ANNE SÜTÜ VE DİŞ ÇÜRÜĞÜ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
obez kadın 4

Çocuk İmmünoloji-Allerji Uzmanı Prof. Dr. Alişan Yıldıran‘ ın yazısı:

Anne sütü ile ilgili olarak, Çocuk Diş Hekimliği ile ilgili derneğin açıklaması şu; “..özellikle de gece uyku öncesi bebeğe verilmesinin erken çocukluk çürüklerinin oluşumunda rolü bulunmaktadır. Sadece sağlıklı beslenme ile dişlerin çürükten korunması mümkün değildir” (1).

Burada iki ana önerme var, 1. Anne sütü diş çürüğü ile ilgilidir, 2. Sağlıklı beslenseniz de dişleriniz çürür.

Bu önermelere bir de müslüman bir çocuk doktoru gözü ile bakalım;

Amerikan Sağlık Enstitüsü’ne gore diş çürüğü dişlerin sık sık asit ve nişasta ile karşılaşmasından dolayı oluşduğunu belirtiyor (2). Yani gazlı içecek ve koka kola içmez, abur cubur yemezseniz dişleriniz genetik bir sorun yok ise çürümez, çünkü yirmi bin yıl dayanabilen dünyanın en sert organik maddesidir (3, 4).

Kendimden örnek vereyim, kola içmeyi bırakdıkdan sonra dişlerim bir daha hiç çürümedi.

Anne sütünün diş çürümesine yol açdığı iddiasına gelince; Allah (cc)’ın insanoğluna hediyesi olup iki yıl veya 30 ay süre ile verilmesini tavsiye ediyor (Bakara, 233 ve Ahkaf, 15) ki böylece hamileliğin en az ne kadar sürmesi gerekdiğini, bebeği sütten erken ayırmanın doğru olmadığını bize öğretiyor.

Anne sütünün ne olduğunu ise modern bilim daha yeni idrak ediyor, yakın zamana kadar steril olduğu kabul edilen anne sütünde çeşitli probiyotik bakteriler bulunmakdadır!

Ayrıca, enfeksiyon ve diş çürüklerinden koruyucu peptidler, antimikrobiyal enzimler, lökositler, kök hücreler bulunmakdadır (5). Bu sebeple diş çürüğüne yol açması pek mümkün gözükmemekdedir.

Nitekim pubmedde “breastmilk, breastfeeding, coriogenicity, coriogenic, tooth decay” anahtar kelimeleri ile tarandığında konu ile ilgili çok az makale çıkmakdadır, Ahmet Rasim Hoca konuyu gayet güzel ifade etmişdir (6).

Geçen sene yayınlanan 63 araştırmayı değerlendiren bir metaanalizde ise anne sütü ile beslenmenin dişleri çürütmeyi bırakın, koruyucu olduğunu, 12 aydan sonra diş çürüklerine neyin yol açdığının araştırılması gerekdiğini belirtiliyor (7).

Benim kanaatim o yaşdaki diş çürüklerinin sebebi, bebeklere gereksiz yere verilen, bir de utanmadan ‘devam sütü’ diye adlandırılan, karbonhidrat ihtiva eden endüstriyel formül mamalardır.

Eğer değerli diş hekimlerimiz, anne sütünün sağılıp biberon ile bebeğe verilmesini, ağzında emzik niyetine bekletildiğini kastediyorlar ise burada da başka faktörleri dikkate almak daha mâkul olacakdır.

Bundan başka, değerli okuyucuların dikkatini çekmek istediğim iki önemli nokta daha var;

Konuya yorum bırakan muhterem Prof. Dr. Canan Karatay anne sütü bankalarının kurulduğundan bahsediyor ki, gerçekden bir dönem bu uygulama ülkemizde de gündeme gelmişdi, hâlâ daha getirmeye çalışanlar var, fakat bu uygulama dinimize göre mahzurludur, çünkü süt kardeşler birbiri ile evlenemezler, anne sütü bankası uygulamasında bir bebeğe bir kaç farklı kadının sütü verileceği ve o bebeklerin aynı ilde yaşamaları sebebi ile farkına varmadan evlenmesi ihtimali olacakdır.

Yüce Allah (cc)’ın bize bu konudaki tavsiyesi de yeni anlaşılmışdır. Farklı annelerin sütlerindeki farklı kök hücreler bebeğin vücuduna yerleşerek ilerki hayatında mikrokimerizm ile otoimmüniteye yol açabilecekdir (8).

Diğer nokta ise; tıp derneklerinin endüstriyle içli dışlı olmalarıdır ki bu konu ile ilgili olarak;  ülkemizdeki çocuk hekimlerinin ağzının içine bakdığı Amerikan Pediatri Akademisi ve yayın organı olup, makalelerini mutlak hakîkat kabul ettikleri, Pediatrics dergisi hakkında muhterem Asena Devlet’in çok ama çok enteresan yazısını (9) okumanızı ve ülkemizde ilk defa bendenizin gündeme getirdiği Rockefeller Tıbbı’nın (10) ne demek olduğunu bu vesile ile bilhassa resmî makamlara hatırlamama müsaade ediniz.

Yeri gelmiş iken, yine bu endüstrisever çocuk doktorları derneğinin bir başka kerameti kendinden menkul ‘altı aylık olana kadar anne sütünden başka bir şey vermeyin’ önerisine, bağımsız araştırmacılar bu uygulamanın da diş çürükleri dahil pek çok soruna yol açabileceğine dikkat çekiyor ki şahsî gözlemlerim de bu yönde (11).

Bir de soru soralım; Bakanlığın tıp derneklerini denetlediğini duyan var mı?

Kaynaklar: 

1. http://ahmetrasimkucukusta.com/2016/06/16/bir-tavsiye/turk-pedodonti-dernegi-baskani-ni-cevabi/comment-page-1/#comment-47950

2. http://www.nidcr.nih.gov/oralhealth/OralHealthInformation/ChildrensOralHealth/ToothDecayProcess.htm

3. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4025425/

4. x https://en.wikipedia.org/wiki/Tooth_enamel

5. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S104366181200165X (The human milk microbiota: origin and potential roles in health and disease).

6. http://ahmetrasimkucukusta.com/2016/06/18/yazilar/tip-yazilari/beslenme/anne-sutunun-dis-curumelerine-yol-actigi-iddiasi-dogru-mu-safsata-mi/

7. http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/apa.13118/epdf

8. https://www.newscientist.com/article/dn26492-breast-milk-stem-cells-may-be-incorporated-into-baby/

9. https://vitamingiller.com/emzirmeye-dogal-demek-etik-acidan-sikintili/

10. http://ahmetrasimkucukusta.com/2016/02/05/misafir-yazar/zikavirus-ve-rockefeller-tibbi/

11. http://kellymom.com/ages/older-infant/delay-solids/

Yazı için 4 yorum yapılmış:

  1. Canan Karatay dedi ki:

    Sayın Yıldıran Beyin yorumlarına tamamen katılıyorum.

    Ana sütünün ne kadar önemli olduğunu vurgulama açısından, ‘ana sütü bankalarının’ dahi baı ülkelerde kurulmuş olduğunu bildirdim.

    Sütü olmayan annelerin, yapay endüstriyel süt ve bebe mamaları yerine, eski bir gelenek olan, süt anne kullanımının devreye sokulması son derece önemli diye düşünüyorum.

    Bebe bisküvilerinin ne kadar zararlı olduklarını, dişleri çürüttüğünü, bebeklerde alerjilere neden olduğunu, bilimsel kanıtlarla;

    Karatay Diyeti’yle BESLENME TUZAKLARINDAN KURTULUŞ REHBERİ, adlı kitabımda açıklıyorum.
    hayykitap 2013. ISBN:978-605-5181-38-3

  2. Nurperi dedi ki:

    Birkaç hoca dışında gerçekten halk sağlığı için mücadele eden yok. herkes bir dümen tutturmuş gidiyor. binmişiz bir alamete gidiyoruz kıyamete.

  3. belma dedi ki:

    Hocam ogluma 25 ay anne sutu verdim su an 33 aylik disleri curuk ve dis minesi eksikliginden dolayi delik ve sari gorunumde.bir kez biberon kullanmadi emzik nedir bilmez ve beslenmesi inanilmaz guzel.
    Kizim 4 yasinda 3,5 yasinda zorla biberonla ictigi SMA mamadan kestim hic anne sutu emmedi desem yeri var dislerinde degil curuk bir tane leke yok bembeyaz piril piril disleri. Ben bu konunun icinden cikamadim hocam 🙂

  4. Alişan Yıldıran dedi ki:

    Oğlunuzda immünolojik bir sorun olabilir, değerlendirmek lazım

Siz de yorumunuzu paylaşın: