SOLUNUM CİHAZI HAYAT KURTARICI MI, ÖLÜM TUZAĞI MI

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

İngiltere’de hükümet, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) ülke üzerindeki etkisinin azaltılmasını sağlayacak “bir dizi fırsatı kaçırmak” ve “virüse kayıtsız kalmakla” suçlandı.

The Times gazetesinin pazar günleri yayınlanan versiyonu The Sunday Times’ın “İngiltere’nin uykuda felakete yürüdüğü 38 gün” başlıklı haberine göre, ülke “tehlikeye yol açacak şekilde hazırlıksız” olmasına rağmen salgınla mücadelede 5 haftayı boşa geçirdi.

Bilgi sızdıran hükümet kaynaklarıyla bilim insanları ve acil durum planlamacıları, acilen stokların yenilenmesi gereken ocak ve şubat sonlarında, hükümette kayıtsızlığın hakim olduğunu söyledi.

Hükümetin salgın danışma grubu üyeleri, kendilerini güçsüz hissettiklerini belirtirken, gazeteye konuşan bir kaynak, “Kendi aralarında ‘Umarız salgın bize gelmez’ diye şaka yaparlardı. Çünkü salgında temel gereksinimleri karşılayabilmemiz için tek bir alan yoktu, iyileştirmeyi asla düşünmediler.” ifadelerini kullandı.

“Yetersizliğimiz, kibrimiz nedeniyle mahvolduk”

İsmi verilmeyen üst düzey Sağlık Bakanlığı yetkilisi, şubatta tanık olduğu duruma ilişkin, “Test ve kişisel koruyucu ekipman konusunda fırsatı kaçırdık.” dedi.

Vuhan’da olanların sadece izlendiğini aktaran yetkili, “Bir salgın, her dönem ulusal risk planlarımızın tepesindeydi. Ama gerçekleştiğinde yavaşça izledik. Almanya olabilirdik ama bunun yerine yetersizliğimiz, kibrimiz ve kemer sıkma önlemlerimiz nedeniyle mahvolduk.” değerlendirmesini yaptı.

Diğer iddialar

Aynı haberde, Başbakan Boris Johnson’ın, bu süreçte Kovid-19’la ilgili yapılan 5 acil durum kabine toplantısına (Cobra) katılma gereği duymadığı iddiasında da bulunuldu.

Şubat ayında maskelerin ve tulumların tedariki konusunda “küçük bir ilerleme” kaydedilse de bu dönemde, Çin’e 279 bin kişisel koruyucu ekipman gönderildi.

Ülkede en son salgın tatbikatı 2016’da gerçekleştirildi ve tatbikat sonunda yazılan raporda, koruyucu ekipman ve solunum cihazı eksikliğinin giderilmesine yönelik önerinin gereği yapılmadı.

Anlaşmasız Brexit hazırlıkları, salgına hazırlıktaki tüm enerjiyi bitirdi.

Tıbbi malzeme üreticileri, şubatta koruyucu ekipman tedarikine yardımcı olmaya hazır olduğunu söylese de yardım teklifi ancak 1 Nisan’da kabul edildi.

Başbakanlık: Johnson, çok zorlu dönemde liderlik yaptı

Habere ilişkin Başbakanlıktan yapılan açıklamada, herkesin tedavi almasını temin etmek için Ulusal Sağlık Hizmetlerine (NHS) gerek duyduğu tüm desteğin sağlandığı, işletmeler ve çalışanlara güvenceler verildiği belirtildi.

Açıklamada, Başbakan Johnson’ın da “bu çok zorlu dönemde” liderlik ederek, salgınla mücadelenin dümeninde yer aldığı kaydedildi.

Kovid-19 nedeniyle 15 binden fazla kişinin öldüğü İngiltere’de, hükümete yönelik eleştiriler giderek artıyor.

Toplumsal bağışıklık denendi ve başarısız olundu

İlk etapta “toplumsal bağışıklık kazanılması amacıyla virüsün kontrollü yayılması” stratejisi izleyen İngiliz hükümeti, ölü sayısının yaklaşık 300 bin olabileceğine yönelik raporlar ve eleştirilerin ardından geri adım atmak zorunda kalmıştı.

Kaynak: https://www.medimagazin.com.tr/guncel/genel/tr-ingiltere-bilim-kurulu-kendi-aralarinda-umariz-salgin-bize-gelmez-diye-saka-yaparlardi-11-681-88233.html

***

KORKUNÇ SOLUNUM CİHAZI İDDİASI: HAYAT KURTARICI MI, ÖLÜM TUZAĞI MI?

Corona virüsü dünya genelinde 150 bini aşkın insanın hayatını kaybetmesine yol açarken, sağlık çalışanları hastaları kurtarabilmek için amansız bir mücadele veriyor. Bu kapsamda tıbbi ekipmanların yetersizliği sık sık gündeme gelirken, bu kez en kritik konulardan biri olan solunum cihazlarıyla ilgili çarpıcı bir iddia gündeme geldi.

ABD’nin salgından en çok etkilenen bölgesi New York’ta görev yapan Dr. Cameron Kyle-Sidell, virüsle mücadelede solunum cihazlarının yanlış kullanıldığını öne sürdü. Daily Mail gazetesinin ‘Hayat kurtarıcı mı, ölüm tuzağı mı?’ başlığıyla yer verdiği habere göre, Kyle-Sidell hastaların uyutulduktan sonra boğazlarından hortum salınarak oksijen verilmesinin yarardan çok zarar verdiğini savundu.

Coronavirus: What are ventilators and why are they important ...

YÜZDE 80’İ ÖLÜYOR

Haberde, İngiltere’de 98 hasta üzerinde yapılan bir araştırmaya yer verilirken, solunum cihazına bağlanan corona virüsü hastalarından 3’te 2’sinin hayatını kaybettiği ifade edildi. New York’ta aynı şekilde cihaza bağlı olan ağır hastaların yüzde 80’inin hayatını kaybettiği öne sürülüyor.

MASKEYLE DESTEK İHTİMALİ
Kyle-Sidell, “Korkarım ki, bu yanlış uygulama kısa sürede çok büyük zararlar verecek. Covid-19 zatürre değildir ve tedavide de bu şekilde yaklaşılmamalıdır” dedi.

Gazetenin haberinde, uzmanların hastalara hortumla mekanik bir şekilde oksijen pompalamak yerine, maske aracılığıyla oksijen desteği sağlanabileceğini tartıştığı, İngiltere Başbakanı Boris Johnson’da da bu yöntemin kullanıldığı belirtildi.

YÜZDE 80’İ ÖLÜYOR

Haberde, İngiltere’de 98 hasta üzerinde yapılan bir araştırmaya yer verilirken, solunum cihazına bağlanan corona virüsü hastalarından 3’te 2’sinin hayatını kaybettiği ifade edildi. New York’ta aynı şekilde cihaza bağlı olan ağır hastaların yüzde 80’inin hayatını kaybettiği öne sürülüyor.

Kaynak: https://www.medimagazin.com.tr/guncel/genel/tr-korkunc-solunum-cihazi-iddiasi-hayat-kurtarici-mi-olum-tuzagi-mi-11-681-88226.html

***

EK 1 (14.5.2023): Time dergisindeki Nisan 2020 tarihli makale, bazı doktorların Kovid’in sağlık çalışanlarına yayılmasını azaltmak için COVID hastalarını erkenden mekanik olarak ventile edeceğini belirtti. Yani bazı hastane doktorları sağlık çalışanlarını korumak için hastaları feda etti.

Makale: Why Ventilators May Not Be Working as Well for COVID-19 Patients as Doctors Hoped

K: https://time.com/5820556/ventilators-covid-19/

Bu yorum, Wall Street Journal’daki bir makale tarafından desteklenmektedir.

Bir doktordan alıntı: “Hastaları çok erken dönemde entübe ediyorduk. Hastaların yararına değil, salgını kontrol altına almak ve diğer hastaları kurtarmak için. Bu çok kötü hissettirdi.”

Makale: Hospitals Retreat From Early Covid Treatment and Return to Basics

K: https://www.wsj.com/articles/hospitals-retreat-from-early-covid-treatment-and-return-to-basics-11608491436

Hastalığın yayılmasını önlemek için mekanik ventilasyon eğilimine, pandeminin ilk aylarında hastaların çok erken ventile edilmesinin bir başka nedeni olarak, solunum sıkıntısı olmamasına rağmen Kovid’den gelen karakteristik olarak düşük O2 okumalarını ekleyebiliriz.

Makale: With ventilators running out, doctors say the machines are overused for Covid-19

K: https://www.statnews.com/2020/04/08/doctors-say-ventilators-overused-for-covid-19/

Kaynak: https://twitter.com/kevinnbass/status/1657592111909457922?s=20

***

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Haksun Acet dedi ki:

    Türkiyede ki istatistik bu haberden sonra önem kazandı. Venlatöre bağlanan entübe hastaların 3
    de 2si ölüyörse gerçekten vazgeçmeli sadece oksjen maskesiyle desteklenerek takip edilmeli

Siz de yorumunuzu paylaşın: