ASPİRİN KALP KRİZİ VE FELÇLERİ ÖNLEMİYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Bilim dünyası, kalp-damar hastalıklarını önlemenin en doğru, en emniyetli ve tek yolunun “adam gibi yaşama” yani adam gibi beslenme, yeteri kadar hareket, sigara-alkol kullanmama olduğunu ne zaman öğrenecek?

Adam gibi beslenme: İşlenmiş un, şeker ve trans yağ bulunan paketlenmiş hazır gıdaların zerresi bile yenmeyecek.

Parayla saadet ilaçla sağlık olmaz!

***

Anadolu Ajansı’ nın haberi:

Sağlıklı insanların her gün aspirin kullanmasının, ileride görülebilecek kalp krizi ve felç riskini azaltmada etkili olmadığı öne sürüldü.

“New England Journal of Medicine” dergisinde yayımlanan araştırmada, daha önce kalp rahatsızlığı ve felç yaşamamış kişilerde her gün düşük dozda aspirin kullanımının, söz konusu rahatsızlıklara ilerleyen yıllarda yakalanma riskini azaltmada önemli rol oynamadığı iddia edildi.

Araştırmacılar, daha önce kalp hastalığı yaşamamış 12 bin 546 kişiye 5 yıl boyunca her gün düşük dozda aspirin verildiğini, ancak beklenenden fazla kişide kalp rahatsızlığı tespit edildiğini öne sürdü.

Kalp hastalığı hiç görülmemiş ancak kalp hastalıklarına yakalanma riski yüksek 15 bin 480 diyabetli hastaya 7,5 yıl boyunca her gün aspirin verilen araştırmada, çok az kişi de kalp hastalıklarına rastlandığı ancak hastalarda kanama vakalarının yüksek oranda olduğu iddia edildi.

Araştırmada aspirin kullanan hastalarda burun kanaması, hazımsızlık, reflü veya karın ağrısı gözlemlendi.

Araştırmada aspirinin, kansere de ümit edildiği gibi bir fayda sağlamadığı belirtildi.

Günümüzde her gün düşük dozda aspirin almanın kalp krizini riskini azalttığı yönünde yaygın bir inanış buluyor.

***

EK 1 (27.4.2022): ABD’de kalp krizini önlemek için artık aspirin tavsiye edilmiyor

“ABD Önleyici Görev Gücü (USPSTF)” isimli sağlık kuruluşu, yeni araştırma sonrası 60 yaş üstü çoğu yetişkin için kalp krizine veya inmeye karşı her gün bir tane aspirin alma tavsiyesinde bulunmaktan vazgeçtiğini belirtti. USPSTF’nin rehber kitapçığında, 40 ila 59 yaş aralığındakilerin sadece yüksek kardiyovasküler hastalık riski varsa doktora danışarak aspirin almaları gerektiği, 75 yaşından sonra aspirine devam etmenin çok az yararı olduğu ifade edildi.

Sağlık kuruluşu, 2016’da kalp hastalığı riski taşıyan 50’li yaş grubundakilere hem kardiyovasküler hastalıkları hem de kolon kanserini önlemek için bebek aspirini almalarını tavsiye etmişti. Ek araştırmalarda, aspirinin faydalarının risklerinden daha ağır basmadığı sonucuna ulaşılırken, kolon kanserini önlemenin en iyi yönteminin 45 yaşından itibaren rutin test yaptırmak olduğu aktarıldı. ABD’de kalp krizi ve felç, ölüm nedenleri arasında ilk 4’te yer alıyor.

Kaynak: https://www.aa.com.tr/tr/saglik/abdde-kalp-krizini-onlemek-icin-artik-aspirin-tavsiye-edilmiyor/2573768

***

Siz de yorumunuzu paylaşın: