GÜNDE 25 FİNCAN KAHVE KALBE DOKUNMUYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Londra Queen Mary Üniversitesi tarafından yapılan araştırmada günde 25 fincana kadar kahvenin damarlar üzerine zararlı etkisinin bulunmadığı ortaya çıktı.

Araştırmada, her ikisi de kalp-damar hastalıklarının ön göstergesi olarak kabul edilen, arter gerginliğinin lokal ölçümü için aortik distensibilite (AoD), dalga yansımasının ölçümü için arter gerginlik indeksi (ASI) parametreleri değerlendirildi.

UK Biobank Imaging Study kapsamındaki 8 binden fazla katılımcı kahve tüketimlerine göre günde bir fincandan az, günde 1-3 fincan arası ve günde 3 fincandan çok olmak üzere üç gruba ayrıldı; günde 25 fincandan fazla kahve içenler çalışmaya alınmadı.

Günde 3 fincandan çok kahve içenlerin ortalaması 5 fincan olarak bulundu.

Yaş, cinsiyet, etnisite, sigara- alkol içimi, kilo, kan basıncı, diyet gibi sonuçları etkileyebilecek faktörler kontrol edildi.

Analizlerde, AoD ve ASI’ nin günde 3 fincandan fazla kahve içenlerde bir fincandan az içenlerden farklı olmadığı, ikinci ve üçüncü grupta yer alanların çoğunun erkek olduğu, düzenli olarak sigara ve alkol içtikleri belirlendi.

The average Brit drinks 876 cups of tea a year, enough to fill two ...

Kahvenin damarlara etkisi

Kahve tüm dünyada en popüler içeceklerden biridir ve daha önce kahve içilmesinin damar sertliğini akut olarak artırdığı gösterilmiştir.

Kahvenin damar sertliğine olan kronik etkilerini inceleyen az sayıda çalışma vardır ve sonuçları birbiriyle çelişkilidir.

Arterlerin sertleşmesi kalbin yükünü ve böylece de kalp krizi veya felç riskini artırır.

man drinks too many cups of coffee ile ilgili görsel sonucu

Gelelim neticeye

Araştırma medyada, 25 fincan kahvenin damar sertliği üzerine zararlı olmadığı şeklinde verildi ama bu görüşe katılmak mümkün değil çünkü çok fazla kahve içen grubun ortalaması sadece 5.

Kahve, işlenmemiş olmak ve şekersiz içilmek kaydıyla ve özellikle de antioksidan etkisiyle sağlıklı bir içecektir ama aşırıya da kaçılmamalıdır, günde 3 fincandan fazlası “fazladır”!

Herkese, bir fincan sade kahve beden gelsin!

NOT: Kahve lobisi fonlamada dozu kaçırınca olacağı budur.

Kaynaklar:

https://heart.bmj.com/content/105/Suppl_6/A8.2.abstract

https://edition.cnn.com/2019/06/03/health/coffee-heart-health-arteries-scli-intl-gbr/index.html

***

EK 1 (25.2.2023): Günde iki veya daha fazla fincan (8 ons=240 ml) kahve, şiddetli hipertansiyonu olan kişilerde kardiyovasküler hastalık ölüm riskini iki kat artırıyor ama hipertansiyonu olmayan ve 1. derece hipertansiyonu olanlarda böyle bir etki görülmedi. Buna karşılık, yeşil çay tüketimi, kan basıncının tüm kategorilerinde artan  mortalite riski ile ilişkili bulunmadı.

Kaynak: https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/JAHA.122.026477

Makale: Coffee and Green Tea Consumption and Cardiovascular Disease Mortality Among People With and Without Hypertension

***

EK 2 (5.8.2023): Filtre, kahvedeki kafestolü süzdüğü için filtre kahvelerde kolesterolün yükselmesine sebep olan kafestol çok az bulunuyormuş. Türk kahvesi içenler yandı demektir.

Kaynak: https://www.webmd.com/cholesterol-management/ss/slideshow-surprising-cholesterol-foods

***

Yazı için 3 yorum yapılmış:

  1. Keseye dokunabilir

  2. Derya Turgay dedi ki:

    Kafeinin vücuttan atılması sıkıntılı bir işlem. Hiç içilmese daha iyi

  3. Şükrü dedi ki:

    Ne kalpmiş birader

Siz de yorumunuzu paylaşın: