VİTAMİN D HAPI YERİNE GÜNEŞ BANYOSU

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Yakın zaman önce dünyanın farklı ülkelerinde yapılan yüksek kaliteli klinik araştırmaların üç ayrı meta-analizinde vitamin D desteklerinin kanserden ölümleri ortalama yüzde 13 azaltabileceği neticesine varılmıştı.

Alman Kanser Araştırma Merkezi (DKFZ) bu sonuçları Almanya’ ya göre uyarlayarak yaptığı hesaplamalarda 50 yaşın üzerinde olan bütün Almanlar D vitamini desteği almış olsalardı muhtemelen senede 30 bin kadar kanser ölümünün önlenebileceği ve sağlık harcamalarında ciddi tasarruf sağlanabileceği sonucuna ulaşmış.

Günlük 1000 Ünite vitamin D tedavisinin bir senelik maliyeti bir kişi için 25 Avro olarak hesabedilmiş.

2016’ da Almanya’ da yaşayan 50 yaş üzerindeki nüfusun 36 milyon olduğuna göre bir senelik maliyet 900 milyon Avro olarak bulunmuş.

Buna karşılık kanserlerde hayatın son yılı için ek tedavi harcamasını bilimsel literatüre göre 40 bin Avro olduğu belirlenmiş.

Kanser ölümleri yüzde 13 azaldığında yani 30 bin kişinin ölümü engellendiğinde bunun karşılığının 1.154 milyar Avro olduğu ve buna göre de tasarruf edilecek olan paranın 1.154-900 yani 254 milyon Avro’yu bulduğu neticesine varılmış.

Gelelim neticeye

Almanların hesabı doğru olmakla beraber vitamin D desteği işi doğru değil çünkü güneşlenerek yeteri kadar D vitaminine bedava sahip olmak mümkün.

Bir Kayseri’ li olarak benim Almanlar için yaptığım hesaplama şöyle:

Bütün Hans ve Helga’ lar güneşli günlerde öğle vakti 15-20 dakika koruyucu krem sürmeden güneş banyosu yaparlarsa vitamin desteğine gerek kalmaz, en az bir milyar Avro ceplerinde kalır.

İşte bu da Kayseri Usulü Hesap!

Kaynak: https://febs.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/1878-0261.12924

***

EK 1 (28.7.2023): D vitamini seviyesi düşük olanlarda CRP yüksek bulundu. CRP, enflamasyonun bir göstergesi. https://www.independent.ie/irish-news/sunshine-vitamin-d-may-lower-risk-of-inflammatory-disease-in-older-people-study-shows/a969898525.html

https://medicalxpress.com/news/2023-07-association-vitamin-d-inflammation-older.html

https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0287169

https://www.medicalnewstoday.com/articles/vitamin-d-deficiency-supplements-reduce-inflammation

***

Yazı için 5 yorum yapılmış:

  1. Mustafa dedi ki:

    Hocam Almanlar hesapları Alman usulü öderler diye meşhurdur. Siz Kayserili hesabı yapmışsınız. Milyar avrodan bahsetmişsiniz. Ama onlar Alman usulü hesabı ödeyeceklerinden kişi başı yıllık maliyet 25 avro hiçbişey değil.

    Latife bir yana Almanlara güneşli günlerde güneş banyosu önermişsiniz tabii güneşi bulurlarsa. Aslında Almanya’dan önce ülkemize bakmak lazım. Güney kentlerimizde yaşayanların bile D vitamini eksiği var.
    Dozunda kullanıldığında hiçbir toksik etkisi olmadığı uzmanlarca açıklanan D vitamini desteği, içinden geçtiğimiz korona günlerinde çok daha önemli duruma gelmiş durumda.

  2. Şermin dedi ki:

    D vitamini çok ucuzdur ve bu salgın döneminde herkes ama özellikle yaşlıların kullanmasında fayda vardır. Bu işin para hesabı olmaz .

  3. ALi Kemal dedi ki:

    Güneş var da güneşlenmedik mi

  4. Gülistan dedi ki:

    Bebeklere d vitamini vermenin bir faydası var mı anne sütü emiyorsa

  5. Hanife dedi ki:

    Almanların parası çok hocam. Boş verin onları siz bize bakın

Siz de yorumunuzu paylaşın: