YUNANİSTAN’ DA TIP HİZMETLERİ RÜŞVETLE YÜRÜYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Yunanistan’ da her üç kişiden birinin kamuya ait hastanelerde işlerini yapabilmek için rüşvet verdikleri bildirildi.

Bizde bir zamanlar çok konuşulan “bıçak parasının” karşılığı olarak görülen bu uygulamaya Yunanca zarf içinde para anlamına gelen “fakelaki” adı veriliyor.

Kathimerini gazetesinde yer alan habere göre bu bilgi Yolsuzluğa Karşı Konsey Başkanı Rakintzis tarafından bir araştırma kaynak gösterilerek açıklandı.

2741 kişi üzerinde gerçekleştirilen araştırma, bu kişilerin ödedikleri paranın yarısından fazlası tedavi için herhangi bir makbuz veya fiş almadıklarını ortaya koyuyor.

Ödenen paralar tıbbi müdahalenin büyüklüğüne göre 200-5000 Euro arasında değişiyor.

Rakintzis “Doktorları üçe ayırıyorum, bir grup aktif olarak fakelaki istiyor, bir grup hasta ne verirse onu kabul ediyor ve bir grup ise fakelakiye karşı çıkıyor” diyor.

Fakelaki nedir?

Bağımsız rüşvet izleme kuruluşu olan Transparency International (TI), 2009’ da Yunan’ lıların yüzde 13’ ünün zarf içinde para ödediğini, bunun senelik tutarının 787 milyon € olduğunu bildiriyor (2).

Aynı zamanda şirketlerin bürokratik engelleri aşmak ve menfaat temin etmek için kamu kuruluşlarına 1 milyon € ödedikleri tahmin ediliyor.

Yunanistan’ da bir senede ödenen toplam rüşvet miktarının 3.5 milyon €’ yu bulduğu ve bunun da ülkenin gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 1.75’ ine denk geldiği hesaplanıyor.

TI’ ya göre Yunanistan rüşvet için ödenen toplam meblağ bakımından 160 ülke içinde 2004’ de 49., 2008’ de 57. ve 2009’ da ise 71. sırada yer alıyor.

Yunanistan’ da 2012 senesinde kurulmuş olan “I Paid a Bribe Greece” isimli fakelakilerin bildirildiği web sitesinde ilk ayında bin bildirimde bulunuldu.

İşin ilginç tarafı bu sitenin bir kamu hastanesinin acilinde saatlerce beklemek zorunda kalan, son dönem kanseri olan 90 yaşındaki bir harp malulü namına torunu tarafından açılmış olması.

Gelelim neticeye

BİR: Dönerimize, baklavamıza,  lokumumuza, kahvemize sahip çıkan Yunanistan şimdi de bıçak paramıza göz dikmiş görünüyor.

İKİ: Bugünlerde ülkemize ithal doktor getirilmesi konuşuluyor.

Yunanlı doktorların tıp, lisan dışında bir de ahlâk imtihanından geçirilmeleri şart.

Sağlık Bakanlığı’ mızın bu durumu bilmesi ve dikkatli olmasında fayda var.

ÜÇ: Tıbbın babası Hipokrat bu işe ne derdi merak ediyorum.

Kaynaklar:

1. http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/jeder-dritte-grieche-zahlt-schmiergeld-bei-krankenhausbesuch-13964049.html

2. https://en.wikipedia.org/wiki/Fakelaki

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. Necdet dedi ki:

    Yunanlıların her şeyimize sahip çıkmalarını vurgulayarak bıçak parasının üstüne konmalarındaki espriyi iyi yakalamışsınız, tebrikler. Onlar bizim dönere felafel diyorlar bıçak paramız da olmuş fakelaki, sanki bir çeşit pilaki.

  2. Süleyman Sırrı yılmaz dedi ki:

    Dünyamızda ahlak kalmadı ki Yunanistan’ da kalmış olsun. Allah sonumuzu hayreylesin demekten başka çare de yok.

Siz de yorumunuzu paylaşın: