BURUN KILLARI ASTIMI ÖNLÜYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Hacettepe Üniversitesi uzmanları tarafından gerçekleştirilen bir araştırmada burun kılları ile astım arasındaki ilişki mercek altına alındı.

Araştırma mevsimsel alerjik nezlesi olan 233 hasta üzerinde gerçekleştirildi.

Hastalar burunlarındaki kıl miktarına göre az, orta ve çok kıllı olmak üzere üç gruba ayrıldı.

Astım görülme oranı burun kılları çok olanlarda astım oranı yüzde 16.5, orta derecede kıllı olanlarda yüzde 26.2 iken, çok kıllı olanlarda yüzde 44.7 olarak bulundu.

Uzmanlar, bunu burun kıllarının bir filtre görevi yaparak alerjenleri tutmasına ve akciğerlere daha az alerjen ulaşmasına bağlıyorlar.

Burun ne işe yarar?

Burnun vazifeleri arasında solunan havayı ısıtmak, nemlendirmek ve içinde bulunan alerjen ve mikrop gibi vücuda zararlı olabilecek tanecikleri tutmak da vardır.

Burnumuzun içinde bulunan kılların yüzeyi ince bir mukus tabakası ile kaplı olması hem yüzeyi genişletir hem tozların tutulmasını kolaylaştırır.

Burunları tıkalı olduğu için ağızdan nefes almak zorunda kalan hastalarda solunum yolları hastalıklarının belirtilerinin daha fazla olduğu zaten bilinen bir gerçektir.

Burun kıllarının az olmasının astım riskini artırması akla ve mantığa uymuyor, bu özellik olsa olsa astımı olan hastalarda belirtilerin şiddetini etkileyebilir.

Burun kıllarını koparmayın, kırpın!

Kıl köklerinde bakteriler bulunur ve koparılmaları sırasında bunlar kan dolaşımına girerek enfeksiyonlara sebep olabilirler.

Burundan kanı uzaklaştıran toplardamarlar beyinden gelenlerle birleşirler. Bakterilerin kan dolaşımına karışması menenjit ve beyin apsesi gibi ölümcül tablolara yol açabilir.

Burun kıllarının koparılması yerine ucu künt bir makasla kırpılması daha doğrudur.

Gelelim neticeye

Bunundan kıl aldırmayanların ne kadar doğru bir iş yaptıkları da böylece anlaşılmış oluyor.

Kaynak: https://www.karger.com/Article/Abstract/321912

Siz de yorumunuzu paylaşın: