NARGİLE SİGARADAN ÇOK DAHA FAZLA ZARARLI

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Nargile içilmesi ülkemizde de özellikle üniversite öğrencileri arasında çok popüler ve ne yazık ki gençler nasıl bir tehlike ile karşı karşıya olduklarının farkında değiller.

Amerika’ nın CDC isimli meşhur Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi, ilk defa son bir ay içinde nargile içmiş olan öğrenci sayısının son bir ay içinde sigara içmiş olanlardan daha fazla olduğunu bildiriyor.

Durumun bizde de büyük şehirlerimizde USA’ dan farklı olduğunu sanmıyorum.

Tütün dumanının sudan geçtiği için, içindeki zehirli ve zararlı maddelerin süzüldüğü şeklindeki bir inanış tamamen palavradır.

Nargile içenler çok daha kısa sürede çok daha yüksek miktarlarda dumana maruz kalırlar.

Bir de daha ziyade kapalı mekânlarda ve aynı zamanda birçok kişi tarafından içilen nargile orada bulunanların daha fazla “ikinci el dumana” maruz kalmalarına da sebep olur.

Public Health Reports isimli dergide 542 bilimsel araştırma içinden uygun olan 17’ sinin meta-analizi nargile içmenin ne kadar tehlikeli olduğunu ortaya koyuyor (1).

Tek bir sigara ile kıyaslandığında bir nargile içmenin 125 misli fazla duman, 25 misli fazla katran, 2.5 misli fazla nikotin ve 10 misli fazla karbon monoksit solunmasına yol açtığı belirlendi.

GENÇLER NARGİLE İÇİYOR ile ilgili görsel sonucu

Gelelim neticeye

Tütün ister sigara ister puro ister pipo ister nargile hangi şeklinde içilirse içilsin zararlıdır.

Çocuklarımızı ve gençlerimizi mutlaka her türlü tütünden uzak tutmamız gerekiyor.

Kaynak:

http://www.primack.net/professional/articles/r075phr2015.pdf

Siz de yorumunuzu paylaşın: