GIDALARIMIZIN YÜZDE 99’ UNU NEYİN OLUŞTURDUĞUNU BİLMİYORUZ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Graham Lawton New Scientist’ de şunları yazıyor:

Diyetimizdeki bileşiklerin büyük çoğunluğu hakkında hiçbir şey bilmiyoruz.

Araştırmacılar şimdi bu “besinsel karanlık maddeyi” (nutritional dark matter) incelemenin yollarını ve bunun sağlığımız için ne önemi olduğunu belirlemeye çalışıyorlar.

Ben de bugün mutfak dolaplarında karanlık madde için arama yaptım ve onu Kore hazır erişte paketinde buldum.

New Scientist Default Image

Paketin üzerindeki etikette çoğu katkı maddesi olan 38 bileşen vardı ama bunun yanında soya, kırmızı biber, susam, karides, lâhana, deniz yosunu, mantar, hamsi ve mürekkepbalığı gibi gerçek yiyecekler de bulunuyordu. Ve de sarımsak!

Açıkçası, sarımsağın karanlık madde ihtiva ettiğini söylemek istemiyorum ancak “besinsel karanlık madde” denilen şeyi içerir: Gıdalarda bulunan ama yakın zamanlara kadar hiçbir bilgimiz olmayan binlerce madde sağlığımızı etkileyebilir.

Yemek yemenin büyük insani tümellerden biri olduğu göz önüne alındığında, bu akıl almaz bir hatadır.

Besinsel karanlık madde tabirinin mucidi olan Harvard Tıp Fakültesi’ nden Albert-László Barabási “Diyetin sağlığı nasıl etkilediğine dair anlayışımız 150 temel besin bileşeni ile sınırlıdır” diyor:

Bunlar gıdalarımızda bulunan 26 binden fazla biyokimyasalın sadece küçük bir kısmını temsil ediyor.

Beslenme uzmanlarının karanlık madde avına çıkmalarının, tabaklarımızda ne olduğu ve bizim üzerimizdeki etkileri hakkındaki bilgilerimizi büyük ölçüde genişletmenin zamanı gelmiştir.

Gıdanın biyokimyasalların zengin ve girift bir karışımı olması haber değeri taşımaz.

Protein, karbonhidrat ve yağlar gibi çok iyi bilinen makro besin unsurları bile çok çeşitlidir.

Ayrıca çok sayıda mineraller, vitaminler ve daha başka mikro besin unsuru da vardır ve bunların miktarları çok az olsa bile sağlığa büyük etkileri olabilir”.

Gelelim neticeye

Sağlıklı olmanın, hastalıklardan korunmanın temel unsurlarının başında sağlıklı ve kaliteli gıdalarla adam gibi beslenmek gelir.

Besinler ilacınız, ilacınız besinler olsun” diyor tıbbın Babası Hipokrat.

Modern zaman insanlarına sağlıklarını nasıl etkileyecekleri meçhul kimyasal kokteyller “gıda” diye yedirilmeye çalışılıyor.

Tarım Bakanlığı da işte bu “besinsel karanlık maddelere” karşı halkı korumak ve uyarmak için Gıda Bilim Kurulu oluşturmaya çalışıyor.

Hamburgerinizi ısırır ve kolanızı yudumlarken kimlerin bu kurula karşı olabileceğini düşünün bakalım.

Kaynaklar:

1. https://www.newscientist.com/article/mg24732920-700-hidden-nutrition-we-dont-know-what-makes-up-99-per-cent-of-our-food/#ixzz6T5MG5NIB

2. https://www.nature.com/articles/s43016-019-0005-1

Yazı için 3 yorum yapılmış:

  1. Feride dedi ki:

    Besinsel karanlık madde çok iyi bir isim bulmuş sayın bilim adamı. hazır gıdaları parlatan bilim adamları ne diyor bu işe acaba?

  2. Şevval Zeynep dedi ki:

    Bu sanki uzaydaki kara delik gibi gerisinde ne olduğu ne tehlikeler bulunduğu belli değil. Allah bizi korusun.

  3. Selim dedi ki:

    İnsanlar göz göre göre hapçı yapılıyor ve dünya uyuyor. Devlet de kalkmış tam da bu yanlışalrı bize gösteren Karataya Dizdara Küçükustaya aba altından sopa gösteriyor onları susturmak istiyor. Canan hocam dün ne güzel yazmış cin şişeden çıktı demiş. Halk artık gerçekleri görüyor halk artık uyandı. Siz halkı aptal yerine koymaya devam edin halk da size gereken cevabı verir.

Siz de yorumunuzu paylaşın: