GRİP AŞILARININ ETKİSİ YOK

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Nilüfer DEMİR/BODRUM (Muğla), (DHA) – GÖGÜS Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, grip aşınının etkili olabilmesi için aşı yapılan ile hastalığa neden olan virüsün aynı olması gerektiğin söyledi.

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, grip aşılarının etkisiz olduğunun, bağımsız araştırmalarla ortaya konulduğunu söyledi. Prof. Dr. Küçükusta, “Her sene bu mevsimde grip aşıları piyasaya çıkıyor ve çeşitli uzmanlar tarafından da özellikle risk grubunda olan insanların grip aşısı yaptırmaları tavsiyesinde bulunuluyor. Bugüne kadar daha çok aşı üreten firmaların sponsorluğunda yapılan araştırmalar, bu aşıları gerçekten çok etkiliymiş gibi gösteriyordu.

Ancak, giderek bağımsız uzmanlar ve kuruluşlar ile kurumlar tarafından yapılan araştırmalar, bu aşıların hiçbir etkisinin olmadığını, bunların boş yere yapıldığını ortaya koydu. Türkiye’de yok ama ABD’de 2- 17 yaş arasındaki çocuklara deri içine zerk edilen aşı değil, buruna püskürtülen bir grip aşısı var. Daha çok etkili olduğu gerekçesiyle o aşının yapılması tavsiye ediliyordu. Bunun gerekçesi ise aşıyı üreten firmanın yaptığı araştırmalardı.

Ama 10 sene içerisinde yapılan araştırmalar gösteriyor ki; bu aşıların hiçbir faydası yok. Geçen yıl yüzde 3 oranında etkili olduğu ortaya çıktı. Yani etkisiz anlamına geliyor bu. Bu sefer bütün dünya tıbbının tavsiyelerini yakından takip ettiği ve yüzde 100 uyduğu bir kurum var, ABD Hastalık Kontrol Önleme Merkezi (CDC). Bu seneye kadar, ‘Çocuklara bu aşı yapılsın’ diyen o kuruluş, artık bu aşının yapılmasının hiçbir faydasının olmadığını açıkladı. Hatta bir ABD’li doktor da çıkıp bu aşının yapılması ile buruna su fışkırtılması arasında hiçbir fark olmadığını söyledi” dedi.

‘GRİP AŞISINDAN FAYDA BEKLEMEK ABES’

Bağımsız uzmanların yaptığı araştırmaları yakından takip ettiğini vurgulayan Prof. Dr. Küçükusta, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu araştırmalar geçtiğimiz son birkaç yıldan beri grip aşısının hiçbir etkisinin olmadığını bilimsel verilerle ortaya koyuyor. Zaten grip aşılarının hazırlanma mekanizması mantığı da bunların etkili olmasının imkansız olduğunu insanlara baştan söylüyor. Grip virüsleri sürekli şekil değiştiren virüslerdir.

Aşılar da bu yüzeylerinde değişen antijenlere göre hazırlanıyor. Dolayısıyla bir kere kağıt üzerinde aşının etkili olabilmesi için geçen sene hastalık yapan virüsün bu sene de hastalık yapmasının gerçekleşmesi lazım. Ama virüsler sürekli şekil değiştirdiği için aşılardaki virüslerle hastalık yapan virüsün uyumlu olması gibi bir durumla karşılaşmak çok zor. Böyle olsa bile aşılar tamamen kanda antikor yapılmasını uyaran bir mekanizmayla etkisini gösterebiliyorlar.

Oysa grip hastalığı kanda bulunan bir virüs değil. Bu tamamen solunum yolu dokusunda bulunan bir virüs. Dolayısıyla antikor miktarının hiçbir önemi yok. Burada grip aşılarının aslında hücresel bağışıklık dediğimiz kısmı harekete geçirmesi lazım. Uygulamada 50 seneyi geçti ama grip aşısının böyle bir etkisi yok. Grip aşılarının etki mekanizmasına baktığımız zaman bundan bir fayda beklemenin abes olduğunu net olarak ortaya çıkıyor.”

GRİPTEN KORUNMAK İÇİN UYARILARI SIRALADI

Prof. Dr. Küçükusta, grip hastalığından korunmak içinse yapılması gerekenler konusunda uyarıda bulundu. Mikrobik hastalıklardan korunmak için insanları tek tek aşılamanın mantıksız olduğunun altını çizen Küçükusta, şunları söyledi:

“Bir insanı gripten korumak için yüzlerce, hatta binlerce aşı yapmanız gerekir. Bu olacak bir şey değil, akıl ve mantık dışı bir şey. Ama siz insanların çevresinin yani soluduğu havanın, yediği içtiği gıdanın, evinde kullandığı suyun, kanalizasyonun sağlıklı olmasını sağlar, kişinin de kendi sağlık tedbirlerini almasını imkan tanırsanız, zaten bu kişiyi bütün mikroplara karşı korumuş olursunuz.

Onun için, insanlar için kişisel bazda önemli olan bağışıklıklarının normal vazifesini yapmasını sağlamak. Beslenme çok önemli, kesinlikle şekerli gıdalardan, unlu gıdalardan ve hazır paketli gıdalardan uzak duracaksınız. Bunları yedikten sonra 10 tane aşı olmuşsunuz, 100 tane aşı olmuşsunuz hiçbir şey fark etmez.

Kesinlikle sebze ağırlıklı, sağlıklı hayvanların etinden, sütünden hazırlanan yiyecekleri yemek lazım. Mayalı yiyecekler son derece önemli, lifli gıdalar hayatımızdan çıkıyor. Bunlar son derece önemli. Bol sıvı almak son derece önemli. Güneş banyosu yapmak gerek. Öğlen vakti 15-20 dakika güneş almak derimiz için çok önemli.

Gece uykusu son derece önemli. Mutlaka gece, karanlıkta 8 saat bir uyku gerekli. Huzurlu olmak, stresten uzak durmak önemli. Bunları sağladığınız zaman siz zaten bağışıklığınızın yerinde olmasını sağlıyorsunuz ve bu ister grip virüsü, ister başka bir mikrop olsun ona karşı vücudunuz savaşmasını beceriyor.”

Kaynak: http://www.hurriyet.com.tr/prof-dr-kucukusta-grip-asilari-etkisizdir-40224322

Siz de yorumunuzu paylaşın: