HAYVANLARLA ERKEN TEMAS ALERJİYİ AZALTIR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
köpek

Sabah gazetesinden Didem Seymen ve Birke Tunç’ un haberi:

ABD’de bir araştırma çocukların bir yaşından itibaren evcil hayvan sahibi olmalarının, alerjik hastalıklara karşı bağışıklık kazandıracağını ortaya çıkardı

ABD’nin Miami ve St. Louise üniversitelerinin ortaklaşa yaptığı bir araştırmada bir yaşından itibaren evcil hayvanlarla bir arada olmanın alerjiye karşı bağışıklık kazandırdığı sonucu ortaya çıktı. Clinical And Experimental Allergy’ dergisinde yayınlanan araştırmanın sonuçları ise evde yaşayan hayvanların insanlardaki alerji riskini azalttığını gösterdi.

İLK YAŞ ÖNEMLİ
Çalışma 560 çocukla yapıldı. “Doğumlarından 18 yaşına gelene kadar evde hayvan olması veya olmaması çocukları nasıl etkiler?” sorusuna cevap arandı. Hayatlarının ilk yılında evde bir hayvan bulunursa, çocukların büyüdüklerinde bir şeye karşı alerji taşıma riskinin düştüğü ortaya çıktı. Bu durumun, alerjiye daha yatkın oldukları bilinen sezaryenle doğmuş çocuklar için de geçerli olduğu görüldü. Hayvan bulunan bir ortamın daha doğal olduğu ve böylece çocukların bağışıklık sisteminin güçlendiği vurgulandı. Aynı arştırmanın bir başka bölümünde ise hayvan sahibi olan kişilerin kendilerini daha az yalnız hissettikleri, kendilerine daha fazla güven duydukları, daha sosyal ve mutlu oldukları sonucu ortaya çıktı.

‘Mutluluk verir güçlü hissettirir’
Prof. Dr. Hilal Mocan / Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı:
Köpekle bağışıklık sistemi arasındaki bağ, köpeğin mutluluk kaynağı olmasından kaynaklanabilir. Mutlu insanların bağışıklık sistemi güçlü, hayata bağlılığı yüksektir. Eve bir köpek alınacaksa çocuğun 2-3 yaşına gelmesini öneriyorum.

‘Mide sorunları yüzde 30 azalır’
Prof. Dr. Tamer Dodurka / İstanbul Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi:
Çocuklu evlerde köpek beslenmesini kesinlikle destekliyorum. Burada duygusal bir bağ var. Bir de alerjenle erken yaşta karşılaşma vücudu uyarıyor. Bir araştırmada da evlerinde köpek besleyenlerin mide-bağırsak hastalıklarına yakalanma oranı beslemeyenlere göre yüzde 30 daha az.

‘Hamileyken köpek alınmalı’
Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta/Göğüs Hastalıkları Uzmanı:
Alerjinin en önemli nedeni, doğal hayattan uzaklaşmak. Evcil hayvanlar bağışıklığı güçlendiriyor. Hamileliklerini köylerde ve çiftliklerde geçiren kadınların çocuklarında bile bu tür alerjik rahatsızlıkların daha az görüldüğü biliniyor. Hamilelikten itibaren evde köpek olması son derece yararlı.

Siz de yorumunuzu paylaşın: