SİGARANIN İYİSİ KÖTÜSÜ YOK

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

2014’ de USA’ da gençler arasında elektronik sigara tüketimi klâsik sigara tüketimini aşmış durumda.

İstatistikler, elektronik sigara tüketiminin son beş senede ortaokul ve lise öğrencileri içinde üç misli, 18-24 yaş arasındakiler içinde ise 2 misli arttığını gösteriyor.

Elektronik sigaraların klâsik sigaralardan daha az toksik madde ihtiva ettiği ileri sürülüyor ancak elektronik sigaranın dumanında da kanserojen kimyasallar olduğu gösterildi.

Ayrıca elektronik sigaraların tütün ve madde bağımlılığına geçişte bir basamak olabileceği de bildiriliyor.

Elektronik sigarada da kanserojen var

Lawrence Berkeley National Laboratory tarafından yapılan bir araştırmada elektronik sigara dumanında daha önce tespit edilen 29 kimyasal yanında kanserojen olan ve göz, deri ve solunum yollarını tahriş eden propilen glikol ve gliserin bulunduğu gösterildi.

Bu kimyasal maddeler suni duman oluşumu için kullanılıyor.

Environmental Science and Technology’ de yayınlanan bir çalışmada da elektronik sigaranın ısınmasıyla bu kimyasalların akrolein ve formaldehit gibi toksik kimyasallar salgıladıkları ortaya kondu.

Elektronik sigara halk sağlığı endişesi yaratıyor

Milli Savunma Sağlık Dairesi Başkanı Vivek H. Murthy “Gençler arasında elektronik sigara tüketimindeki hızlı artışın önemli bir halk sağlığı endişesi” yarattığını açıkladı.

Murthy ekliyor:

Elektronik sigaraların potansiyel zararlarının ortaya konması için daha fazla araştırma yapılması gerekmekle beraber ilgililerin gençlerin nikotin ihtiva eden elektronik sigaradan uzak kalması için etkili tedbirler alması gerekiyor.

Çocuklarınız deney hayvanı değildir.”

Gelelim neticeye

Elektronik sigaraları daha az zararlıdır diye “masum” gösterenlere diyeceğim odur ki: “Terör örgütünün iyisi kötüsü olmadığı gibi sigaranın da iyisi kötüsü olmaz”.

Kaynaklar:

1. https://www.washingtonpost.com/news/to-your-health/wp/2016/12/08/surgeon-general-calls-youth-e-cigarette-smoking-a-major-public-health-concern/?utm_term=.f3699666849f

2. http://www.wbur.org/npr/504837301/your-kids-are-not-an-experiment-surgeon-general-says-no-vaping-for-young-people

3. https://www.washingtonpost.com/news/morning-mix/wp/2016/07/28/e-cig-vapor-releases-two-new-cancerous-chemicals-study-says/?tid=a_inl&utm_term=.3b07c1491e17

Siz de yorumunuzu paylaşın: