SIK TEKRARLAYAN ÖKSÜRÜK NÖBETLERİ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
öksürük astım

Merhaba Ahmet Bey;

İsmim M. İnternette KOAH hastalığı ile ilgili doktor araştırması yaparken isminize rastladım. Hasta olan annem. Annem A’ da doktora gitti ve KOAH teşhisi kondu.

Doktor Airfix adli bir ilaç verdi. Bu ilacı bir süre kullandı ve öksürmesi kesildi. Geçti zannedip sevindik. Fakat birkaç ay sonra yine en küçük bir ilaç ya da kokudan etkilenip tekrar öksürmeye başladı. Bu ilacı yine kullandı yine geçti.

İki yıldır hep böyle devam ediyor. Başka bir doktora gittik, bu ilacı öksürüğü başladığı zaman değil sürekli kullanmasını söyledi.

Şimdi öksürük nöbetleri yine başladı. Annemin durumuna çok üzülüyorum ne yapacağımızı hangi doktora gideceğimizi bilmiyoruz şaşırmış durumdayız.

Çünkü öksürüğü başladığı anda hiç durmayıp devam ediyor gözünden yaşlar akıyor. Annemin bu durumuna çok üzülüyorum. Sürekli böyle mi devam edecek hayatı? En ince ayrıntısına kadar test mi yapılmalı sizce?

A’ da birkaç test yatırttık fakat başka bir şey yapılmadı. Onun bu durumunun geçmesi için her şeyi yapmaya razıyım.

Şimdiden yardımlarınız için çok teşekkür ederim.

SIK TEKRARLAYAN ÖKSÜRÜK NÖBETLERİ

Önce, anlattığınız klinik tablo KOAH ile hiç mi hiç uyuşmuyor.

Annenizde benim “İstanbul Bronşiti” adını verdiğim, benim dışımda kalanların “öksürük varyant astım” diye tarif ettiği bir hastalık olduğunu düşünüyorum.

Siz bu hastalığın adında “astım” tabirinin geçmesine bakmayın; bu hastalığın astımla hiçbir alâkası yok.

Zaten hastalığın adındaki “tuhaflık” ve Türkçe’ ye çevirisindeki “beceriksizlik” de bunun en güzel delilleri.

Aslında bu öksürük nöbetlerine astım denmesinin bir sebebi var. Bu, ilaç endüstrisinin işine geliyor; bu sayede her öksürene kolayca astım teşhisi konulup, pahalı astım ilaçlarının yazılmasının önü açılmış oluyor.

Anlattığınız tablo bir bronş aşırı duyarlılığıdır. Biz buna tıp dilinde “bronş hiperreaktivitesi” diyoruz.

Bu hastalık bir çeşit alerjik bronşit olarak görülebilir fakat bunlarda astımlılarda rastlanan alerjenlerin hiçbirinin rolü yoktur.

Bir başka deyişle alerji testlerinde hiçbir şey çıkmaz yani alerji testleri temizdir.

Bu hastalarda aynı şekilde solunum fonksiyon testleri, akciğer röntgeni, kan tahlilleri hep normal çıkar. Öksürük geçmediği ve hastalığın teşhisi konamadığı için birçok hastaya gereksiz olarak “tomografi” , “bronkoskopi”  ve “reflü araştırmaları” da de yapılır.  Bu yüzden “reflü ameliyatı olan” sayısız hasta gördüm.

Oysa bu hastalığın teşhisi ve tedavisi için hastanın dikkatle dinlenmesi ve sorgulanması (“anamnez”) ve fizik muayenesi yeterlidir.

Bu hastalarda viral enfeksiyonlar (nezle), havada bulunan çeşitli toz ve gazlar, havanın değişken, soğuk ve çok kuru olması, sigara dumanı… gibi solunum yollarını tahriş eden etkenlerin rolü vardır.

Özellikle geceleri ağızdan soluk alınıp verilmesi (geniz eti, burun kemiği eğriliği, polip vb) de hastalığın tekrarlamasında önemli rol oynar.

Özellikle kadın hastalarda “ACE-inhibitörleri” denilen tansiyon ilaçlarının bu klinik tabloya yol açabileceği “ilk baştan” düşünülmelidir.

Annenize herhangi bir testin yapılmasının gerekli olmadığını sanıyorum.

İstanbul Bronşiti bölümündeki yazılarımı okumanızı tavsiye ederim.

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. 4 yıl astim ve 8 yıdırda KOAH Tedavisi görüyorum .Hal öksürüğüm devam ediyor . Balğam göğsümü tıkıyor. 8yıldır ayni ilaçları kullanı yorum. Bu yılakadar yorumuyor merdiven çıkabiliyordum.Şimdilerde he yokuş çıkarken hemde meriven çıkarken nefes darlığı oluyor. Durup dinlendikten sonra çıkabiliyorum .İlaçlarım sıprıva va etartel 500mg ne yapmalıyım. Sıgarayıda hala bırakamadım . çok zorlanıyorum.

  2. Nur dedi ki:

    Sevgili Rizvan Imamoglu,degerli hocamizin bilgilerini okurken yorumunuzla karsilastim. Birbiriyle ilintili Bircok cok probleminizi tek tek siralamissiniz ,en sonunada ‘sigarayida hala birakamadim’ yazmissiniZ..PES!! Doktor size napsin ayol.sigarayi birakamadiysaniz,sizlanmayin lutfen,cekin bi firt,oturun asagiya.

Siz de yorumunuzu paylaşın: