KÖPEKLER, ÇOCUKLARI ASTIMDAN DA KORUYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
zizu

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Sabah gazetesinde Didem Seymen’ in haberi:

İnsanın en yakın ve en eski dostu köpeklerin, bir özelliği daha ortaya çıktı. Amerikan Derneği 2012 Genel Kurul toplantısında sunulan araştırmaya göre köpekler, solunum yolu enfeksiyonlarından ve hastalığın gelişiminden çocukları koruyabiliyor!

HAYVAN DENEYLERİ GÖSTERDİ

Bilindiği üzere evde bulunan tozlar çocukların astım hastalığına yakalanma riskini artırıyor. Ancak Kaliforniya Üniversitesi’nin yaptığı araştırma, ev hayvanlarının astım hastalığı üzerindeki yararlı etkilerini kanıtladı.

Araştırma ekibinin başkanı moleküler biyolojist Prof. Dr. Kei Fujimura şu bilgileri verdi: “Biz bu çalışmada bebeklerde sık bulunan RSV enfeksiyonunu inceledik. İki kobay fareden birine köpek beslenen evden tozla alınan RSV virüsü verildi.

Diğerine ise köpek beslenmeyen evden aynı virüs enjekte edildi. Sonuçta, köpeğin bulunduğu evden virüsü alan fare hastalığı kolayca atlattı ve vücudu RSV virüsüne karşı savunma mekânizması geliştirdi.”

Kobay fare ve kedilerde bu virüs, bebeklerle aynı doğrultuda burun akıntısına, solunum yolu iltihabına yol açıyordu. Bu çalışma, doğal yollarla solunum hastalıklarına karşı koruma geliştirme ve mikrobiyal türleri belirleme yolunda atılmış ilk adım olarak görülüyor.

child asthma dog ile ilgili görsel sonucu

‘ASTIM VE ALERJİYE ETKİLİ’

Türk hekimleri de araştırma sonuçlarıyla parelel görüş beyan ediyor.

Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta: Sadece köpek değil kediler için de geçerli. Doğduğu günden itibaren evlerinde kedi-köpek beslenen çocuklarda astım ve alerji daha az görülüyor. Annenin hamileliğini köyde, çiftlik evlerinde geçirmesi veya evde köpek beslenmesi bebeğin bağışıklığını daha anne karnındayken kuvvetlendiriyor. Zaten çocukların bu kadar sık hastalanmalarının nedenleri bağışıklık sistemlerinin kuvvetli olmaması. Bu hayvanlardaki bazı mikroplar çocuğun bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor.

Prof. Dr. Hilal Mocan: RSV virüsü üç aydan küçük bebeklerde görülüyor. Çalışmada, “Bu virüs, bebek köpekli bir evdeyken alınırsa astım riski azalır” deniliyor. Doğru olabilir ama daha detaylı birkaç çalışma yapılarak kanıtlanması lazım.

Prof. Dr. Tamer Dodurka: Çocuklu evlerde köpek beslenmesini kesinlikle destekliyorum. Burada duygusal bir bağ var. Bir de alerjiyle erken yaşta karşılaşma vücudu uyarıyor. Bir araştırmaya göre de, evlerinde köpek besleyenlerin mide-bağırsak hastalıklarına yakalanma oranı beslemeyenlere göre yüzde 30 daha az.

***

EK 1 (7.6.2022): Küçükken bir köpeğe sahip olmak ve kalabalık bir ailede büyümek, hayatın ileri dönemlerinde Crohn hastalığına yakalanma ihtimalini çok düşürüyor. Kaynak: https://www.medscape.com/viewarticle/974957?src=soc_tw_220608_mscpedt_news_mdscp_crohns&faf=1

***

Siz de yorumunuzu paylaşın: