DOĞUM SONRASI DEPRESYONA ÖZEL İLAÇ RUHSAT ALDI

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

FDA, gebelerde doğrum sonrası görülen depresyon (postpartum depresyon) için etken maddesi brexanolone olan ilaca onay verdi. Haziranda piyasa verilecek olan ilaç Zulresso adıyla satılacak.

Brexanolone, progesteron tarafından beyinde üretilen allopregnanolone’ un sentetik bir formu.

İlacın en iyi hususiyetleri olarak tesirinin genel antidepresanların aksine birkaç gün içinde ortaya çıkması ve bir kür tedavinin yeterli olması gösteriliyor.

 

İlacın ne kadar faydalı olabileceğini bilemem ama birkaç küçük kusuru olduğunu üretici şirket şu şekilde açıklıyor:

BİR: İlaç, kadının bu tedaviyi yapma sertifikası olan bir hastanede yatırılarak ve 60 saat tıbbi gözetim altında tutularak damar yoluyla uygulanıyor.

İKİ: İlacın yan etkileri arasında ateş basması, ağız kuruluğu, uykusuzluk ve bilinç kaybı var ve bu yüzden de kadınların tedavi boyunca yakından takipleri gerekiyor.

ÜÇ: Ani şuur kaybı ihtimaline karşı hastanın yanında mutlaka bir refakatçinin bulunması isteniyor.

DÖRT: İlacın anne sütüne de geçtiği biliniyor ama bunun bebekte ne gibi olumsuzluklara yol açacağı hakkında bir bilgi yok.

BEŞ: İlaç için 34.000 dolar (bizim paramızla 200.000 TL) gibi bir fiyat ödenmesi gerekiyor. Üstelik de bu fiyatın içinde hastane masrafları bulunmuyor.

Doğum sonrası depresyon sık görülüyor

Doğum sonrası depresyon, yeni doğum yapan annelerin yüzde 15’ inde görülüyor.

Klinik tablo her hastada farklı ola da karamsarlık, anksiyete, uykusuzluk veya aksine devamlı uyuma isteği, iştah değişiklikleri ve ağlama gibi belirtilere sebep oluyor.

İntihar düşüncesi gelişebiliyor ve annenin bebeğine gerekli ilgiyi göstermesi de mümkün olmayabiliyor.

Postpartum depresyon doğumu takiben östrojen ve progesteron hormonlarındaki ani düşüşün beyin kimyasını etkilemesine bağlanıyor ama bunun neden her kadında depresyonu tetiklemediği bilinmiyor.

Pospartum depresyon için bir kısmı serotinini bir kısmı norepinefrini hedefleyen ve kısaca SSRI veya SNRI adı verilen genel antidepresanlar kullanılıyor.

Gelelim neticeye

Çok az sayıda hasta üzerinde yapılan birkaç araştırma ile ilaç hakkında kesin bir görüş bildirmek ve genel kullanımı hakkında tavsiyelerde bulunmak doğru olmaz.

İlacın maliyetinin aşırı yüksekliği yanında kısa dönemdeki ciddi yan etkileri ve uzun vadede de anne ve bebek üzerindeki olumsuz tesirlerinin bilinmemesi dikkate alındığında bu ilaca sıcak bakmak mümkün değil.

İlaç Amerika’ lılara hayırlı olsun!

Kaynak:

https://www.vox.com/science-and-health/2019/3/20/18274133/postpartum-depression-sage-therapeutics-brexanolone

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Özlem Yılmaz dedi ki:

    Amerika talidomit faciasını FDA sayesinde atlatmıştı. İnşallah bu ilacın gebelik ve fetüs üzerine olumsuz etkileri olmaz.

Siz de yorumunuzu paylaşın: