İLACI BIRAK, KALBİME KOY BAŞINI DOKTOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
obez kadın 4

İsveç’ de yapılan araştırma, sağlık hayat tarzının her 5 kalp krizinden 4’ ünü önlediğini ortaya koydu.

Journal of the American College of Cardiology’ de yayınlanan araştırma 45-79 yaş arasındaki kanser, diyabet, hipertansiyon ve kolesterol yüksekliği olmayan 20 bin 721 erkeğin 1997’ den 2009’a kadara takip edilmeleriyle gerçekleştirildi.

Araştırmanın amacı sigara, alkol, düzenli egzersiz, sağlıklı diyet ve göbek çevresinin kalp krizleri üzerine etkisini belirlemekti.

11 sene sonra 1.361 kişinin kalp krizi geçirdiğinin belirlendiği araştırmada, sigara içmeyen, az miktarda alkol kullanan (günde 10-30 gram), sağlıklı beslenen, düzenli egzersiz yapan (günde 40 dakika yürüme veya bisiklete binme) ve göbek çevreleri 95 santimin altında olanlarda kalp krizi riskinin “yüzde 79” az olduğu ortaya çıktı.

Bu, “sağlıklı yaşandığı takdirde her 5 kalp krizinden dördünün önlenebileceği” anlamına geliyor.

Beş sağlıklı hayat tarzından hiçbirine uymayan 1.724 kişiden (yüzde 8) 166’ sı kalp krizi geçirdi.

Araştırmanın en ilginç sonuçlarından biri de, beş sağlıklı hayat tarzı unsurunun tümünü de yerine getirenlerin, katılanların sadece 212’ si yani yüzde 1’ i olmasıydı, bunlardan sadece 3 kişi kalp krizi geçirdi.

Sonuçlar, her sağlıklı hayat tarzı unsurunun tek başına kalp krizlerine karşı koruyucu olduğunu gösteriyor.

Mesela, “sağlıklı bir diyet uygulayanların” kalp krizi riski, sağlıklı hayat tarzı olmayanlara göre yüzde 20 daha az bulundu.

Sigara içmeyenlerin kalp krizi riskinin yüzde 36, her gün 40 dakika yürüyen veya bisiklete binen ve haftada bir gün de bir saat başka egzersizler yapan birinin yüzde 3, göbek çevresi 95 santimden az olanların da yüzde 12 az olduğu hesaplandı.

Sağlıklı beslenme nasıl olmalı?

Sağlıklı beslenmenin kalp krizi riskini yüzde 20’ den fazla azaltmasını beklerdim ama burada sorun sağlıklı beslenmedeki yanlışlarda.

Çalışmada sağlıklı beslenme ile sebze, meyve, kuruyemiş, az yağlı mandıra ürünleri, tam tahıllardan zengin bir diyet kastediliyor.

Sebze, meyve, kuruyemiş ve aşırıya kaçmamak kaydıyla tam tahıllara evet ama “az yağlı mandıra ürünleri” (süt, yoğurt, peynir gibi) doğru değil.

Sağlıklı beslenme diye “tam yağlı ürünler” tavsiye edilseydi, beslenmenin kalp krizlerinden koruyucu etkisi mutlaka daha yüksek çıkardı.

Bu gerçeğin farkına varan İsveç Sağlık Bakanlığı, geçen sene vatandaşlarına kalp-damar sağlığı için “doymuş yağ” ihtiva eden hayvansal besinlere ağırlık vermeleri tavsiyesinde bulundu.

Ne kadar alkol faydalı?

Araştırma, günde 10-30 gram yani bir kadeh alkol almayı da sanki kalp sağlığı için faydalıymış gibi sunuyor.

Bu doğru değil, bakmayın siz günde bir kadeh şarap veya viski içenlerin hem kalp hem diğer hastalıklar bakımından daha sağlıklı olacakları iddiasına.

Bu tamamen “içki üreticilerinin bir yalanı”.

Alkolün zerresinin bile insan sağlığı için zararlı olduğunu unutmayın.

Gelelim neticeye

BİR: İsveç’ li arkadaşlara bir teklifim var: Aynı çalışmayı bir de doymuş yağlardan zengin bir diyetle beslenen ve hiç alkol kullanmayanlar üzerinde tekrarlasınlar.

Kalp krizinden ölümlerin “ne kadar çok azaldığını” göreceklerdir.

İKİ: İsveç’ li erkeklerin sadece yüzde 1’ inin bu beş şartı yerine getiriyor olmasına şaşırmadım.

Muhtemeldir ki onlar da tıpkı bizimkiler gibi kolesterol hapı içtikleri için hiçbir şeye dikkat etmelerine gerek olmadığını sanıyorlardı.

ÜÇ: Boston Üniversitesi Tıp Fakültesi’ nden Prof. Dr. R. Curtis Ellison araştırmayı övüyor ve “kolesterol meftunlarına” ağızlarının payını veriyor:

Kalp krizlerini önlemek için sihirli bir hap veya modern teknoloji arayanlara hayat tarzı faktörlerinin ne kadar önemli olduğunu hatırlatmak lâzım”.

KAYNAKLAR

http://content.onlinejacc.org/article.aspx?articleID=1909605

http://health.usnews.com/health-news/articles/2014/09/22/study-healthy-lifestyle-behaviors-may-prevent-80-percent-of-heart-attacks

Siz de yorumunuzu paylaşın: