İYİ KOLESTEROL YÜKSEKLİĞİ ŞEKER HASTALARINDA KALP KRİZİ VE FELÇ RİSKİNİ ARTIRIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

“Different associations between HDL cholesterol and cardiovascular diseases in people with diabetes mellitus and people without diabetes mellitus: a prospective community-based study” başlığıyla yayınlanan araştırmada, şeker hastalığı olan 8244 kişi ile şeker hastalığı olmayan 83.110 kişi ortalama 10.4 sene takip edildi (1).

Başlangıçta bunların hiçbirinde kalp-damar hastalığı veya kanser yoktu ve hiçbiri de takip süresinde kan yağlarını düşüren ilaç kullanmadılar.

Bu kişilerin 2 senede bir HDL-kolesterol seviyeleri ölçüldü.

Takip döneminde 5076 kişide kalp krizi, iskemik (kanamasız) veya hemorajik (kanamalı) felç gibi kalp-damar hastalığı olayları ortaya çıktı.

BİR: Kalp-damar hastalığı (KDH) riski üzerinde şeker hastalığı ve HDL-kolesterol seviyeleri arasında anlamlı bir etkileşim bulundu.

İKİ: HDL-kolesterol seviyeleri ile KDH arasındaki ilişki, şeker hastalığı olmayanlarda U şeklinde bir eğri ortaya koydu.

ÜÇ: KDH’ nın ayarlanmış risk oranı, HDL-kolesterol seviyeleri 1.30-1.42 arasında olan en düşük risk grubuna göre 1,04 mmol/L’ den düşük HDL-kolesterol seviyeleri için 1.26 ve 2,07 mmol/L’ den yüksek HDL kolesterol seviyeleri için 1.76 olarak hesaplandı.

DÖRT: Şeker hastalığı olanlarda ise HDL-kolesterol seviyeleri yüksekliğinin KDH riskini artırdığı görüldü.

Ayarlanmış KDH riski, 2.07’ nin üzerindeki HDL-kolesterol seviyeleri için HDL-kolesterol seviyeleri 1.30-1.42 arasında olanlara göre 1.62 olarak bulundu.

Araştırmacıların vardıkları kanaat şu: Yüksek HDL-kolesterol seviyeleri, şeker hastalığı olan ve olmayan kişilerde yüksek KDH olayları riski ile paradoksal olarak ilişkiliydi. Buna karşılık düşük HDL-kolesterol seviyeleri şeker hastalı olanlarda gelecekteki KDH riskini öngöremedi.

Bizde de Prof. Dr Altan Onat ve arkadaşları da, aşırı HDL yani iyi kolesterol yüksekliğinde çeşitli (CETP) protein kusurları, aşırı HDL (kolesterol ve partikül) yüksekliği ve çeşitli hastalıklar arasında, özellikle şişmanlık ve şeker hastalığı arasında ilişkiler olabileceğini bildirmişlerdi (2).

İyi kolesterol yüksekliği kalp krizi riskini artırıyor

Daha önce Science’ da yayınlanan araştırmada da iyi kolesterol yüksekliğinin bazı kişilerde kalp krizi riskini bırakın azaltmayı tam aksine neredeyse sigara kadar artırabileceğini ortaya koymuştu.

Cambridge Üniversitesi uzmanları tarafından gerçekleştirilen araştırmaya göre SCARB1 adı verilen bir gende oluşan mutasyon her 1700 insandan birinin yüksek seviyede iyi kolesterole sahip olmasını sağlıyor ama bu hiç de iyi bir şey değil.

Araştırmanın sonuçları, bu gende mutasyona sahip olan kişilerde kalp krizi geçirme riskinin yüzde 80 daha fazla olduğunu gösteriyor (3).

HDL-kolesterolün kalp krizi üzerine etkilerinin kalp krizi geçirmiş 21 bin ve kalp krizi geçirmemiş 95 bin kişi üzerinde incelendiği araştırmada endotelial lipaz geninde rastlanan bir varyasyonun HDL kolesterolü yükselttiği ama bunun kalp krizleri üzerine bir etkisi olmadığı belirlendi.

Bu araştırmacılar daha önce insanların yüzde 2.6’ sında endotelial lipaz geninde rastlanan varyasyonunun HDL-kolesterolü 6 puan kadar yükselttiğini belirlemişlerdi.

Araştırmada daha sonra 53 bin 500 kişide HDL-kolesterolü artıran 14 gen takımına bakıldı ve bunlarda da kalp krizlerinin azalmadığı tespit edildi (4).

İyi kolesterolü yükselten ilaçlar da boş çıktı

Daha önce de östrojen tedavisinin HDL-kolesterolü artırdığı ama kalp krizlerini azaltmadığı belirlenmişti.

Ardından iyi kolesterolü artıran fibrat ve niasin gibi ilaçların işe yaramadığı anlaşıldı.

CETP-inhibitörleri olarak bilinen ve HDL-kolesterolü artıran ilaçlarla yapılan araştırmalar da fiyaskoyla sonlandı.

Bu gruptan torcetrabip ile yapılan çalışmalar 2006 senesinde kalp krizi ve felçleri “artırdığı” gerekçesiyle durduruldu (5).

Kalp krizinin sebebi iyi kolesterol olabilir

Nature Medicine’ de yayınlanan araştırma kolesterol teorisinin köküne kibrit suyu dökmüştü.

Cleveland Kliniği uzmanları tarafından yapılan çalışma HDL-kolesterolün okside olarak zararlı bir forma dönüşebileceğini ve bunun da damarları tıkayabileceğini ortaya koyuyor.

Araştırma, kardiyoloji kliniğine başvuran 627 hastada oxTrp72-apoA1 seviyesi yüksekliğinin kardiyo-vasküler hastalık riskinin arttığını ve dolaşımdaki oxTrp72-apoA1 seviyelerinin arter duvarındaki pro-aterojenik olayın izlenmesini sağlayabileceğini gösteriyor (6).

Gelelim neticeye

Sadece kanda ölçülen değerlere bakarak bir kişinin kalp hastalıkları riski hakkında yorum yapmanın doğru olmayacağını bir kere daha görüyoruz.

LDL-kolesterol yani kötü kolesterol yüksekliğinin kalp krizi ve felç riskini artırdığını, HDL kolesterol yani iyi kolesterol yüksekliğinin ise riski azalttığını kategorik olarak iddia etmek doğru değildir.

İyi kolesterol yüksekliğinin şeker hastalarında KDH riskini artırmasına şaşırmadım, buna şaşıranlara da şaşırmam.

Onlar ki gözleri ver görmezler, kulakları var duymazlar.

Makale: Different associations between HDL cholesterol and cardiovascular diseases in people with diabetes mellitus and people without diabetes mellitus: a prospective community-based study

Kaynaklar:

1. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0002916522004154

2. http://old.tkd.org.tr/pages.asp?pg=:dergi/dergi_content&plng=tur&id=1176&dosya=112

3. http://science.sciencemag.org/content/351/6278/1166

4. http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736%2812%2960312-2/fulltext

5. https://ahmetrasimkucukusta.com/2016/03/11/yazilar/tip-yazilari/kolesterol/iyi-kolesterol-yuksekligi-kalp-krizi-riskini-artiriyor/

6. http://www.nature.com/nm/journal/vaop/ncurrent/full/nm.3459.html

Büyük Kolesterol Yalanları - Hayy Kitap

Şu makalelerimi okumanızı da tavsiye ederim.

KÖTÜ KOLESTEROLÜ DÜŞÜK OLANLARDA BEYİN İÇİ KANAMA RİSKİ YÜKSEK https://ahmetrasimkucukusta.com/2019/07/13/yazilar/tip-yazilari/kolesterol/kotu-kolesterolu-dusuk-olanlarda-beyin-ici-kanama-riski-cok-yuksek/

KOLESTEROL TEORİSİ İFLAS ETTİ https://ahmetrasimkucukusta.com/2016/04/09/yazilar/tip-yazilari/kolesterol/kolesterol-teorisi-iflas-etti/

İYİ KOLESTEROL YÜKSEKLİĞİ: YARARLILIK MI, ZARAR YAPICILIK MI? https://ahmetrasimkucukusta.com/2015/06/28/misafir-yazar/iyi-kolesterol-yuksekligi-yararlilik-mi-zarar-yapicilik-mi/

KALP KRİZİNİN SEBEBİ İYİ KOLESTEROL ÇIKTI, İYİ Mİ? https://ahmetrasimkucukusta.com/2014/01/27/yazilar/tip-yazilari/kolesterol/kalp-krizinin-sebebi-iyi-kolesterol-cikti-iyi-mi/

***

EK 1 (7.5.2022): A new look at statins, LDL-Cholesterol & CVD

* Most papers presenting the benefits of statins have been done by the Oxford Cholesterol Treatment Trialists (CTT) team. They tend to present benefits of statins in relative risk terms – with claims of benefits of approximately 20% being typical.

* This week’s paper set out to evaluate the absolute risk reduction for relationships between statins, LDL-cholesterol and deaths/disease.

* The authors used the same trials that the CTT use and found potential for bias in a number of areas, not least that all of the included trials were funded, in part or wholly, by the pharmaceutical industry.

* The study examined all-cause mortality, heart attacks and strokes for all trials together and then separately examined trials that included people who had previously had a heart event or not. The relative risk reductions ranged between 9% and 38%, which seems large. The absolute risk reductions ranged between 0.3% and 2.2%, which doesn’t seem large.

* The authors conducted a number of tests that led to concerns about the reliability of pooling these trials given their differences and inconsistent definitions of key terms.

* The authors also tried to establish what role reductions in LDL-Cholesterol played in any benefits from statins. They found no consistent impact of reducing LDL-cholesterol.

* Patients are presented with the information that taking a statin (for 4.4 years on average) would reduce their risk of having a heart attack by 29% (relative risk). The same information could be presented as 77 people would need to take statins for approximately 4.4 years on average to prevent 1 heart attack (absolute risk).

* This paper was simple and powerful and should change patient-doctor consultations, but I suspect that it won’t.

Kaynak: https://www.zoeharcombe.com/2022/05/a-new-look-at-statins-ldl-cholesterol-cvd/

***

EK 2 (1.9.2022): ALAN WATSON “1937: Columbia University biochemists David Rittenberg & Rudolph Schoenheimer demonstrated that dietary cholesterol had little or no influence on blood cholesterol. Never refuted, current USDA Guidelines say: “Eat as little cholesterol as possible.” Why the bogus advice?

Kaynak: https://twitter.com/DietHeartNews/status/1565113453324427267?s=20&t=oO3I-BrKyVq2wumkpHj0QA

***

EK 3 (22.11.2022): Low-density lipoprotein cholesterol and triglycerides modestly predicted CHD risk in Black and White adults. Low HDL-C was associated with increased CHD risk in White but not Black adults, and high HDL-C was not protective in either group. Current high-density lipoprotein cholesterol–based risk calculations could lead to inaccurate risk assessment in Black adults.

Makale: Race-Dependent Association of High-Density Lipoprotein Cholesterol Levels With Incident Coronary Artery Disease

Kaynak: https://www.jacc.org/doi/10.1016/j.jacc.2022.09.027

***

EK 4 (16.4.2023): Total kolesterol seviyesi yüksek olanlar, eşlik eden hastalıkları veya sağlık durumları ne olursa olsun, düşük olanlara göre daha uzun yaşıyor.

Kaynak: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20470020/

Makale: Serum total cholesterol levels and all-cause mortality in a home-dwelling elderly population: a six-year follow-up

***

Yazı için 5 yorum yapılmış:

  1. Gaye dedi ki:

    Yani kolesterolün iyisinin yüksekliği de işe yaramıyor. Peki düşüklüğünün ne gibi bir etkisi var acaba?

  2. Emre Şenbabaoğlu dedi ki:

    Sayın hocam,

    Düşük karbonhidratlı ve yüksek yağlı beslenme ile ya da ketojenik beslenme ile tip 2 diyabet tersine çevrilebiliyor. Bu bilinen bir gerçek. Düşük karbonhidratlı ve yüksek yağlı beslenme, ve ketojenik beslenme sırasında HDL değeri yükseliyor.

    O halde şeker hastaları düşük karbonhidratlı ve yüksek yağlı beslenmeden ya da ketojenik beslenmeden uzak mı durmalı?

    Şeker hastalarının HDL değerlerini yükseltmeden düşük karbonhidratlı ve yüksek yağlı beslenebilmesi mümkün müdür?

    Saygılar.

  3. Dursun dedi ki:

    Her türlü kan yağları artışı risklidir, önemli olan bunların oksidasyonlarıdır. HDL de LFL de olsa by değişmez.

  4. Mustafa dedi ki:

    Araştırmada neden sadece HDL kolestrol ve şeker hastaları ilişkisi incelenmiş?

    Takip edilen kişilerin açlık insülin seviyeleri, trigliserid seviyelerine de bakılmış mı?

    Şeker hastası demek, bozulmuş açlık glikoz sonucu oluşan bir durum demek.

    Şeker hastalığının sebebinin de yanlış beslenme sonucu oluşan yüksek şeker ve yüksek insülin olduğunu artık Mısır’daki sağır sultan bile biliyor.

    Şeker hastası için HDL kolestrole bakmadan da KDH riski devam ediyor denir zaten.

    Şeker hastası kullandığı ilaçlarla açlık glikozunu normal seviyede tutması iyileşti anlamına gelmiyor ki, beslenmesini düzeltip ilaçlardan kurtulduktan sonra ancak iyileşti denebilir.

  5. Mustafa dedi ki:

    ABD’li beslenme uzmanı Dana Leigh Smith, ‘Eat This, Not That’ sitesi için yazdığı

    “30 Yaşından Sonra Bir Daha Asla Yememeniz Gereken 30 Yiyecek”

    başlıklı makalede 30 yaş üstü insanların ve formda kalabilmeleri için tüketmekten vazgeçmesi gereken besinlerden bir liste oluşturdu.

    Bu sitede yıllardır Ahmet Rasim hoca ve Canan Karatay hocanın anlatmaktan dillerinde tüy bittiği adam gibi beslenme konusunu biraz geç de olsa onlar da dikkatlere sunmuşlar.

    Bir eleştiri olarak denebilir ki neden 5 yaşından 10 yaşından sonra değil de 30 yaşından sonra yenmemesi gerekiyor.

    https://haberglobal.com.tr/saglik/30-yasindan-sonra-asla-tuketilmemesi-gereken-besinler-133093

    https://www.eatthis.com/foods-to-stay-young/

Siz de yorumunuzu paylaşın: