HİPERKOLESTEROLEMİ BİR HASTALIK DEĞİL

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
murat dülger

Babamın (iç hastalıkları uzmanı) zamanında total kolesterol maksimum 250 kabul edilirmiş.

Tıbbiyedeyken sadece karaciğerdeki bir enzim defektine bağlı hastalık olarak öğrettiler ama yanlış yaşam koşullarında oluştuğunu sandığım “edinsel”  hiperkolesterolemi bence de bir hastalık değil.

Kardiovasküler bir risk faktörü olması ise tamamen aynı yanlış yaşam koşullarında oluşmaları.

Yani bence aynı yanlış sebebin birbirinden bağımsız olarak çoğu zaman birlikte de olabilen sonuçları.

Ne dersiniz?

Dr.Murat Düger, Aile Hekimliği Uzmanı.

CEVABIM: Allah derim!

Kolesterol sebep değil “sonuç” tur.

Kolesterol durduk yere, birden bire artmıyor.

Bu artışın sebepleri var: Obezite, hareketsizlik, sigara, alkol, stres, beslenme yanlışları… gibi.

Bunları düzeltince kolesterol de düşüyor.

O halde hiç para vermeden kolesterolü artıran risk faktörlerini ortadan kaldırmak mümkünse, neden çok ciddi hatta ölümcül yan etkileri de olabilen ilaçlara bir de dünyanın parasını ödeyelim ki?

Kalp krizi, felç ve ölümlerin önlenmesi için yapılması gereken, kolesterolün yükselmesine de sebep olabilen bu risk faktörlerini ortadan kaldırmak ve varsa hipertansiyon ve diyabeti uygun şekilde tedavi etmek olmalıdır.

Statin “hayranlarına” birkaç sorum var:

BİR: Siz kısa sürede insanların genetik özelliklerinde bir değişiklik olamayacağına göre kolesterollerindeki artışı nasıl izah ediyorsunuz?

İKİ: Kolesterole gösterdiğiniz yakın ve candan alakayı neden hipertansiyona, diyabete ve diğer risk faktörlerine göstermiyorsunuz?

ÜÇ: Statin yazıp gönderdiğiniz insanların yukarıda bahsi geçen hiçbir risk faktörünü dikkate almaya gerek görmediklerinin (sigaraya, oturmaya, unlu-şekerli gıdalara devam…) farkında mısınız?

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. RİSK FAKTÖRÜ NE DEMEK?

    Herkesin tartışmasız kabul ettiği bir gerçek var. Hastalıkları önlemenin yolu, buna yol açan risk faktörlerini önlemekten geçer. Buna itiraz eden var mı? O zaman soru şu: koroner kalp hastalığı ve hipertansiyon da risk faktörleri nelerdir?

    Öyle literatür taramaya filan gerek yok. Sıradan bir kardiyoloji veya dahiliye kitabını açıp bakalım. Hiperkolesterolemi, risk faktörü mü değil mi? Hastalıktı, değil di diye halkın kafasını karıştırmaya gerek yok. Hastalık değilse, kırmızı halı mı sereceğiz?

Siz de yorumunuzu paylaşın: