu 238 şekeri 130 trilegesd 257 ilaclara devam ediyoruz yalnız sizi tvde izledikten sonra kolestrol ilacını bırakdık çünkü eşimin bütün kasları eklem yerleri her yeri ağrıyor sabahları çok kötü uyanıyor sersem gibiyim diyor bütün bunların yanında kardiyoluğumuz strese bağlı tansiyon yükseliyo diye lustral 50mg verdi bu kadar ilaç birarada kullanıyor tansiyonla şeker ilacını devam ediyoruz ama diğerlerini ben bırakdırdım iyimi yapdım bilmiyorum eşimi hekimler ilaç bağımlısı yapdı sizce ne yapmalıyım

  2. fatma batır dedi ki:

    hocam ben bronşektaji hastasıyım öksürük zayıflama ve balgamda kan şikayetiyle hastaneye baş vurdum.çekilen bt toraks da kroner arter ostiumlarında aterosklarotik plaklar mevcut artı lingulada parakardiyak plevra komşulugundaküçük buzlu cam allanı dikkati çekmiştir.plevraya uzanan fikrotik çekinti mevcuttur.sekel deyişiklik sahası yer yer santral bronşlarda alt lob ve ve lingula ile orta lobda bronşektaziler izlenmektedir.1.5 yıldır tedavi görüyorum ama şimdi daha çok öksürüyorum alerjiden dolayı immüno terapi aşışı başlatıldı tamamen güçsüz kalıyorum kullandığım fısfıslarda cabası sizce ne yapmam lazım uygulanan tedavi dogrumudur.

Siz de yorumunuzu paylaşın: