HİNT DUTU KEMOTERAPİDEN DAHA ETKİLİ VE DAHA ZARARSIZ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Morinda citrifolia veya kısaca noni (Hint dutu) adıyla bilinen tropikal bölge sebzesinin yapraklarının akciğer kanserinin önlenmesi veya tedavisinde ideal tamamlayıcı bir besin olabileceği bildirildi.

Molecular and Cellular Biochemistry’ de yayınlanan araştırma, noni yaprakları ekstresinin etkinliği kesin olmayan üstelik de ölümcül yan etkileri bulunan kemoterapiden daha faydalı olabileceğini gösteriyor (2).

Akciğer kanserlerinin yüzde 80 kadarı küçük hücreli dışı kanserdir ve bunlar genellikle hem kemoterapi ve hem de radyoterapiye dirençlidir.

İlerlemiş safhalarda cevap oranı sadece yüzde 25-30 ve ortalama yaşama süresi de 10-12 ay kadardır.

Araştırmada noni yapraklarının metastaz yapmış akciğer kanserinde makro ve mikro etkileri hücre ve hayvan modellerinde FDA tarafından onaylı Erlotinib (ticari adı Tarceva) ile kıyaslanarak incelendi.

Etkinliği ve emniyeti gerçek manada plasebo-kontrollü bir araştırmada gösterilmemiş olan Erlotinib ilerlemiş küçük hücre dışı akciğer ve pankreas kanseri tedavisinde çok kullanılan ilaçlardan biridir.

FDA bu ilaca konvansiyonel kemoterapiye ilave edildiğinde hayatta kalma süresini sadece birkaç ay uzattığı gerekçesiyle onay vermiştir.

Noni ekstresi Tarceva’ dan daha üstün

Araştırmada biri A549 insan alveoler bazal epitelyal akciğer kanseri diğeri de fare Lewis (LL2) akciğer kanseri hücreleri üzerinde çalışıldı.

Noni yaprağı ekstrelerinin hem A549 ve hem de LL2 hücrelerinin çoğalmasını ve programlanmış hücre ölümü endüksiyonunu inhibe ettikleri, kanser hücreleri siklusunu G0/G1 fazında durdurdukları ve kaspaz-9 seviyelerini değiştirmeden kaspaz 3/8 seviyelerini artırdıkları belirlendi.

Bunlar ancak mükemmel bir kemoterapide elde edilebilecek sonuçlardır.

Noni yaprak ekstrelerinin normal MRC5 akciğer hücrelerine hiçbir toksik etki göstermemeleri daha da önemlidir çünkü bunlar hem kemoterapi hem radyoterapinin kaçınılmaz etkileridir.

Araştırmada noni ekstresi küçük hücreli dışı akciğer fare modelinde de Erlotinib ile kıyaslandı.

Fareler 21 gün süreyle kilo başına 150 ve 300 mg noni yaprağı ekstresi ve kilo başına 50 mg Erlotinib verilerek beslendi.

Noni ekstresinin fare tümörlerinde pro-apoptik TRP53 genlerini artırdıkları, tümörü teşvik eden BIRC5, JAK2/STAT3/STAT5A genlerini azalttıkları ve anti-enflamatuar IL4 ve IL10 sitokinlerini artırdıkları belirlendi.

Özet olarak, kilo başına 300 mg noni ekstresinin kilo başına 50 mg Erlotinib’ e göre ölçülen tüm parametrelerde üstün olduğu ortaya çıktı.

Benzer sonuçlar daha önce yapılan başka bir araştırmada da elde edilmişti (2).

Noni tedavisi neredeyse sıfır maliyetli

Ticari adı Tarceva olan Erlotinib’ in günde 150 mg’ nın fiyatı 220 dolar ve bir aylık fiyatı verilen doza göre 7700 doları buluyor.

Buna karşılık hiçbir yan etkisi olmayan ve tropikal ülkelerde sebze olarak yenen 250 mg noni ekstresinin bir dozunun fiyatı sadece 12 senttir.

Gelelim neticeye

BİR: Fareler ve hücre kültüründe yapılan bir araştırmanın insanlardaki hastalıklar ve akciğer kanseri için de aynen geçerli olduğu tabii ki iddia edilemez.

İKİ: Bu araştırmadan elde edilen sonuçlar gerçekten çok müthiş ama noni ekstresinin bir ilaç şeklinde dönüşebilmesi için daha pek çok çalışmanın yapılması gerekiyor. 

ÜÇ: Kemoterapi başta lösemi, lenfoma ve testis tümörleri olmak üzere birçok kanser türünde çok başarılı sonuçlar veriyor. Bu ve benzer araştırma ve haberlere kanarak hastaların tedavilerini bırakmaları veya değiştirmeye kalkmaları doğru değildir.

DÖRT: Bu arada, kanser hastalarının birçoğuna kemoterapinin umut ticareti olarak yapıldığını, birçok hastanın kanserden değil kemoterapinin yan etkilerinden öldüklerini de hatırlatmak isterim.

BEŞ: Medyada bu tür mucize bitki, mucize karışım, mucize kür haberleri bitmez. Bunların bir çoğu -sebepleri çok farklı da olsa- umut verme aşamasını bir türlü geçemez, adı bir daha anılmaz olur.

ALTI: Bu araştırmayı noni meyvesine yatırım yapan bir şirket veya kişi de desteklemiş olabilir; dikkatli olmak lazım.

YEDİ: Kimseye noni meyvesinin peşine düşmesini, bundan mucizeler beklemesini, hayallere kapılmasını tavsiye etmem. Yapmanız gereken adam gibi beslenmektir.

Kaynaklar:

1. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27106908

2. http://pubs.rsc.org/en/content/articlelanding/2015/fo/c5fo01475a#!divAbstract

Yazı için 10 yorum yapılmış:

  1. harun özmen dedi ki:

    Sizin de vurguladığınız gibi her şeyin ucu paraya dokunuyor hocam. Örneğin böbrekteki taşları eriten ilaç çıktı %90 sonuç alınıyor ama kimse bunu bilmiyor, Dr. lar hastalarına söylemiyor. Taş kırdırmalar, cerrahi müdahaleler v.s. gelsin paralar !

  2. Muhammed Furkan dedi ki:

    Bu dünya düzeninde her şeyin başı paradır. Hangi ilaç firması dut yaprağının kemoterapiden üstün bir ilaç olabileceğini kabul edebilir ki?

  3. Ertuğrul Açıkgöz dedi ki:

    Hocam,yanıtını doğal olarak herkesten çok daha iyi bildiği güzel ve önemli bir soru sormuş.
    Benzer şekilde PARKİNSON hastalarının kullandığı “DOPAMİN salgılatarak hastalık etkilerinin azaltılmasını sağlayan çok pahalı ilaçlar” için de geçerli. Hepimizin bildiği ve pek çok kişinin yemeğini beğenmediği ” BAKLA “, Dopamin üretme ve hastalık etkilerini azaltma etkisi en kuvvetli ilaçtan bile etkili Üstelik yaş veya kurutulmuş olması etkisini azaltmıyor ve hiçbir yan etkisi yok. Mevcut ilaçlarla birlikte alındığında AŞIRI DOZ etkisi bile gözleniyor bu nedenle ancak bu konuda uzmanlaşmış bir Nörolog kontrolünde alınmalı. Cerrahpaşa T.Fak.den Sn. Prof.Dr. Sibel ÖZEKMEKÇİ hocam bunu bize (hasta olan yakınımıza) en az 20 yıl önce önermişti ancak araştırmalar yetersizdi ve kuvvetle muhtemel Ahmet Rasim hocamın bildiği nedenlerle İLAÇ TEKEL’leri bu tür ucuz, doğal ve etkili ilaçların geliştirilmesini ENGELLİYOR.

  4. Asistan doktor dedi ki:

    Sayın ve muhterem hocam, acizane fikrim şudur ki onkolog olmak için bunca tahsile gerek yok. Adamların yaptıkları kanser tipine göre belirlenmiş ilaç kürlerini uygulamak. Bunu babam da yapar. En ufak bir düşünme sorgulama yok, daya kemoterapiyi.

  5. şevket keskin dedi ki:

    bence onkologlar “dut yemiş bülbül gibiler, onun için sesleri çıkmıyor.

  6. NONİ extratını strese bağlı rahatsızlıklardada kullanabiliyoruz ben kendim ülseratif kolit hastasıyım 2014 yılında bir doz kullandım oldukça iyi geldi şimdi türkiyede bulamıyorum bulabileceğimiz bir adres var mı iletebilirseniz sevinirim

  7. Mustafa çalışkan dedi ki:

    Noni suyu diğer adı hint dutu ekstratı talep ederseniz bana ulaşabilirsiniz

    250 ml 100 tl dir

  8. Karadenizli dedi ki:

    Big farma tamam ahlaksız ama bu hint dutundan ekstre üretip satanlara da güvenmemek gerekir. Al birini vur ötekine. Bakın yukarıda biri hemen noni ekstraktı pazarlamaya başlamış bile. Sana nanik canım, nanik, noni ekstraktını sen iç.Şifa olsun

  9. seçkin dural dedi ki:

    harun özmen bey , bahsettiğiniz ilaç hangisi.

  10. Yusuf Sarı dedi ki:

    Melahat varol hanım benimle iletişime geçersiniz yardımcı olabilirim.

Siz de yorumunuzu paylaşın: