TANSİYON İLACINDA BÜYÜK SKANDAL

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
Co-diovan

Tüm dünyada yaygın olarak kullanılan “valsartan” isimli tansiyon ilacı ile ilgili olarak Japonya’ dan “pis kokular” gelmeye devam ediyor.

Valsartan, İsviçre merkezli Novartis’ in en önemli ilaçlarından biri; ülkemizde de kullanılan ilacın yıllık satış rakamı 4.4 milyar doları buluyor.

100’ den fazla ülkede kullanılan valsartan bizde eczanelerde “Diovan” adıyla satılıyor; bu etken madde “Co-diovan” ve “Exforge” adlı ilaçlarda da var.

Bugünkü “skandal”, ilk olarak 2011’ in son aylarında bir Japon bloggerin Matsubara tarafından yayınlanan makalelerde bir takım aşikâr hatalar olduğuna dikkat çekmesiyle başladı.

Amerikan Kalp Derneği (AHA), geçen sene üç önemli kardiyoloji dergisinde (Circulation, Circulation Research, Hypertension) 2001-2004 seneleri arasında yayınlanan 5 makale ile ilgili kaygıları olduğunu bildirdi.

Dr. Hiroaki Matsubara ve yayınları hakkındaki endişeler daha sonra Kyoto Kalp Çalışmasına (Kyoto Heart Study) kadar uzandı.

3 binden fazla hasta üzerinde gerçekleştirilen bu pazarlama-sonrası çalışma Avrupa Kardiyoloji Derneğinin (European Society of Cardiology) 2009’ daki kongresinde sunuldu ve European Heart Journal (EHJ)’ de yayınlandı.

Bu makaleler, valsartanın tansiyon üzerine olan etkilerinden bağımsız olarak felç riskini azalttığını da gösteriyordu.

Şubat ayında bu makalelerden biri “verilerle ilgili kritik bazı problemlerden dolayı” EHJ tarafından geri çekildi; Matsubara Kyoto da Prefectural Üniversitesi’ ndeki görevinden istifa etti.

Temmuz ayı başlarında Japon Sağlık Bakanı ve Kyoto Üniversitesi Tıp Fakültesi yetkilileri Kyoto Kalp Araştırmasına ait verilerin muhtemelen uydurulmuş olduğunu; hastalara ait tam veriler değerlendirildiğinde başka sonuçlara ulaşıldığını açıkladılar.

Bir başka rezalet daha

Valsartanla alakalı sorunlara yenileri ekleniyor; şimdi de ikinci büyük çalışma “The Jikei Heart Study” da geri çekiliyor.

Novartis görevlilerinin hem Kyoto’ da hem Jikei araştırmalarında çalıştığının ortaya çıkmasıyla bu çalışmayla alâkalı ilk şüpheler de belirmişti; görevlilerin şirketle olan ilişkileri araştırmayla ilgili yayınlarda bildirilmemişti.

Jikei Üniversitesinin bir araştırma komitesi, 2007’ de Lancet’ de yayınlanan ve Seibu Mochizuki tarafından kaleme alınan makalede kullanılan kan basıncıyla ilgili verilerin gerçek tıbbi kayıtlardan farklı olduğunu ve bu araştırmayı yapan grup içinde bir Novartis çalışanının da bulunduğunu iddia ediyor.

Komitenin raporunda, Novartis’ in 2005-2007 arasında Mochizuki’ nin dâhil olduğu bir gruba 84 milyon yen bağışta bulunduğu ama bu durum makalede belirtilmiş olduğu için etik bir problem olmadığı da belirtiliyor.

Pharmaceutical Processing, tarafından açıklandığına göre Jikei Kalp Çalışmasının başyazarı Seibu Mochizuki’ nin 2007’ de Lancet’ de yayınlanan araştırması da geri çekiliyor. 

Bu arada, Japon sağlık otoriteleri ilaçla ilgili ağır deri reaksiyonlarını da inceliyorlar ve bu yan etkilerin ilacın prospektüsüne eklenip eklenmeyeceğine karar verecekler.

Novartis’ e göre mesele yok

Jikei Üniversitesi Tıp Fakültesi görevlilerinden biri kendi araştırmalarının Novartis elemanının suiistimalini dışlamadığını bildirirken Novartis çalışanları bu suçlamaları reddediyor.

İlacın üreticisi Novartis ise bağımsız bir incelemede, araştırmada görev alan şirket elemanlarının verileri değiştirdiğine ait bir delil olmadığının ortaya çıktığını açıkladı. 

Gelelim neticeye

İlaç dünyasındaki “rezaletler” bitmiyor.

Araştırma verilerinin maniple edilmesi, bağımsız olduğu bildirilen araştırmalara şirket elemanlarının sızması, sonuçları müspet olmayan çalışmaların hasıraltı edilmesi, hayalet yazarlar kullanılması, endikasyon dışı ilaç kullanımının teşviki, sponsorluk adı altında rüşvetler verilmesi…

Bunlar, ilaç endüstrisinin sistemik olarak yaptığı ve neredeyse kural haline getirdiği “illegal” işlerden sadece bazıları.

Sanıyorum ki sözün bittiği yerdeyiz.

KAYNAKLAR

http://www.theheart.org/article/1561843.do

http://www.forbes.com/sites/larryhusten/2013/07/30/more-bad-news-for-novartis-blood-pressure-drug/

http://retractionwatch.wordpress.com/?s=matsubara

http://www.japantimes.co.jp/news/2013/07/31/national/another-japanese-university-finds-data-manipulation-for-novartis-drug/#.UfrDn6FrPIU

Yazı için 12 yorum yapılmış:

  1. Zeki Kılıçaslan dedi ki:

    Piyasalaşmış ve kar amaçlı hale gelmiş olan “Sağlık Endüstri” si sağlığın doğası gereği toplumu diğer sektörlerden daha fazla tehdit eder haldedir.
    Ne Yazık ki bilim dünyası da bu kirliliğin bir parçası olmaktan kendini tam olarak kurtaramıyor.

  2. Prof.Fehmi Uçar dedi ki:

    Sayın Hocam,
    2014 yılı sonlarında,senelerce yüksek tansiyon tedavisi için kullandığım Co diovan idrar ile birlikte,vücudumdaki tüm potasyumu atarak bir nevi felç geçirdim.Daha sonra Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Nörolorji Bl.de yatarak vücuduma Potasyum yüklemesi yapıldı.Derhal Co divan kesildi.Kendime geldim.Arzu ederseniz bununla ilgili tüm araştırma ve hastane raporlarımı size gönderebilirim.Sealm ve Saygılar

  3. F.Mefküre Ekici dedi ki:

    Hocami on yıldır valsartan alıyorum, ilk yüksek tansiyon şikayetimde 80/12.5 co-diovan yazılmıştı. Burnumda yaptığı ( geçmeyen yara) alerjiden sonra tiazid bölümünü doktoruma rağmen bıraktım.Bir iki yıl oldu, 80mg diovan alıyorum. <Bünyem alerjik, nezlem hiç geçmiyor.Burnum hep tıkalı. Valsartanı suçluyorum. Doktorlarım ya kabul etmiyorlar ya da ilaç üstüne ilaç, antihistaminik, inhaler ekliyorlar. Valsartanı bırakmaya çalışıyorum, İlaçlı veya ilaçsız tansiyonumun 22/10 çıktığı olur,bunun biraz da psikolojik olduğunu düşünüyorum. Mesela valsartını 3 günde bire düşürdüğümde yaşadım.Şimdi ne yapmalıyım?Yaşım 74,
    boyum 1.55, kilom 70, HDL kollesterolum 200 veya üzeri HDL 75 sağ ayak bileğimin daöarları örümcek ağı gibi mor ve ödem var. Bunlarda da valsartan ve on yıl önce geçirdiğim hepatit A veya karaciğer bozukluğunu suçluyorum.Şu anda sabahları 2 Daflon, 1 coraspin ve 80 mg Dioavn alıyorum. Fakat hepsini bırakmayı düşünüyorum. Hiç b ir şeyim yokken reçete edildiklerini düşünüyorum. Özetle; Diovan 80 mg.ı kazasız belasız bırakabilir miyim. Daha önce doktorlarıma rağmen Beloc ve Norvasc'ı bıraktım.Israrla yazılan Coniel', ise hiç almadım.Bradikardim varmış, zaten Beloz'a ihtiyacım yokmuş.
    Belki hiç bir ilaca ihityacım yok hepsini bırakırsam belki herşey daha iyi olacak. Teşekkürlerim ve saygılarımşla,
    F. M. Ekici

  4. F.Mefküre Ekici dedi ki:

    Düzeltme LDL Kolesterolum 200 veya üzeri oluyor. HDL 75-80 oluyor.

  5. Ahmet dedi ki:

    Sayın FMEkici, yazınızı dikkatle okudum.Aslında hastalıklarınızın psikolojik olduğuna karar verdim.Doktor değilim ancak sağlık alanında deneyimim var.İlaçlarınızı doktor tavsiyesine uyarak kullanmaya dvam edin. Yapınızı değiştirmenizde fayda olabilir.Kişilik yapınızı daha sakin olmaya, daha gamsız olmaya doğru yönlendirin.Komik ve gülünç olaylara gülün ve bu yönde arayışınız olsun.Daima OLUMLU düşünce sahibi olun.negatif düşünceleri barındırmayın.Bunlar sizi yalnızca rahatlatmayacak bir süre sonra tamamen iyileştirecektir.İlaçlarınıza ek olarak da LİMON SUYU – MAYDANOZ-SARIMSAK üçlüsünü mutlaka kullanın. Önce karaciğeriniz temizlenir,böbrekleriniz temizlenir ve tansiyonunuz düzene girmeye başlar.Geçmiş olsun

  6. Zeycan dedi ki:

    Hocam şuanda aynı etken maddeler içinde sadece novartisin co-diovan ilacının ödenmesini neye bağlıyorsunuz. Novartis birden tüm muadillerinden kurtulmuş oldu. Sgk sadece novartise ödeme yapacak

  7. Ahmetotemen dedi ki:

    Aşağı yukarı 5 yıldır cardopan kullanıyoru. 40mgr.cardopanı doktor böbreklerde protein kaçağı olduğu için reçete etti aynı zamanda delix 1.25mgr.bundan yaklaşık ikiyıl önce ayakta dururken 2.3 saniye gibi gibi film koptu ani bilinç kaybı oluştu. 15 ekimde sabah yürürken yine bilinç kaybı oluştu kendimi yerden kalkarken buldum ve cardopanı bıraktım. Zaten üç aydır cardopanın satışını sağlık bakanlığı durdurmuş onun yerine diovan 80 mgr. yarısını alıyordum. Diğer kullandığım ilaçlar doximum concor digoksin coumadin delix

  8. Filiz Altunyuva dedi ki:

    Hocam merhaba öncelikle size ulaşmak en buyuk isteginm malumbizler tasradayiz .simdi bana 2 yildir tansiyon icin verdikleri co divan160mg.belok norvack.idi simdi codivan sabah diltizem ecopirin.astim.icin verdikleri nefes acici brodl bide idrar icin betmigo benim daha dizim ve kollarim icin aldigim bir suru ilac.benim sorum neyapacam 2 yildir dengem sasti kilo aldim uyku uo agri cok bir yilda on yil yaslandim hareket edemez oldum nefesim kesiliyor bana acil cevap siz ne derseniz onu yapacam.

  9. Yunus Aytan dedi ki:

    Sayın Hocam merhabalar, basında sizi takip ediyor ve hastalarınıza yaklaşımınız kurduğunuz ilişki gerçek hekim olmanız, tıp ve ilaç sektörüne tüm yönleri ile bakabilmeniz, hiçbir maddi kaygı veya toplumsal endişe duymadan insan sağlığı için sadece gerçekleri araştırmanız ve söylemeniz her türlü takdire şayan. Keşke tüm hekimlerimiz sizin gibi olsa Allah yolunuzu açık etsin. Değerli hocam annem 78 yaşında bundan 18 yıl önce yüksek tansiyondan dolayı beyin kanamsı geçirdi 3 anevrizması vardı, birine klips takıldı diğerine kas sarıldı diğeri ise vasküler yöntemle giderildi. o günden bugüne tansiyon ilaçları kullanıyor. ilk verilen ilaçlar hergün 1×1 tegrotol kullanıyor tansiyon ilaçları olarak ise enapril 10 mg ve norvaks 10 mg idi. uzun yıllar bunları kullandı. Birkaç yıl önce enaprili kestiler co-diovan 106-12,5 mg verdiler. bunu kullanmaya başladık annem yeterli görüp bazen norvaks da almıyor. Son birkaç yıldır annem anormal halsizleşti, sürekli evde olduğu ve bacaklarında güç kaybı olduğu için zaten dışarı çıkamıyor evde zor yürüyor bu şekilde idare ediyoruz. Anlatılacak çok şey var ama sizi meşgul etmek istemeyiz. Sayın hocam anneme c0-diovan ilaç yazdıracaktım ama sizin uyarılarınızı ve bu ilacın toplatıldığını duydum. Annemi hastanelere muayeneye götürme şansımda pek yok gitmek istemiyor ve çok zorlanıyoruz. Evde bakım hizmetine gelen dr lar ise yeterli olmuyor çözüm bulamıyoruz. Yapılan kan testlerinde kan eksikliği d vitamini eksikliği çıkıyor şeker yok, öyküsü anlattığım gibi olan 78 yaşındaki annem için hangi tansiyon ilacını kullanmamazı tavsiye edersiniz. Ayrıca büyük abdest yapabilmesi için yine önereceğiniz ilaç varmıdır? Doğan tedavi yöntemlerini uygulamamız pek mümkün değil, boğaz refleklerinde de sorun olduğu için yemek yerken su içerken nefes borusuna kaçma olabiliyor ve genellikle sıvı ağırlıklı gıdalar (çorba vb ) şeylerle besleniyor. Selam ve saygılarımla.

  10. Feral Polat dedi ki:

    3 gun once aritmi uzmani kardiyolog doktorum belog zog u kesip ki 10 yildir verilmedigini (dis ulkelerde )soyleyerek kesti,tansiyonum icin ise (alt sinirda 14ve 9 u pek gecmiyor )cesitli ilaclar deniyerek (yan etki nedeni ile)en son diavon verdi simdi ise valsartan nedeni ile ilacin tehlikeli oldugunu ogreniyorum ne alacagimi sasirdim di uretik novaks amlodis vb aldim noropati oldum elayak agri sisme odem karincalanma oluyor tansiyon ilacindan olabilecegi soylendi bi cok neden arastirildi kalsiyum baskilayan tansiyon ilaci haric ne alsam belirtiler artiyor bir tek benipin adli ilac da belirtiler olmadi o da baska yan etki yapti bas agrisi carpinti terleme gibi…. atakand denendi o da morarma yapti karincalanma el ayakta agri sisme daha azdi….sonuç olarak hangi tansiyon ilacini alacagimi sasirdim (şu anda diavonu almak uzereyken bu yaziyi gordum ) bilemiyorum paylasmak istedim doktorumla konusacagim bir de pek cok yazi var ;yasakli ilaclarin listesine nasil ulasilabilir

  11. Münevver paksu dedi ki:

    Sayın hocam 10 seneden fazladır Co diovan kullanıyorum.(co diovan 160/12.5) son ilaç alimimda eczane bu ilacın mevcut olmadığını söyledi..hastanemize geçici olarak yeni gelen doktor bunun yerine ayra plus 16/12.5 verdi .fakat başağrısı basdonmesi yapıyor,tansiyonum düşmüyor ne önerirsiniz.yardimci olursanız sevinirim.co diovan 160/12.5 eşdeğeri hangi ilaçtır.saygilarimi gönderirim.66 yaşındayım.(
    midemde intestinal metapilazi ve kro gastrit var)

  12. Emrah Ersoy dedi ki:

    Hocam merhaba,
    Yazınızı bugün okuma fırsatı buldum. Öncelikle teşekkür ederim.
    Exforce kullanmaya 2 yıl önce başladım ve 2 yıldır deri döküntüleri, egzama, içi iltahap dolu kabarcıklar ile uğraşıyorum ve dermatologlar bir türlü çözüm bulamadı.
    Demek ki bu ilaçla alakalı bir mevzu.
    Teşekkürler..

    Not: Eğer siz olmamış olsaydınız, çocuğumu ameliyat ettirecektim. Sizin gülerek “ Ne ameliyatı, yedi yaşında hepsi bitecek. “ demeniz halen gözümün önünde. Evet dediğiniz gibi allerjik astım, sayenizde ve verdiğiniz şurup ile geçti.

    Bunun için ayrıca teşekkür etmek istedim.
    Sağlıkla kalın…

Siz de yorumunuzu paylaşın: