İYİ KOLESTEROL YÜKSEKLİĞİ KALP KRİZİ RİSKİNİ ARTIRIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Modern tıp kötü kolesterol diye isimlendirdiği LDL-kolesterol ve iyi kolesterol dediği HDL-kolesterol değerlerini kalp krizi ve felçlerle ilişkilendirir.

LDL-kolesterol yüksekliğinin kalp krizi riskini artırdığı HDL-kolesterol yüksekliğinin ise kalp krizlerini önlediği iddia edilir.

Daha dün Beyaz Saray’ dan yapılan açıklamada Obama’ nın “HDL kolesterolü (iyi kolesterol) tam olması gerektiği gibi çok yüksek” olduğu gururla bildiriliyordu (1).

Dünya kardiyoloji âlemi de tabii ki ağır abileri Amerikan Kalp Derneği’ nin dediklerini emir telakki eder ve harfiyen de kabul eder.

Oysa kalp-damar sağlığını kolesterol değerleri üzerinden değerlendirmek hem bilim hem de akıl ve mantık dışıdır.

Kalp ve damarlar sağlıklı yaşamanın unsurlarını yerine getirmekle hastalıklardan korunur.

Kolesterolle ilgili yalanları, dolanları, yanlışları, oyunları, sahtekârlıkları bilimsel delilleriyle defalarca dile getirdim ve bunları “Büyük Kolesterol Yalanları” adıyla kitaplaştırdım (2).

Yeni bir araştırma ile bu görüşüme yeni bir bilimsel destek daha geldi.

İyi kolesterol yüksekliği kalp krizi riskini artırıyor

Science isimli dergide yayınlanan araştırmanın sonuçları iyi kolesterol yüksekliğinin bazı kişilerde kalp krizi riskini bırakın azaltmayı tam aksine neredeyse sigara kadar artırabileceğini ispatlıyor (3).

Cambridge Üniversitesi uzmanları tarafından gerçekleştirilen araştırmaya göre SCARB1 adı verilen bir gende oluşan mutasyon her 1700 insandan birinin yüksek seviyede iyi kolesterole sahip olmasını sağlıyor ama bu hiç de iyi bir şey değil.

Araştırmanın sonuçları, bu gende mutasyona sahip olan kişilerde kalp krizi geçirme riskinin yüzde 80 daha fazla olduğunu gösteriyor.

İyi kolesterolün yüksekliği işe yaramıyor

Gelin iyi kolesterolün kalp krizi riskini belirlemede neden işe yaramadığını gösteren delilleri tekrar kısaca gözden geçirelim.

Harvard Tıp Fakültesi uzmanları, HDL-kolesterolün kalp krizi üzerine etkilerini genler ve hastalıklar arasındaki ilişkiyi test eden “Mendel randomizasyon tekniği” ile araştırdılar.

Bu araştırmacılar daha önce insanların yüzde 2.6’ sında endotelial lipaz geninde rastlanan varyasyonunun HDL-kolesterolü 6 puan kadar yükselttiğini belirlemişlerdi.

Kalp krizi geçirmiş olan 21 bin kişi ve kalp krizi geçirmemiş olan 95 bin kişinin incelendiği araştırmada bu gen varyasyonuna sahip olanlarda HDL-kolesterolün yüksek olduğu ama bunlarda kalp krizlerinin diğerlerinden farklı olmadığı ortaya çıktı.

Araştırmada daha sonra 53 bin 500 kişide HDL-kolesterolü artıran 14 gen takımına bakıldı ve bunlarda da kalp krizlerinin azalmadığı belirlendi (4).

HDL-kolesterolü yükselten ilaçlar işe yaramıyor

Daha önce östrojen tedavisinin HDL-kolesterolü artırdığı ama kalp krizlerini azaltmadığı belirlenmişti.

Ardından iyi kolesterolü artıran fibrat ve niasin gibi ilaçların işe yaramadığı anlaşıldı.

CETP-inhibitörleri olarak bilinen ve HDL-kolesterolü artıran ilaçlarla yapılan araştırmalar da fiyaskoyla sonlandı.

Bu gruptan torcetrabip ile yapılan çalışmalar 2006 senesinde kalp krizi ve felçleri “artırdığı” gerekçesiyle durduruldu.

Roche firması dalcetrabip’ in de kalp krizlerini önlemede bir faydası olmadığının anlaşıldığını sebep göstererek bu ilaçla yapılan 6 çalışmayı da sonlandırdığını açıkladı (5, 6, 7).

Prof. Dr Altan Onat ve arkadaşları da, aşırı HDL yani iyi kolesterol yüksekliğinde çeşitli (CETP) protein kusurları, aşırı HDL (kolesterol ve partikül) yüksekliği ve çeşitli hastalıklar arasında, özellikle şişmanlık ve şeker hastalığı arasında ilişkiler olabileceğini bildirdiler (8).

Kalp krizinin sebebi iyi kolesterol olabilir

Nature Medicine’ de yayınlanan araştırma kolesterol teorisinin köküne kibrit suyu döktü (9).

Cleveland Kliniği uzmanları tarafından yapılan çalışma HDL-kolesterolün okside olarak zararlı bir forma dönüşebileceğini ve bunun da damarları tıkayabileceğini ortaya koyuyor.

Araştırma, kardiyoloji kliniğine başvuran 627 hastada oxTrp72-apoA1 seviyesi yüksekliğinin kardiyo-vasküler hastalık riskinin arttığını ve dolaşımdaki oxTrp72-apoA1 seviyelerinin arter duvarındaki pro-aterojenik olayın izlenmesini sağlayabileceğini gösteriyor.

Gelelim neticeye

Kalp-damar sağlığını kolesterol değerleri üzerinden değerlendirmek hem bilim hem de akıl ve mantık dışıdır.

Bu, tamamen sağlıklı beslenmek, yeteri kadar hareket etmek, sigara ve alkol kullanmamak, yeterli süre ve kalitede gece uykusu, stresten uzak kalmak gibi hayat tarzı unsurlarıyla ilgilidir.

Kolesterol teorisi kolesterol ilacı satmak için ilaç endüstrisi tarafından icat edilmiş olan bir pazarlama oyunudur ve büyük bir ticari başarıdır.

Bu pazarlama numarasını anlayamayan, anlamak istemeyen veya anladığı halde sesini çıkarmayan bilim adamlarına ise ben kibarca ayıp ediyorlar diyeyim, siz istediğiniz yakıştırmayı yapın.

Kaynaklar:

1. http://www.hurriyet.com.tr/obama-turp-gibi-40066128

2. http://ahmetrasimkucukusta.com/2015/04/02/kitaplar/yeni-kitaplar/buyuk-kolesterol-yalanlari/

3. http://science.sciencemag.org/content/351/6278/1166

4. http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736%2812%2960312-2/fulltext

5. http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736%2812%2960312-2/fulltext

6. http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1206797?query=featured_home#t=articleTop

7. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10779455

8. http://old.tkd.org.tr/pages.asp?pg=:dergi/dergi_content&plng=tur&id=1176&dosya=112

9. http://www.nature.com/nm/journal/vaop/ncurrent/full/nm.3459.html

***

EK 1 (22.11.2022): Low-density lipoprotein cholesterol and triglycerides modestly predicted CHD risk in Black and White adults. Low HDL-C was associated with increased CHD risk in White but not Black adults, and high HDL-C was not protective in either group. Current high-density lipoprotein cholesterol–based risk calculations could lead to inaccurate risk assessment in Black adults.

Makale: Race-Dependent Association of High-Density Lipoprotein Cholesterol Levels With Incident Coronary Artery Disease

Kaynak: https://www.jacc.org/doi/10.1016/j.jacc.2022.09.027

***

Yazı için 5 yorum yapılmış:

  1. Nilgün Aykın dedi ki:

    Kolesterol konusunda üzerinize kimse yok. Ne deseniz doğru çıkıyor ve bize de sizi tebrik etmek düşüyor.

  2. Nisan gür dedi ki:

    Sevgili hocam yazdiklarinizi her gun dikkatle okuyorum.Kolestrol konusunda hakliliginizi gecen hafta ablamin kalp krizi gecirmesiyle yasadim.Kolestrolu 250 HDL si ise 65 ti yani kolestrol bir yalanmis.Iyi ki varsiniz.

  3. Adnan Güven dedi ki:

    Benim babamın da kolesterol değerleri ilaçlarla tamamen normal sınırlar içindeydi. Kötü kolesterol hep 90-100 iyisi de 55 civarı idi ama adamcağız gene de çok ağır bir kriz geçirdi, 12 gün yoğun bakımda yattı. Kolesterol ve tansiyon haplarını çok düzenli alırdı şeker hastası da değil diama sigara içerdi hiç yürümezdi desek yeri var. Şimdi bu yazıyı okuyunca kolesterolün değil doğru düzgün yaşamanın daha önemli olduğuna inandım. ilaçlar işe yaramıyor bence de.

  4. mısır dedi ki:

    Mrb. Eğer doğru duyduysam, geçen günlerde biri kriz geçirmiş, hastanede bir gün kalıp iyi diye dönmüş. Hastaneden döndüğünün ertesi gün bir daha ve daha ağır kriz geçirmiş, ve tekrar hastanaye gidip galiba iki yada üç gün kalmış. Şimdi anjiyo demişler. Hastanedeki müdahalelermi geçirtti bu ikinci krizi. Kolesterol konusundada çok konuşuyorlar etrafımda. Hasta insanlara ne şifalı deseler gidip alıyor. Evlerde artık bilmem ne yağları, tozları, bulunuyor. Kimsenin organik gıda, doğal beslenme ifadelerini kullandığı yok.

    Madem bilmem neyin yağını, tozunu, ununu alacağız, gıdanın diğer kısımları ne oluyor. Çöpemi gidiyor. Allah gıdanın yarısını çöpe atasın diyemi yarattı.

  5. Taner Soylu dedi ki:

    Sayın Hocam,

    Ben de sizin gibi kolesterolun gerçekten zararsız oldugunu ve hatta insanı birçok hastalıga karsı korudugunu dusunuyordum ta ki gecen sene gecirdiğim kalp krizine kadar. Ben ve tüm akrabalarımda LDL>350. Baktıgımda bir çok kalp ve damar hastalıgı var. En acısı da birbucuk yıl once 40 yaşında kaybettiğim kuzenim. İlaç içmeyi reddeden teyzemin oglu muayene ve efor sırasında geçirmiş oldugu kalp krizi sonrası acilen anjiyo ve bypassa alındı ancak bir hafta yaşayabildi. Tum damarları bitmişti. Geride 4 ve 1 yaşında iki kız cocugu ve genç bir eş bıraktı.

    Bir bilim insanı olarak artık kolesterole cok dikkat ediyorum. İlaç tedavisi ve perhiz acısından cok hassasım. LDL 180’e dusurdum ilk defa.

    LDL yuksek ve HDL dusuk ise ve hayat tarzı KAH için uygunsa sonuç kaçınılmaz oluyor.

    Tesekkurler

Siz de yorumunuzu paylaşın: