KOLESTEROL İLAÇLARI KATARAKT RİSKİNİ DE ARTIRIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
KATARAKT 1

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Tüm dünyada milyonlarca insan tarafından kullanılan kolesterol haplarının (statinler) yan etkilerine her gün bir yenisi ekleniyor.

JAMA Ophtalmology isimli dergide yayınlanan araştırma, San Antonio Tıp Merkezi’nde 2001-2010 seneleri arasında takip edilen 46.249 hasta içinde her biri 6.972 kişiden oluşan statin kullanan ve kullanmayan iki grup üzerinde gerçekleştirildi.

Katarakt riskinin en azından 3 aydan beri statin kullananlarda bu ilacı kullanmayanlara göre yüzde 27 daha fazla olduğu tespit edildi (1).

Risk yüksekliğinin katarakt oluşumunu kolaylaştıracak faktörler dışlandığında da devam ettiği belirlendi.

Kolesterol ilaçları herkese yazılıyor

Gerçi doktorların çoğu “Kolesterolü yüksek olanlara önce diyet ve egzersiz tavsiye ediyor, bununla sonuç alamazsak statinlere başvuruyoruz” diyorlarsa gerçekte durum hiç de böyle değil.

Kolesterolü yüksek olan her hastaya statin yazılması “Allah’ ın emri” gibi bir şey; hatta 50’ sinden sonra kolesterolü yüksek olmasa bile herkesin statin alması gerektiğini savunacak kadar “gözü dönmüş” olanlar da var.

Gelelim neticeye

BİR: 25 seneden fazla zamandır kullanılan ve çok “güvenilir” oldukları iddia edilen statinlerin birçok ciddi yan etkisi yeni yeni ortaya çıkıyor ve şüphe yok ki ileride daha birçok olumsuzlukları da belirlenecek.

İKİ: Bu araştırma sadece bir birlikteliği gösteriyor; sebep-sonuç ilişkisini ispatlayan bir araştırma olmadığı için “statinlerin katarakta sebep oldukları” iddia edilemez, sadece bir risk artışından bahsedilebilir.

ÜÇ: Kalp hastalıkları “hayat tarzı düzenlemeleri” ile (doğru beslenme, düzenli egzersiz ve sigara-alkolden uzak durma gibi) önlenebilir; statinlerle değil!

DÖRT: Statin yazan hekimler bu ilaçların “leblebi olmadığını bilmeli”, yan etkilerini de mutlaka hesaba katmalıdır.

BEŞ: Statin kullananlar giderek bulanık görmeye başlarlarsa hiç şaşırmasınlar; çünkü katarakt aslında onların iyiliği içindir.

Giderek görmez olan hastalar statinlerin kutusunu da göremeyerek kendilerini bu ilaçların diğer ağır aksi tesirlerinden korumuş olacaklardır.

KAYNAK

http://archopht.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1739520

***

EK 1 (15.6.2022): Cholesterol-lowering gene changes may increase the risk of cataracts

  • Researchers used large-scale genotyping and exome sequencing from the UK Biobank to gain insight into the expected effects of long-term statin use on cataract risk.
  • The analysis found that common genetic variants in more than 402,000 people, who were not taking statins, that mimic the effects of LDL-cholesterol lowering statins are associated with a higher risk of cataracts and cataract surgery.
  • They also found that rare genetic mutations in 169,172 people, mimicking statin treatment, increased the risk of developing cataracts by nearly five times.

Kaynak: https://newsroom.heart.org/news/cholesterol-lowering-gene-changes-may-increase-the-risk-of-cataracts

***

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Husniye Batir dedi ki:

    10yildir once 10mg Dan baslayarak son IKI yildir 40 mg svastatin kullandim.sizin yukaridaki belirttiginiz Kas gucsuzlugu gozlerde yakini gorme bozuklugu diyabet,simdi rim sistemi bozuklugu,hafifte olsa bobrek agrilari oluyor du svastatini 3-4 aydir almiyorum kaslarim dahaiyi kendimi daha Iyi hissediyorumyukarida saydigim sikayetlerimde biraz azalma oldugunu gozlemledim.bilgilerinize sunarim.

Siz de yorumunuzu paylaşın: