AR-GE PARASI YAPSAK?

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Sabah gazetesinde Şeref Oğuz’ un yazısı:

İlaç sektörünü 360 derece sorgulama sürecinde bugün kongreler var. Görünen, 40 yıl öncesinin “tanıtım gerekçesinin” bugün devletten fazladan milyarlık faturalar koparma pratiğine dönüştüğüdür.

40 yıl önce ilaç reklamı yasaktı. Bu yüzden firmaların ilacı doktora tanıtımı için kongreler, önemli platformlardı. 40 yıl sonra bugün ilaç reklamı yine yasak fakat ilacı doktora tanıtım için kongreye mahkûm değiliz. Hayatımızda internet denen bir şey var.

Kongreler bugün, firmaların doktora tanıtım(!) için “ilaç turizmi” haline gelmiş. Bunun maliyetine bakınca akla şu soru geliyor; acaba kongre üzerinden “doktor ağırlama” yerine, bunu firmalar Ar-Ge için harcayamaz mı?

Türkiye, 2 bin 500 endemik bitkisiyle halihazırda ilaç endüstrisinin fauna kaçakçılığı hedefinde bir ülke. Yaylamın dağlarında ilaç sektörü için “molekül keşfine” çıkan yabancı bilim insanları dolaşıyor. Bizim ilaççıları bu dağlarda hiç göremedim. Dağ bayır dolaşan bir eczacıya rastlamadım.

Milyar lira az para mı? 10 bin molekülün 14 yılda 1 ilaca dönüşebildiği bu sektörde, Ar-Ge için, al sana kaynak!.. Sorun kaynak değil, idrak zaten…

Kaynak: https://www.sabah.com.tr/yazarlar/oguz/2011/12/17/arge-parasi-yapsak

Siz de yorumunuzu paylaşın: